Иран обяви, че преговорите за съживяване на ядрената сделка ще

...
Иран обяви, че преговорите за съживяване на ядрената сделка ще
Коментари Харесай

Иран отказва преки преговори със САЩ по ядрената сделка

Иран разгласи, че договарянията за възкръсване на нуклеарната договорка ще се случат с поддръжката на Европейския съюз и Техеран няма да договаря непосредствено със Съединените щати.

Уточнението на иранското Министерство на външните работи идва след визитата през предходната седмица на висшия представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел, по време на което Иран разгласи, че ще възобнови договарянията.

Ведомството показва, че ще продължи с договарянията " при допускане на несъмнено съмнение към Съединените щати ". В известието се добавя, че Иран би трябвало " да изчака, с цел да види дали американците ще продължат наследството на Тръмп " и изрази вяра, че " посланията на Борел ще бъдат приложени на процедура ".

Топ дипломатът на Европейски Съюз съобщи, че новите договаряния няма да трансформират Съвместния изчерпателен проект за деяние (JCPOA), а ще са ориентирани към премахването на глобите против Иран.

Преди това Иран разгласи, че ще се върне на договарянията по нуклеарното съглашение във Виена само при сигурна договорка, като последните стъпки зависят от Вашингтон.

Споразумението от 2015 година направи по-трудно за Техеран създаването на материали за нуклеарни оръжия. То обаче се разпадна, откакто президентът Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от него през 2018 година

Разговорите бяха възобновени, откакто Джо Байдън стана президент на Съединени американски щати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР