Инвестиционен банкер напуска добре платената си работа, за да стартира

...
Инвестиционен банкер напуска добре платената си работа, за да стартира
Коментари Харесай

Имате ли нужда от „радикално преоткриване“?

Инвестиционен банкер напуща добре платената си работа, с цел да започва нова обществена мрежа. Технологичен бизнесмен получава докторска степен и взема решение да се отдаде на академична кариера. Носител на премия „ Пулицър “ напуща влиятелно издание, с цел да поеме юздите на дребна организация с нестопанска цел. Това са образци за хора, които са се отказали от страхотни кариери, носещи им доста преимущества, бонуси и финансова самостоятелност, с цел да се отдадат на напълно нова пристрастеност. Те са поели огромни опасности, които засягат освен тях, само че и техните фамилии.

Ние назоваваме сходни дейности „ коренно преоткриване “, защото те са непредвидени и доста рисковани. През последната година говорихме с доста хора, които са на разнообразни стадии от своето коренно преоткриване. Започнахме със лист от дузина хора, които се разрасна с извънредно движение, до момента в който ние се срещахме с от ден на ден и повече сполучливи експерти от съвсем всички промишлености, които са преоткрили себе си.

За разлика от по-ранните интервали в кариерата на човек, или неговото пенсиониране, при този вид пътешестване липсва изобилието от изявления, услуги, общности в LinkedIn и, към които да можете да се обърнете.

По тази причина взехме решение да опитаме да съставим лист с няколко съвета за хората, които обмислят да се откажат от кариера, която върви ужасно. Ето няколко въпроса, които е добре да си зададете преди да тръгнете по този опасен път.

Готови ли сте да си признаете, че сте нещастни?

Радикалните преоткриватели познават добре  себе си и подхващат стъпки за смяна, когато към този момент не са щастливи. На някои хора им би трябвало известно време, преди да могат да признаят на себе си, че са нещастни, тъй че би трябвало да бъдете търпеливи. Добрите хрумвания ще стартират да насочват дейностите ви по нов път единствено в случай че вярвате, че заслужавате да живеете по-добре.

Преди да поемете по този сложен път евентуално ще си казвате неща от рода на: „ Не знам дали ще се оправя “ или „ Не знам дали си заслужава риска “. Когато сме подложени на стрес е мъчно да признаем, че не сме удовлетворени от живота и че няма изгледи нещата да се подобрят, колкото и старания да влагаме за тази цел. Ако не отделите нужното време, с цел да осъзнаете, че заслужавате нещо по-добро, може да навлезете в серпантина на незадоволство. Оттук идва и идващият въпрос:

Търсите метод да се отървете от нещо или има нещо, което желаете да вършиме?

Добре е да можете да разграничавате факторите на отбиване от тези на привличане. Много недоволни от кариерата си хора в действителност обичат своята работа, само че средата, в която извършват дилемите си, е толкоз токсична, че радикалната смяна на специалността наподобява като единственото допустимо решение. Това може да ви nнасочи към нова работа, която е изцяло непозната за вас и изисква доста нови познания и умения. В последна сметка, това може да ви направи още по-нещастни.

За да се захванете с някакво ново начинание, първо би трябвало да пречупите този цикъл. Анализирайте в елементи нещата, които не харесвате в актуалната си работа. Искате да работите в уединение? Предпочитате да имате по-гъвкаво работно време? Искате повече независимост на деяние? Хората, които вършат огромни промени в професионалния си живот, първо разпознават нещата, които желаят да оставят в предишното.

От какво се нуждаете, с цел да постигнете триумф в идващото си професионално начинание?

След като схванат от какво желаят да се отърват, радикалните преоктриватели разпознават нещата, които харесват и желаят да запазят от остарялата си работа и тези, които желаят да намерят в новата. За задачата ние прибягваме до три фактора, които назоваваме ПТТ.

Племе – Смятате ли, че хората, с които прекарвате работното си време (във компания, промишленост и/или професия) ви оказват помощ да давате най-хубавото то себе си? Човек се усеща най-добре в среда, която му разрешава да бъде себе си. Ако не се намирате в такава среда, би трябвало да предприемете ограничения. Радикалните преоткриватели схващат потребността от разкриване или основаване на ново племе, което да споделя техните визии и полезности.

Траектория – Когато гледате метода, по който се развива кариерата ви, изпитвате ли неспокойствие и задоволство от бъдещето, което виждате пред себе си? Отговаря ли то на вашите цели? Радикалните преоктриватели обичат да приказват за метода, по който желаят да наподобява техния живот. Всъщност, доста от тях са положили старания, с цел да се отърват от настройката за намиране на „ баланс сред работата и персоналния живот “. Тази концепция единствено основава спомагателни бариери сред професионалните и персоналните потребности на човек. Вместо това те обичат да приказват за един повсеместен блян към пълностоен и логичен живот, в който работата е единствено една от основните състваки.

Театър – Носите ли маска, която наподобява не е по ваш размер? Имате ли възприятието, че индивидът, който показвате на външният свят, не е този, който сте в действителност? Преоткривателите приказват доста за култивирането на нов глас. Те обичат да употребяват метафори от разнообразни трагични пиеси. Ще ги чуете да споделят нещо от рода на: „ Трябваше да схвана каква роля желая да изиграя “, „ Трябваше да трансформира сюжета на моя живот, тъй като той не можеш към този момент да нося тази маска “. Идеята тук е, че ролята, която играете, може да се трансформира с течение на времето, както и че гласът, който сте чувствали като достоверен до през вчерашния ден, може да не е подобен на следващия ден.

Вярваме, че тези въпроси могат да ви оказват помощ да избегнете ненужния стрес, които хората сами внасят в живота си, до момента в който търсят ново предопределение и цел. Радикалното преоткриване е обществен развой. Гласът на преоткриването рядко се появява бързо или в изолираност. Ще ви би трябвало процедура, което значи създаване на мрежа от съратници и поддръжници, които да ви оказват помощ да намерите същинската си мотивация.

………………….

Сони Гарг и Садхир Венкатеш за

Превод и редакция: Георги Георгиев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР