Инвестицията в енергийна ефективност е важна дългосрочна мярка. Това заяви

...
Инвестицията в енергийна ефективност е важна дългосрочна мярка. Това заяви
Коментари Харесай

Жечо Станков: Инвестицията в енергийна ефективност е важна дългосрочна мярка


Инвестицията в енергийна успеваемост е значима дълготрайна мярка. Това съобщи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, който откри районната конференция "Борбата с енергийната беднотия: усъвършенствани политики за енергийна успеваемост със засилено присъединяване на локалните власти", съобщи кореспондент на БГНЕС.

Темата за енергийната беднотия е общоевропейска, съобщи Станков.

Като най-съществен въпрос той открои по какъв метод може да дефинираме жителите, които попадат в тази група, тъй като всяка страна има своите специфики и една обща формулировка не би покрила всички жители.

"Дефиницията за енергийна беднотия в Швеция би била една, а в България би била друга. Институциите, които са виновни за енергийна беднотия би трябвало да бъдат въвлечени на всяко едно равнище за обезпечаване на по-добър стандарт на живот и развиване на мерки", добави зам.-министърът.

Според него инвестицията в енергийна успеваемост е значима дълготрайна мярка. "Тя ще докара до обстоятелството, че жителите, сложени в групата на енергийна беднотия, ще понижат енергийната си консумация. А, наваляйки я те ще дадат по-малък % от приходите си за сила. Те ще излязат от групата на енергийно бедните", акцентира Жечо Станков.

С достигането на 2020 година би трябвало да мислим и за новите цели. Държавите членки се сплотиха към това да има ясна цел за Европа, а страните да си слагат независимо цели, които да допринесат за европейската цел, сподели зам.-министърът на енергетиката.

Той изясни, че един от най-важните форуми-неформалната среща на енергийните министри следва в София, където ще се разискват доста значими въпроси съответно за чистата сила. Станков разяснява, че Министерство на енергетиката не разполага с големи фондове, само че има добър опит по така наречен Норвежка стратегия.

Жечо Станков акцентира, че приоритет, на който страната ни залага, е оползотворяване на геотермалната сила. "Това, което научихме от Исландия и Норвегия е, че посредством подземни води, невисоко температурни, също може да се извлече огромна енергийна успеваемост. Конкретни бенефициенти по тази ос ще бъдат общините" изясни той. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР