IPO сушата удря тежко инвестиционните банки Войната в Украйна и ...

IPO сушата удря тежко инвестиционните банки Войната в Украйна и

IPO сушата удря тежко инвестиционните банки

IPO сушата удря тежко капиталовите банки Войната в Украйна и икономическият спад оказват въздействие върху пазара на сливания и придобивания и първоначални обществени предлагания Препоръчай (0)
Опасенията от криза, войната в Украйна, въздействието на ограничаващите ограничения в Китай върху веригите за доставки и повишението на лихвените проценти оказват въздействие върху активността на капиталовите банки. Според данни на доставчика на данни Refinitiv приходите на банките от такси за сливания и придобивания (M&A), както и от първоначални обществени предлагания (IPO) и излъчвания на облигации, са спаднали в Германия с 38% от началото на годината.

Спадът е най-осезаем в бизнеса с дялов капитал - т.е. първоначални обществени предлагания и нараствания на капитала - където приходите са се свили с 86% до 66 млн. $ след рекордната 2021 година При покупко-продажбите по сливания и придобивания банките са генерирали с 35% по-малко доходи отпреди година, а размерът от 357 млн. $ е най-малкият за последните шест години.

„ В същото време наклонността към инфлация и по-трудната макроикономическа среда са преобладаващите тематики на пазара на сливания и придобивания ", споделя пред Handelsblatt Тибор Коса, съпредседател на отдел "Сливания и придобивания " в Goldman Sachs за Германия. В международен мащаб размерът на сливанията и придобиванията е намалял с една пета до 2 трилиона $ в съпоставяне със същия срок на предходната година, сочат данните на Refinitiv.

Покупките на VMware от Broadcom и на Activision от Microsoft, всяка на стойност към 60 милиарда $, привлякоха също толкоз внимание, колкото и известието на Илон Мъск, че ще придобие Twitter. В Германия обаче нямаше мегасделки, които да преобладават в заглавията на вестниците.

Най-голямата договорка на годината до момента е дълго чаканото известие на Siemens Energy за цялостно придобиване на испанския производител на вятърни турбини Siemens Gamesa за 4,3 милиарда $. Сделката на Lanxess, DSM и финансовия вложител Advent за сливане на дейностите в региона на пластмасите се класира на второ място, а на трето - продажбата на подразделението за битка с вредителите на Bayer на частната капиталова компания Cinven.

Фирмите за частен капитал играят все по-важна роля в покупко-продажбите по сливания и придобивания. Наскоро те участваха в съвсем всяка втора договорка в Европа. „ Капиталът, с който разполагат финансовите вложители, не престава да е на най-високо равнище, тъй че капиталовият напън е забележителен ", споделя Свен Бауман, началник на капиталовата банка Barclays за Германия. Екипите от финансови вложители, изключително за пазара в немскоговорящите страни, са били мощно разширени. Инвестиционните банкери чакат, че частният капитал ще остане доста деен.


Това се дължи и на обстоятелството, че корпоративните водачи не престават да се концентрират върху това да оправят портфейлите си и да се освободят от маргинални предприятия - било то под натиска на вложители деятели или с цел да не им дават цел за придобиване.

„ Тенденцията за повече целеустременост и корпоративна изясненост не се е трансформирала и защото отделянето може да се извърши без значение от борсовата среда, редица компании сега преглеждат тази опция ", споделя Дирк Алберсмайер, съпредседател на световния отдел за сливания и придобивания в американската капиталова банка JP Morgan. Частният капитал е подготвен да купува такива елементи от компании, твърди той.

Докато при сливанията и придобиванията се вижда въздържаност, само че покупко-продажби не престават да се подписват, при първичните обществени предлагания се следи мъртвило. „ Волатилността сега е просто прекомерно висока ", споделя Джулиан Шуф, началник на отдела за капиталово банкиране в Deutsche Bank за Германия, Австрия и Швейцария.

Предвид огромните съмнения на курсовете на акциите на фондовите пазари от началото на годината в Германия не е имало нито едно огромно първично обществено предложение, макар че доста огромни компании са били подготвени да излязат на пазара, като да вземем за пример порталът за запознанства Parship, дъщерното сдружение на Thyssen за производството на водород Nucera или компанията за медицински технологии Ottobock. За да запишат акции на нови участници на фондовия пазар, вложителите би трябвало първо да се освободят от други акции, което би било допустимо единствено на загуба на фона на спада на цените. Ето за какво доста вложители избират към този момент да изчакат и да се въздържат от вложения в IPO-та.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg