Иран може да бъде изключен от олимпийското движение заради екзекуцията

...
Иран може да бъде изключен от олимпийското движение заради екзекуцията
Коментари Харесай

Заради екзекуция на борец: Иран може да бъде изключен от олимпийското движение

Иран може да бъде изключен от олимпийското придвижване поради изтезанието посредством обесване на състезателя по битка Навид Афкари. Действията на управляващите в Техеран провокираха остра реакция и апел от придвижването Global Athlete, включващо спортисти от целия свят, Иран да бъде отхвърлен от МОК (Международния олимпийски комитет).

Екзекуцията на Афкари бе осъществена през вчерашния ден в пандиза " Аделбад ". 27-годишният някогашен национал бе наказан на гибел, откакто бе приет за отговорен за ликвидиране посредством намушкване на охранител от държавната компания за водоснабдяване и канализация - Хасан Тюркман. Деянието е от 2018 година, по време на митингите против шиитския теократичен режим.

Освен Навид Афкари, наказани са и братята му Вахид и Хабиб - надлежно на 54 и 27 години затвор.

Според организация Associated Press, от която се базират на изминал аудиозапис от пандиза, Навид е бил малтретиран и заставен да се признае за отговорен, макар че не е причинител на закононарушението.

В Иран, а и по света, имаше акция за опрощение на Афкари, като даже президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп употребява профила си в " Туитър ", с цел да помоли управляващите в Техеран борецът да бъде опрощение. Това направи и президентът на МОК Томас Бах с писмо до висшия лидер на Иран Али Хаменей. Призивите обаче бяха подценени.

Hearing that Iran is looking to execute a great and popular wrestling star, 27-year-old Navid Afkarai, whose sole act was an anti-government demonstration on the streets. They were protesting the “country’s worsening economic situation and inflation”...
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР