Иран освободи петролен танкер под южнокорейски флаг, който беше заловен

...
Иран освободи петролен танкер под южнокорейски флаг, който беше заловен
Коментари Харесай

Иран освободи задържан южнокорейски петролен танкер

Иран освободи петролен танкер под южнокорейски байрак, който беше хванат през януари. През това време Техеран упражняваше напън над Сеул да деблокира няколко милиарда евро, замразени по силата на американските наказания против Иран, предадоха международните организации.

Танкерът " Ханкук чеми " беше арестуван с членовете на екипажа с разнообразни националности от Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война. През февруари Иран позволи на всички членове на екипажа като се изключи капитана да изоставен страната по филантропични аргументи. Сега южнокорейското министерство на външните работи оповестява, че корабът и капитанът са получили позволение да си тръгнат. Иран обвиняваше плавателния съд в замърсяване на морето.

Техеран беше един от главните снабдители на нефт за Южна Корея, до момента в който Сеул престана с покупките поради американските наказания, възобновени през 2018 година, когато администрацията на Доналд Тръмп изтегли Съединени американски щати от иранската нуклеарна договорка.

Техеран упрекна Сеул, че държи " в плен " седем милиарда $, които са благосъстоятелност на Иран. Южна Корея заяви през март за реализиране на решение за деблокиране на замразените средства, само че сподели, че чака зелена светлина от Вашингтон. Американският държавен секретар Антъни Блинкън съобщи, че Вашингтон се опълчва, в случай че Ислямската република още веднъж стартира да съблюдава интернационалното нуклеарно съглашение.

Днес южнокорейското министерство на външните работи не загатна нищо за замразените пари. Според доста южнокорейски медии в скоро време южнокорейският министър председател Чун Се-кьон обаче ще посети Иран.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР