Ипотечното кредитиране запазва рекордните си темпове на растеж от последните

...
Ипотечното кредитиране запазва рекордните си темпове на растеж от последните
Коментари Харесай

Годишният ръст при ипотечното кредитиране за 2021 г. надхвърли 17%

Ипотечното кредитиране резервира рекордните си темпове на напредък от последните месеци и към края на годината се усилва със 17.6% на годишна база - най-висока стойност от 2009 година насам. Според данните от паричната статистика на Българска народна банка към края на 2021 година размерът на предоставеното от банките жилищно финансиране за семействата към този момент доближава 14.1 милиарда лева, като единствено за последния месец се усилва с 231.1 млн. лева

С двуцифрени темпове към този момент трети месец продължава да пораства и портфейлът от потребителски заеми на банките, при който през цялата минала година също се следи ускоряване. Към края на 2021 година размерът му доближава 13.2 милиарда лева, като пораства с 11.14% на годишна база, а покачването единствено през декември е с съвсем 60 млн. лева
Усещане за риск
Средномесечно през втората половина на миналата година отпуснатите ипотечни заеми са нараствали с по близо 200 млн. лева на месец. Активизирането на банките в сегмента докара и до предизвестия от страна на Българска народна банка и анализатори за нараснал риск в бранша. За да адресира опасенията си от кредитен взрив, регулаторът изначало реши през септември да повиши антицикличния финансов буфер на банките от 0.5% на 1% считано от октомври 2022 година Прогнозата на централната банка също беше ревизирана през октомври, като новите упования бяха към края на 2021 година темповете на повишаване на заемите за семейства да са от порядъка на 12%, при предходни предвиждания за 8.5%, а и през идващите две години да останат високи - към 9%.

Видимо от статистиката обаче числата продължиха да порастват по-ускорено и в края на 2021 година заемите за семейства са с 13.4% над равнището година по-рано. Така, през декември от Българска народна банка втвърдиха леко предупредителния звук, като започнаха и спомагателна стъпка за изстудяване на ентусиазма - още 0.5% покачване на антицикличния финансов буфер до 1.5%, считано от 2023 година А към предизвестията беше добавено и финансирането на жилищно строителство и търговски площи.
Реклама
Едновременно с това прогнозата за растежа на фирменото кредитиране също беше ревизирана през октомври от 3.7% на 3.1% към края на 2021 година И в този сегмент обаче действителните цифри надвишиха упованията на регулатора - съгласно паричната статистика към декември 2021 година корпоративните заеми порастват с 4.59% до 37.3 милиарда лева В номинално изражение покачването за последния месец е с 215.4 млн. лева Характерно за този сегмент е, че числата са мощно волатилни и постоянно могат да бъдат изкривени от единични огромни покупко-продажби, както и от продажби на пакети неприятни заеми. Дори и видяно средномесечно обаче, през миналата година портфейлът от фирмени заеми на банките е растял с близо 3.9% на месец - над упованията на Българска народна банка.
Лошите заеми към момента понижават
Данните към края на годината демонстрират опазване и на още една наклонност от последните месеци - на възстановяване на качеството на банковите портфейли. Към декември делът на неприятните и преструктурирани заеми (данните в паричната статистика се разграничават от тези за надзорни цели) се намалява до 6.24% при 6.61% в края на ноември. В номинално изражение става дума за заеми за над 4.1 милиарда лева, от които 2.5 милиарда лева фирмени, съвсем 1.1 милиарда лева потребителски и 466.5 млн. лева жилищни.

В идващите месеци обаче е допустимо посоката да се обърне с приключването на дадената поради пандемията от COVID-19 опция на компании и семейства да изискат отлагане на вноските си по заеми. Според данните на Българска народна банка към края на ноември 2021 година към момента под мораториум се намират експозиции за 8.16 милиарда лева, от които 6.4 милиарда лева фирмени заеми и 1.8 милиарда лева заеми за семейства. Това са все компании и хора, които са декларирали желанието си да употребяват тази алтернатива в последния миг, когато тя беше налична - през март 2021 година, и са се възползвали от оптималните девет месеца. Този период изтече в края на 2021 година и от този месец те към този момент би трябвало да са се върнали към постоянното погасяване на вноските си. Досега, макар че по тези заеми не се правеха заплащания по лихви или главници, те не се водеха необслужвани. Сега обаче, в случай че част от компаниите или семействата не престават да имат проблеми с обслужването, банките ще би трябвало или да преструктурират тези проблематични вземания, или да ги прекласифицират като просрочени, което се чака да проличи в статистиката за идващите месеци.
Реклама
При депозитите придвижванията са разнопосочни в обособените сегменти. Към декември спестяванията на семействата не престават да забавят темповете си на повишаване и за месеца нарастването е с 9% на годишна база до 66.5 милиарда лева, при 9.7% през ноември. Темпът на повишаване на вложенията на бизнеса пък се форсира до 8.5% на годишна база спрямо 8.1% през предходния месец. В номинално изражение размерът на корпоративните депозити доближава 31.8 милиарда лева Общо за неправителствения бранш растежът на депозитите към декември е с 9.1% на годишна база до 101.9 милиарда лева Темпът остава неизменен по отношение на ноември, когато също беше 9.1% за година - под упованията на Българска народна банка, които бяха са към края на 2021 година растежът на индикатора да е от порядъка на 10.9%.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Мария Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР