Инвестициите се насочват към лични асистенти и малки домашни роботи,

...
Инвестициите се насочват към лични асистенти и малки домашни роботи,
Коментари Харесай

Задава се бум на технологии за справяне със самотата

Инвестициите се насочват към персонални асистенти и дребни домашни роботи, които забавляват, приказват, пускат музика и филми….

В пандемията мнозина схванаха, че би трябвало да поддържат връзка с възрастните освен по елементарен телефон
(снимка: CC0 Public Domain)

Месеците на „ обществена изолираност ”, която всъщност си е физическа изолираност, повлияха тежко на доста хора. Липсата на срещи очи в очи, затварянето в домовете, прекратяването на обичайното вървене и посрещане на посетители изостри казуса със самотата у мнозина. Технологичният свят усеща това и, наподобява, се е насочил към основаване на нови технологии за битка със самотата – изключително за възрастните хора.

От момента, в който по-голямата част от Европа вкара ограничения за ограничение на физическото другарство сред хората поради ковид, младата норвежка компания No Isolation едвам смогва да продава своя артикул Komp. Клиенти „ валят ”, изключително от Норвегия и Англия.

Успехът на Komp

Komp е вторият артикул на No Isolation и е създаден за справяне със самотата. Насочен е към възрастните хора, които са затворени в домовете си или в домовете за възрастни и които рядко виждат фамилията и приятелите си.

Пуснат на пазара през декември 2017 година, Komp съставлява екран с един-единствен огромен бутон за включване и изключване, чиито настройки се ръководят от съпътстващо приложение, което някой от членовете на фамилията управлява. На екрана устройството демонстрира видеообаждания или презентация със фотоси, с цел да забавлява и развлича своя фен.

През 2019 година No Isolation е продала към 650 устройства. Сега обаче, през март и април, компанията е доставила общо 2200 бройки. Ако продължи с това движение, компанията ще би трябвало да достави 13 200 бройки до края на годината.
още по тематиката
Тъй като основателите на устройството вършат мониторинг на общото ползване, те са открили, че за една седмица през този февруари всеки Komp е получил приблизително 11,5 фотоси и 1,9 видео диалога. През април всяко устройство е получило приблизително 17,4 фотоси и 8,5 видеоразговора за интервал от седмица.

„ По време на пандемията мнозина схванаха, че би трябвало да поддържат връзка онлайн с най-старите членове на фамилията си. Може да са опитвали със смарт телефони или таблети, но без триумф – и в този момент изпитват болката от това да не могат да поддържат връзка с възрастните си родственици ”, споделя съоснователят на No Isolation и изпълнителен шеф Карен Долва.

„ Komp взема решение този проблем даже за най-аналоговите членове на фамилията, защото не изисква каквито и да е цифрови умения. Смятаме, че е добре хората да схванат какъв брой е значимо да приказват и да се грижат един за различен ”, разяснява Долва.

Фондове

Продукти като този на норвежката компания занапред набират скорост. Психолозите в някои страни към този момент заговориха гръмко за психическите последствия от пандемията. Продължителната изолираност работи смазващо за доста хора, изключително за възрастните и самотните. Случаите на депресии бележат скок в световен мащаб.

Осъзнаването на този проблем предизвика разнообразни организации във всички краища на света да подхващат дейности. Така да вземем за пример, при започване на май английското държавно управление сътвори фонд на стойност 5 милиона лири, предопределен за основаване на бързи решения за справяне със самотата. Той бе разгласен от локалното министерство на цифровите технологии, културата, медиите и спорта.

Фондът реши да дава дотации, вариращи сред 500 000 и 1 милиона лири, за всевъзможни типове разработки, целящи „ да подсигуряват, че за хора от всички възрасти и генезис оставането вкъщи няма потребност да води до самотност ”.

„ Коронавирусът и общественото разграничаване принудиха всички ни да погледнем самотата в очите. Така че разпознаването на знаците и оправянето със стигмата в никакъв случай не е било по-важно от в този момент ”, разяснява секретарят по културата във ведомството – Оливър Даудън.

Редица районни организации също сътвориха локални фондове за поощряване на справяне със самотата.

Инвестиции

По данни на Австралийското статистическо бюро (ABS) от края на април и началото на май, самотата е най-често изпитваната форма на стрес, изпитвана от хората по време на пандемията COVID-19.

Като отговор на това може да се чака взрив на вложенията в технологии от вида на персонални асистенти и дребни домашни роботи, които забавляват, приказват, пускат музика и филми, водят „ интелигентни ” диалози със своите стопани, организират видеоразговори с техни родственици.

Един образец за протичащото се е младата компания Service Robotics, чиито дребни роботи оказват помощ на възрастни и самотни хора да не скучаят. Преди броени дни тя притегли инвестиция в размер на 600 000 лири от фондове и самостоятелни вложители.

Нейният робот GenieConnect обезпечава компания за възрастните хора и им оказва помощ с ежедневни дребни задания като увещание по кое време да си пият медикаментите, търсене на информация, стартиране на музика, осъществяване на видеообаждания.

С отварянето на от ден на ден грантове и фондове за справяне със самотата може да се чака софтуерните приложения, роботите и всички други технологии за битка със самотата да преживеят истински „ взрив ” през идните месеци.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР