Ипотечните разходи в еврозоната се повишиха до най-високото ниво от

...
Ипотечните разходи в еврозоната се повишиха до най-високото ниво от
Коментари Харесай

ЕЦБ: Ипотеките в еврозоната поскъпват до 7-годишни върхове



Ипотечните разноски в еврозоната се покачиха до най-високото равнище от седем години насам и притиснаха финансите на семействата даже преди лихвените проценти на ЕЦБ да стартират да се покачват.

Цената на новите заеми за покупка на жилище се е нараснала с 11 базисни пункта до 2,26% сред юли и август, най-високата стойност от август 2015 година, заяви във вторник Европейската централна банка.

Ипотечните лихви бележат нарастване от 96 базисни пункта от неотдавнашното дъно от 1,30%, записано през септември 2021 година, като това е най-голямото нарастване откогато се събира този вид данни за подобен времеви интервал.

Покачването на лихвените проценти по ипотечните заеми предшества нарастването от ЕЦБ на главните евролихви с цели 75 базисни пункта през септември, най-голямото нарастване в историята на единния паричен съюз.

Покачващите се лихви значат по-високи разноски за притежателите на ипотечни заеми и по-високи жилищни разноски за купувачите във време, в което потребителите са изправени пред най-високия ритъм на инфлация в историята и при намаляващо действително възнаграждение на труда.

ЕЦБ показва, че ипотечните лихви са се повишили при множеството артикули. Лихвеният % по заемите за покупка на жилище с плаваща рента и първичен интервал на фиксиране на лихвата до една година се увеличи с 24 базисни пункта до 2,08 на 100.

Ипотечните лихви с закрепен интервал до пет години се покачват с 18 базисни точки до 2,44%, а тези за интервал сред 5 и 10 години се покачват с 10 базисни точки до 2,63 на 100.

По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР