Инвестициите в европейски технологични стартъп компании се очаква да паднат

...
Инвестициите в европейски технологични стартъп компании се очаква да паднат
Коментари Харесай

Финансирането на стартъпи в Европа ще спадне с 38% през 2023 г.

Инвестициите в европейски софтуерни стартъп компании се чака да паднат с още 38% тази година, съгласно данни на компанията за рисков капитал Atomico. Финансирането за подкрепените с рисков капитал стартъпи в Европа се чака да намалее от 83 милиарда $ през 2022 година до 51 милиарда $ през 2023 година, показват от Atomico, представени от CNBC.

Дори и на фона на пазарния спад обаче, набраното финансиране в Европа е напът да запише третата си най-висока годишна стойност. Понижението на финансирането се дължи главно на отдръпването на американски вложители - те бяха главен мотор на финансирането в Европа, като няколко щатски фонда за рисков капитал отвориха офиси на Стария континент, с цел да усилят вложенията си в района.

Спадът във финансирането идва след брутална година за софтуерната промишленост през 2022 година - вложенията в непубличните софтуерни стартъп компании в Европа понижиха с 22% - до 83 милиарда $ през 2022 година, в съпоставяне със 106 милиарда $ през 2021 г, съгласно данни на Atomico. Анализът е лимитирана версия на отчета за полугодието от страна на основания в Лондон фонд, който влага в компании, като Stripe, Klarna и Graphcore.

От Atomico показват, че има известни признаци на “устойчивост ” в софтуерната промишленост на Европа, включително и обстоятелството, че общата пазарна стойност на обществените и непубличните компании се е върнала над равнището от 3 трлн. $, достигнато през 2021 година Междувременно, финансирането на компании в ранен етап на развиване отбелязва по-малък спад, спрямо това на по-развитите, показват от Atomico.

Финансирането на компании, които набират по-малко от 15 млн. $, пада до 8.2 милиарда $ през първото полугодие на 2023 година, спрямо 10.3 милиарда $ за същия интервал година по-рано. Компаниите в по-късен стадий от развиването си се чака да съставляват 93% от изгубените 28 милиарда $ вложения в интервала 2022 – 2023 година

Технологичните компании бяха подложени на огромен напън през последната година и половина, което ги принуди да приоритизират рентабилността пред растежа непременно, до момента в който вложителите вършат преоценка на бранша.

Акциите на софтуерни компании, които преди време имаха висока пазарна капитализация, бяха подложени на напън от страна на световни фактори, измежду които съветската инвазия в Украйна и стягането на паричната политика.

Федералният запас и други централни банки подвигнаха лихвите и изтеглиха тласъците от времето на пандемията в битката си с повишаващата се инфлация. Това накара вложителите да преоценят своите позиции при губещите компании, чиито пазарни оценки нормално се базират на упованията за бъдещите парични потоци.
Мрачните времена остават
Миналата година някои компании регистрираха сериозна промяна надолу в цените на акциите си. Пазарната оценка на шведския колос в областта на извършването на покупки вид “купи в този момент, заплати по-късно “ - Klarna, падна с 85% - до 6.7 милиарда $. От Checkout.com пък са понижили вътрешната данъчна стойност на акциите си с 15%, съгласно изданието Sifted.

От Atomico показват, че при 20% от рундовете за набиране на финансиране през първото полугодие стартъпите са пласирали акции при по-ниска пазарна оценка, спрямо предходния рунд, което е 3.6 пъти повече по отношение на същия интервал година по-рано.

Индустрията беше наранена и от съкращения. През първото полугодие в Европа е имало 11 100 съкращения, съгласно Atomico, които съставляват към 6% от тези световната софтуерна промишленост, в която 185 000 чиновници изгубиха работата си.

Прекалено рано е да се каже дали това е пикът. Очакваме равнищата на съкращения да останат високи през 2023 година и по-късно. Те постоянно са част от пазарните цикли ”, споделя Том Вехмайер, сътрудник в Atomico.

Междувременно се появяват повече нови компании от когато и да било, които са учредени от някогашни чиновници на еднорози. Вече има 1 406 нови създатели на компании, които идват от сдружения, основани през първото десетилетие на новото хилядолетие.

Сара Гемури - шеф в Atomico - счита, че е прекомерно рано да се дефинира дали съкращенията през последната година са оказали някакво въздействие върху прекосяването на чиновници от еднорози към новосъздадени компании. Има доста създатели, които са освободени и са основали нови компании, само че към момента не са обновили профилите си в LinkedIn, да вземем за пример.

Публикуван неотдавна отчет на компанията за рисков капитал Accel разкри, че в Европа и Израел се основават приблизително по пет софтуерни стартъпа за всяка компания, подкрепена с рисков капитал, която е с пазарна оценка от 1 милиарда $ или повече.
Суперцикъл при изкуствения разсъдък (AI)
Въпреки всичко това, изкуственият разсъдък (AI) се оказва ярък лъч за промишлеността, като стартъпите набират обилни суми, с помощта на засиления инвеститорски звук. Стартъпите в областта на генеративния AI са привлекли 35% от общите вложения в фирмите за AI и машинно образование от началото на годината, което е най-високият дял в историята и съставлява забележителен скок, спрямо 2023 година, когато беше 5%.

В началото сме на нов суперцикъл при AI технологиите, ” споделя Вехмайер, допълвайки, че генеративният изкуствен интелект води със себе си голяма степен на нововъведения и че Европа “има място на масата ”.

“Съществено значимо е, че сътворяваме този вид среда, който дава опция на чиновниците от Европа да осъществят капацитета на идващия суперцикъл ”, заключи той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР