Ираче Гарсия ПЕРЕС* Всяка година 8 март ни напомня, че

...
Ираче Гарсия ПЕРЕС* Всяка година 8 март ни напомня, че
Коментари Харесай

Да дадем на жените това, което заслужават


Ираче Гарсия ПЕРЕС*

Всяка година 8 март ни припомня, че следва да извървим дълъг път към равенството сред половете. Дори и през днешния ден, през XXI век, този ден ни припомня, че дамите би трябвало да не престават да се борят за същинско тъждество, освен на хартия. И въпреки всичко, този път Денят на дамата е друг. Пандемията разкри нещо, което знаехме, само че пренебрегвахме. Без труда, несигурния труд на толкоз доста дами, обществото просто стопира. Медицинските сестри, хигиенистките, касиерките в супермаркетите, полагащите грижи за деца, инвалиди и възрастни хора - всички те са изправени пред най-тежките условия, без сигурност на работното място, без заслужено възнаграждение или обществено самопризнание. Публичните институции са длъжни да се борят на два фронта: против обществените стандарти и на политическо равнище - със характерни законодателни оферти за поправяне на тези несправедливости.

Традиционно грижите се поставят от дами. Тази отговорност, излъчена от баби на майки и от майки на дъщери, е част от повода, заради която толкоз доста дами отделят доста време и старания в грижи за фамилията и дома, изцяло непропорционално спрямо мъжете. Този труд е безплатен, а когато грижите са професионални, те се правят при доста неприятни условия. Само тъй като сме дами.

Истинска смяна ще настъпи единствено тогава, когато общата грижа е част от всекидневието на всеки дом, на всяко семейство и на всяка двойка. За да създадем това, би трябвало да нарушим табуто. Грижата би трябвало да се трансформира в споделена отговорност. Ето за какво е значимо да включим децата и подрастващите в този развой. Никой не се ражда с предубеждения, става въпрос за това по какъв начин сме възпитани и образовани. Следователно е време да влагаме и в обучение за правдивост и тъждество.

Със знакова декларация през есента на 2017 година в Гьотеборг Европейски Съюз одобри Европейския дирек на обществените права. Вторият принцип на този дирек гласи: " Равното отнасяне и равните благоприятни условия на мъжете и дамите би трябвало да бъдат обезпечени и насърчавани във всички области, в това число във връзка с присъединяване в пазара на труда, реда и изискванията за наемане на работа и напредъка в кариерата. Жените и мъжете имат право на равно възнаграждение за равносилен труд. "

Ние обаче надалеч не сме постигнали тази цел, която занапред следва да се трансформира в съответни дейности.

Последните изследвания разкриват последствията от безвъзмездния труд на толкоз доста дами, постоянно полаган след дълъг работен ден. През 2019 година от всички работни места на ненапълно работно време в Европейски Съюз 73,8% са били заемани от дами. Без ясна политика за гъвкаво развиване дамите в последна сметка постоянно жертват кариерата си, вследствие на което страда и качеството на женската претовареност.

По искане на социалистите и демократите предходната седмица Европейската комисия най-сетне показа предложение за Директива по отношение на прозрачността в заплащането. Това обаче е единствено началото. Със Социалната среща на върха в Порто през май 2021 година към този момент имаме и опцията да преминем оттатък задачите в Гьотеборг. Португалското председателство на Европейски Съюз желае да даде подтик на Европейския дирек на обществените права и то ще има поддръжката на всички социалисти и демократи. Докато неравенството сред половете подкопава структурите на нашата трудова и обществена система, няма да има правдивост. Пандемията сподели какъв брой значим за нашето общество е трудът на всички тези дами. Сега е времето да им дадем това, което заслужават: заслужено възнаграждение и обективни условия на труд.

В Европейския парламент ще продължим да настояваме Механизмът за възобновяване и резистентност, както и бюджетът на Европейски Съюз, да включат измерението на равенството на половете във всички политики. Това е единственият метод да се уверим, че един ден дамите ще излязат на улиците на 8 март не с цел да заявят правата си, а с цел да си спомнят дългата битка на по-младите генерации за постигането им, с цел да си спомнят какъв брой е значимо да пазиме правата, които ни се поставят, тъй че в никакъв случай повече да не вършим крачка обратно.

* Ираче Гарсия Перес е ръководител на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР