Инвестиционната тактика е в процес на голяма реорганизация, наложена от

...
Инвестиционната тактика е в процес на голяма реорганизация, наложена от
Коментари Харесай

Рефлация, ротация и горещи пари

Инвестиционната тактичност е в развой на огромна метаморфоза, наложена от няколко фактора, написа Шули Рен - коментатор на организация " Блумбърг " за азиатските пазари и някогашен капиталов банкер. 

 

Госпожа Рен показва, че огромни количества  от умозрителен капитал - т. нар. горещи пари - са се вляли в Китай през последните месеци. През предходната година чужденците, примамени от триумфа на Пекин в преодоляването на пандемията от COVID-19 и от бързото икономическо възобновяване на азиатския исполин, са " напазарували " експресно

китайски облигации и акции за рекордните 408 милиарда щ. $.

Което се дължи и на залога, че геополитическото напрежение сред Китай и Съединени американски щати ще отслабне след неуспеха на някогашния щатски президент Доналд Тръмп да завоюва втори мандат за Белия дом. Китайският юан е поскъпнал с 10% по отношение на зелените пари под въздействието  на необятно прокламираната теза на задграничните портфейлни мениджъри: " купувай Китай ". 

Всичките тези горещи пари разтревожиха и сложиха нащрек Пекин. Централната банка на страната предизвести за

ценови балон на активите и зад граница, и вкъщи.

А в края на предходната седмица Националният национален конгрес разгласи закостенял стопански дневен ред, който охлади обезумелите тържища в  страната.

Напоследък обаче се следи сериозен поврат, който, съгласно госпожа Рен, се дължи на няколко фактора.

Първият и най-съществен от тях е ефектът от растящата рентабилност на американските държавни облигации.

През предходната година чужденците са купили китайски дългови бумаги, главно от държавни излъчвания, за рекордните 187 милиарда $. Лихвеният диференциал сред американските и китайските облигации, който е главният мотор на този приток, обаче към този момент се свива. В средата на 2020-а той е бил 2.5%, до момента в който сега приближава 1.5 %. Евентуалното задълбочаване на този тренд вещае нови проблеми за вложенията. Защото доходността на щатския дълг евентуално ще продължи да пораства поради оптимистичните прогнози на икономистите за 7.6% номинален растеж на Брутният вътрешен продукт на страната  - най-високият за последните 32 години. 

На второ място - международните фондови тържища са в развой на трагичен обрат  - от акции на компании с капацитет за бърз напредък и облаги към книжата на подценени компании, предлагащи дълготраен приход.

В последните дни вложителите бягат от акциите на високотехнологичните компании, включени в показателя NASDAQ Composite. Той завърши комерсиалната си сесия на 10 март с котировка 13,068.83 пункта - много под тазгодишния си най-много и исторически връх от 14,095.47 пункта при затварянето на борсата на 12 февруари. Аналогична е и ориста,

сполетяла любимеца на вложителите " Тесла "

- книжата на компанията олекнаха до 668.06 точки в края на търговията на 10 март, а бяха на оптималните 880.80 пункта на 25 януари. 

За сметка на NASDAQ Composite, елитният DJIA, в който са включени акциите на най-едрите американски компании от банковия, осведомителния, здравния и комерсиалния бранш, завърши сесията си на 10 март на рекордните 32,297.02 пункта. А базовият показател S&P 500 се търгува наоколо до най-високите си равнища от тази година. Той " затвори " на 10 март с котировка 3898.81 пункта  при оптимални 3934.83 на 12 февруари. Негови " членове " са главно компании от секторите на технологиите, опазването на здравето и потребителските артикули за дълготрайна приложимост с тегло над 50 %. Финансовият бранш има 12% дял, а енергийният - три %. 

Сегашната ротация - така наречен " рефлационна търговия " - изяснява за какво щатският пазар е толкоз неустойчив в последно време. Което не значи, че китайският наподобява по-прекрасно. 

Ако концентрацията на средства в така наречен акции FAANG (бел. ред. - книжата на фирмите " Facebook ", " Амазон ", " Епъл ", " Нетфликс " и " Алфабет " - предходния " Google " ) е притеснителна, тъй като

голямата им пазарна оценка ще увеличи загубите

от всеобщи разпродажби, то вложителите би трябвало да са същински разтревожени от асиметрията на техните китайски еквиваленти: " Алибаба груп холдинг ", " Тенсент холдингс " и супер приложението за доставка на храни " Мейтуан ". Тройката, с прякор ATM, има съвсем 35% дял в борсовия индекс MSCI China Index, който е изгубил 16% от оптималната си оценка в средата на февруари. 

Третият фактор са постоянно изменящите се стопански цели на Пекин, които могат бързо да потопят пазара.   

Например, през 2018-а акциите на фирмите от континентален Китай влязоха в дълбока низходяща промяна поради драконовската акция на ръководещите за понижаване на корпоративната задлъжнялост, изключително в обществения бранш, почнала в края на 2017 година.

Подобна

прекомерна задлъжнялост се следи и сега.

И купувачите на корпоративни бумаги би трябвало да са доста деликатни, предизвестява госпожа Рен. Защото президентът Си Дзинпин и висшите му подчинени още веднъж приказват за ценови балони и за съкращаване на задълженията. А големият бюрократичен държавен уред е в цялостна подготвеност да приложи към този момент отработените схеми и политики с фантастична скорост. 

Засега възходът на високотехнологичните акции, както в Съединени американски щати, по този начин и в Китай, към момента не е капитулирал пред рефлационната търговия.

В предишното, когато лихвените проценти са тръгвали нагоре, американските семейства се прехвърляли свободните си активи от кешови инвестиции в акции, твърди " Голдмън Сакс груп ". Което има смисъл, изключително в случай че растящата рентабилност на облигациите е вследствие на икономическа мощност. 

Но даже акциите на компаниите с капацитет за бърз напредък и облаги да останат на мода, конфигурацията се е трансформирала. През предходната година Китай беше

единствената огромна международна стопанска система, отбелязваща напредък

в пандемична среда и гобалните вложители нямаха различен избор, с изключение на да влагат пари в акции и облигации на компании от континента,

макар държавния надзор. Днес обаче американското стопанство пое пътя на възобновяване. И няма да се постанова вложителите да търпят непрестанно изменящите се политики на Пекин. 

Развиващите се пазари знаят най-добре, че горещите пари могат да получат леден душ. И да избягат. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР