Инвестиционната банка Bank of America Merrill Lynch в последния си

...
Инвестиционната банка Bank of America Merrill Lynch в последния си
Коментари Харесай

Bank of America Merrill Lynch очаква цена на Brent между 50 – 70 долара до 2024 г.


Инвестиционната банка Bank of America Merrill Lynch в последния си отчет за петролния пазар предвижда непоклатимост на цените в интервала до 2024 година Според прогнозата, котировката за главния вид нефт - Brent през идващите пет години ще де движи в релативно стеснен диапазон от 50 – 70 $ за барел. Цената на Brent ще е освен това в придвижване към по-ниските граници, което ще се дължи на доста фактори, оказващи въздействие върху задържането на цената. Сред тези значими фактори са нарастването на добива и предложенията на пазара на нефт от страна на Съединени американски щати.

В близко бъдеще упованието на Bank of America Merrill Lynch е за растеж на цената на Brent до 70 $ за барел, поради доста понижаване на предложенията на международния пазар. Спад на предложенията се чака по отношение на ограничаването на добива в границите на ОПЕК+, намаляването на експорта от Венецуела и Иран и поради стягането на глобите от страна на Съединени американски щати, а също по този начин и спад в производството в Мексико до най-ниското равнище за последните 30 години. Експертите на банката акцентират, че ограничаването на добива от страна на ОПЕК+ има и противоположна страна – нарастване на аварийните добивни мощности с 1,1 млн. до 2,5 млн. барела дневно при започване на тази година.

По-големите аварийни мощности предотвратяват внезапния скок на петролните цени. Ако се случи непредвидено стесняване на предложенията, аварийните мощности може да бъдат употребявани оперативно за възобновяване на салдото на пазара. В резултат ще спаднат внезапните прекратявания при доставките, което значи и ограничение на волативността и понижаване на цената на фючърсните контракти. „ През 2019 година растящите аварийни мощности ще удържат цената на фючърса на петрола в диапазона от 55-65 $ за барел, даже в случай че спотовата цена на Brent надвиши 70 $ за барел “, разясняват специалистите от капиталовата банка.

Перспективите за развиване на международната стопанска система, съгласно тях са измежду главните източници за неустановеност на пазара на нефт. Това обаче не е единствената причина, която може да докара вероятно до спад на цените. Повишаването на енергийната успеваемост, растящата роля на ВЕИ, увеличението на броя на електрическите автомобили и растежа на търсенето на природен газ, както и на екологично чисти енергоносители ще доведат до понижаване на каузи на петрола в международния енергиен баланс. От Bank of America Merrill Lynch предвиждат пик на потреблението на нефт през 2030 година Забавянето на темповете на растеж два пъти спрямо тазгодишните се чака да настъпи към средата на 2020 година Като различен фактор за задържането на котировките се показва опцията за смяна на позицията на ОПЕК във връзка с американските шистови компании. Политическият напън също се преглежда като инструмент за задържане на ценовите равнища на нефт.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР