Иран каза на подкрепяните от Техеран милициите в Близкия изток

...
Иран каза на подкрепяните от Техеран милициите в Близкия изток
Коментари Харесай

Западни медии: Нараства напрежението между САЩ и Иран

Иран сподели на подкрепяните от Техеран милициите в Близкия изток да се готвят за война с медиатори, написа "Гардиън ".

Изданието е научило, че най-известният ирански боен водач наскоро се е срещнал с иракски милиции в Багдад и им е споделил да се готвят за война с медиатори. По думите на двама представени от изданието източници от разузнаването, преди три седмици, на фона на нарасналото напрежение в района ген. Касем Солеймани, началникът на могъщия Корпус на на стражите на Ислямската гражданска война, събрал милициите, които са под въздействието на Техеран. Вероятно решението да бъдат мобилизирани иранските районни съдружници е провокирало опасения в Съединени американски щати, че ползите на Вашингтон в Близкия изток са застрашени.

Макар Солеймани през последните пет години да се срещаше постоянно с иракските шиитски групировки, които са извънредно доста на брой, естеството и тонът на тази среща е бил друг. "Не е било тъкмо апел да сграбчват оръжието, само че не е и било надалеч от това ", сподели източник на "Гардиън ". Тази среща довела до трескава дипломатическа интензивност сред представителите на Съединени американски щати, Англия и Ирак, които се пробват да прогонят призрака на вероятни конфликти сред Техеран и Вашингтон и които в този момент се притесняват, че Ирак може да се трансформира в сцена на спор. Събирането, в което взел участие Солеймани, ненапълно е станало и причина за решението на Съединени американски щати отчасти да изтеглят от посолствата си в Багдад и Ербил дипломатическите чиновници с по-маловажни функционалности и да покачат равнището на опасност в базите си в Ирак.

Британските сили в Ирак оповестиха висока степен на паника на фона на влошаващите се американско-ирански връзки, написа "Индипендънт ", като се базира на източници от защитата в Обединеното кралство. Решението за повишение на нивото на опасност е взето от Сентком (Централното командване на САЩ), което командва съюзническите сили от интервенция "Непоколебима решителност " (операцията на интернационалната коалиция против "Ислямска страна " (ИД) в Ирак и Сирия) и съгласно Пентагона се основава на разследващи данни.

Решението обаче е взето преди ген.-майор Крис Гика, английският заместник-началник на интернационалните сили в Ирак, да съобщи във видеоконферентна връзка пред публицисти в Пентагона, че въпреки и да се резервира непрекъснатото равнище на закани, произлизащи от Иран, към този момент нямало нови.

Обединеното кралство за разлика от Съединени американски щати няма да изтегля посолството си в Багдад, а консулството в Иракски Кюрдистан ще остане отворено, добавя "Индипендънт ". Доналд Тръмп сподели на шефа на Пентагона, че не желае война с Иран, написа "Ню Йорк таймс " за вчерашното съвещание в по този начин наречената Ситуационна зала на Белия дом. Изказването на президента на Съединени американски щати е обръщение към ястребите измежду съветниците му на фона на засилващата се акция на американски напън против Техеран, отбелязва изданието. На съвещанието в Ситуационната зала бяха осведомени президентът и други високопоставени публични лица в Съединени американски щати за настоящата конюнктура. Според американски представители Тръмп е бил корав, че не желае боен конфликт.

Разузнавателните сведения демонстрират, че Съединени американски щати и Иран са разтълкували неправилно посланията, което е засилило напрежението, написа "Уолстрийт джърнъл ". Според събрани от американското държавно управление разследващи данни иранското управление считало, че Съединени американски щати възнамеряват да ги атакуван, което станало причина за подготовка на Техеран за вероятни контраудари, показват осведомени, които цитират пояснение на наличната разследваща информация.

Това становище на разузнаването на Съединени американски щати може да помогне да се изясни за какво иранските сили и съдружниците им са подхванали дейности, които са били възприети като заплашващи американските сили в Ирак и на други места и които от своя страна са провокирали скупчването на военни сили на Съединени американски щати в Персийския залив и изтеглянето на американски дипломати от Ирак, отбелязва "Уолстрийт джърнъл ".

Германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг " написа в публицистична публикация, че казусът със "заплахите ", произлизащи от Иран, демонстрира, че доверието в Съединени американски щати е изгубено, съобщи ДПА. Направени от въздуха фотоси демонстрират ирански ракети на борда на дребни транспортни плавателни съдове в Персийския залив. Очевидно е имало и разговор сред иранския Корпус на гвардейците на Ислямската гражданска война и радикални арабски групировки в Ирак за вероятни набези против американците.

И двете неща звучат правдиво. Но времената, в които околните съдружници, да не приказваме за обществеността, даваха с подготвеност доверието си, отминаха. Гражданите и държавните управления се научиха на това съмнение от държавното управление на Буш, което потегли да преследва въображаемите оръжия за всеобщо поразяване в Ирак, отбелязва вестникът.

При Тръмп недоверието стана още по-голямо. Той невъзмутимо изостави доста от сътрудниците си и след това притегли край себе си Джон Болтън, непокаял се подбудител към войни от ерата на Буш. Но президентът към момента не е показал безапелационна тактика по въпроса за Иран, добавя "Франкфуртер алгемайне цайтунг ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР