Инвестициите на групата ЧЕЗ в България през 14-те години, откакто

...
Инвестициите на групата ЧЕЗ в България през 14-те години, откакто
Коментари Харесай

ЧЕЗ: Редно е регулаторът да отчете новата роля на ЕРД-та на енергийната борса


Инвестициите на групата ЧЕЗ в България през 14-те години, откогато работи в България надвишават 2 милиарда лева Сумата включва и вложенията за придобиване на активите от страна на чешката компания. Това разяснява районният представител на ЧЕЗ за България Карел Крал на семинар за публицисти, на който бяха прегледани актуалните правила в законодателството, опциите на регулаторната рамка и новата роля, пред която ще бъдат изправени електроразпределителните сдружения предвид на четвъртия енергиен пакет.

Само вложените вложения от ЧЕЗ Разпределение за реорганизация, развиване и рационализация на мрежата са малко над 1 милиарда лева Досега от придобиването на активите в България платените налози, такси и прочие от страна на сдруженията на ЧЕЗ в страната ни са над 1,6 милиарда лева Няколко са правилата, по които компанията работи в България и те са свързани сигурно на доставките и бистрота за клиентите, изясни Карел Крал.

Инвестиции

По-рано при разкриване на новата основна станция в Априлци, в която ЧЕЗ Разпределение България влага 200 хиляди лева основният изпълнителен шеф на сдружението Петър Холоковски изясни, че миналата година е рекордна във връзка с вложенията в Западна България – над 130 млн. лева По думите му, проектите на сдружението за 2018 година са за инвестиции в мрежата от 90 млн. лева, като това е размер, рядко достиган през последните 10 години.

„ Тази година още веднъж стартираме обект от стратегическо значение за сигурността на електрозахранването в София – подмяната на близо 3 км основен кабел - 110 kV Драгалевци. Стойността на инвестицията е 3,6 млн. лева С неговата замяна по-сигурно електрозахранване ще получават 120 000 клиенти в 12 столични региона, измежду които лечебни заведения, офис здания, градски превоз и други В резултат ще бъде понижен рискът от пораждане на повреди и ще се редуцира доста срокът за тяхното премахване “ означи Холоковски.

Той посочи, че най-големият план на ЧЕЗ Разпределение България през тази година е обвързван с реконструкцията на подстанция „ Фестивална “ в София. Проектът е на стойност 4,5 млн. лева и се чака да завърши през 2019 година Подстанция „ Фестивална “ обезпечава електрозахранването на 40 000 консуматори в централна градска част на столицата, в кварталите Младост 1 и 2, Дружба 1 и 2, Гара Искър, Горубляне, Полигона, както и потребителите в региона на 7-ми километър. С реконструкцията неведнъж ще се увеличи надеждността на електрозахранването в тези столични региони.

Регионалният управител на ЧЕЗ за България обърна особено внимание на устрема на компанията да остане на откритото високо равнище на вложител в обществото, посредством сериозната стратегия за корпоративна обществена отговорност. „ Имаме няколко просветителни и стипендиантски стратегии. За нас вложенията в образованието, в образованието са доста значими и свързани със съществено предизвикателство “, сподели Крал, като даде образец с положителното позициониране на компанията в българските университети, в които се образоват десетки стипендианти на ЧЕЗ. „ Имаме потребност от подготвени чиновници “, добави той. В допълнение Карел Крал изрази очакване след къс интервал да е подготвен подготвяният от тях етичен кодекс

Ще продължим политиката си на уместност и бистрота и към медиите, с цел да имаме директна връзка, добави районният представител на ЧЕЗ за България.

„ Дружествата на групата ЧЕЗ не престават работата си “, сподели още Крал. Тази активност ще продължи без спиране на сегашния ритъм и „ до прехвърлянето на акцията към новия притежател, само че не мога да ви кажа на коя дата, по кое време “, добави той.

„ Няма никакво разтърсване във връзка със сигурността на доставките на ток за клиентите ни. По принцип ние се стремим към гарантиране на сигурността на клиентите. От позиция на сигурността на доставката (на електроенергия) съм сигурен, че клиентите ни няма да схванат по кое време акциите ще бъдат трансферирани, изясни още Карел Крал.

Регулаторни упования

„ Ние сигурно поддържаме независимостта на регулатора. Очакваме след година той да е и финансово самостоятелен и да назначи задоволително фрагменти, потенциал, тъй като нямаме интерес против нас на масата да стои слаб регулатор. Искаме мощен регулатор “, сподели още Карел Крал, като акцентира на идните промени и провокации, които се обрисуват както пред електроразпределителните, по този начин и пред електроснабдителните сдружения с новия четвърти енергиен пакет. Той обърна особено внимание на обстоятелството, че ценовото заявление, подадено от групата на ЧЕЗ в България е направено от двете лицензирани сдружения (ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро) на ЧЕЗ България.

„ Много беше обсъждано желаното нарастване на нощната цена. ( припомняме, че съгласно отчета на КЕВР настояването за нарастване е малко над 22%). В основата на настояването бе премахването на кръстосаното субсидиране. Втората крачка бе обвързвана с енергийната борса (БНЕБ) “, изясни Карел Крал като обърна внимание на това, че сдружението (както и другите електроразпределителни компании б.р.) към този момент имат нова роля – стават деен състезател на енергийната борса, ще би трябвало да купува сила от нея, само че за разлика от търговците са с доста по-сериозни отговорности, които с изключение на всичко друго касаят и лицензията.

Припомняме, че при разискването на ценовите оферти на сдруженията по време на откритите съвещания в КЕВР това бе един от главните въпроси, сложени и от ЧЕЗ, и от ЕВН и от ЕНЕГО-ПРО. В рамките на съвещанието Зорница Генова от ЧЕЗ обърна особено внимание на разликата сред крайните доставчици и търговците.

Карел Крал акцентира на обстоятелството, че референтна цена няма, заради неналичието на исторически данни, което слага и въпроса за опциите за промяна. Именно новите задължения на сдруженията, свързани с енергийната борса обрисуват и връзката с нуждата от прогнозиране за капиталовите си стратегии. Това обрисува от своя страна и нуждата сдруженията да купуват 70-80 % от силата при започване на интервала, което им подсигурява сигурност.

„ Говорим и за опцията за по-дълъг регулаторен интервал “, изясни още Карел Крал, като подсети, че в този момент става въпрос за 3 годишен регулаторен е 1-годишен ценови интервал.

Стари правила и нови технологии

Предизвикателствата в четвъртия енергиен пакет, въпреки че към момента се разискват към този момент задават нови правила освен за електроразпределителните сдружения, само че и за целия бранш. В тази връзка Карел Крал обърна внимание на бъдещето, обвързвано с ВЕИ, с енергийната успеваемост и гъвкавостта на ръководството. Всичко това е ориентирано към една мощна капиталова стратегия, обвързвана с въвеждане на новите технологии, както и привеждане в осъществяване на европейското законодателство. В тази връзка той разяснява, че при задаващите се нови правила, а даже и в този момент към този момент цените за транспорт и систематизиране не могат да останат на актуалните равнища. Още повече, че самият развой е обвързван с капиталовата стратегия. „ Цената, която се заплаща за транспорт и систематизиране е с 50 % по-ниска от другите страни. Но материалите за инвестиции в мрежата са на една и съща стойност в България и другите страни “, сподели той, като изясни, че единствената разлика е тази за труда. Това, както стана ясно от обясненията касае и цената за достъп.

Въпросът, който поражда от констатацията на Карел Крал, на процедура остава открит и по него ще би трябвало да размишлява регулатора, само че евентуално това няма да стане в този ценови интервал.

Компаниите имат и своите въпроси по ръководството и съхранението на данни от позиция на новите условия за персоналните данни (GDPR). Електромобилите са новото предизвикателство за мрежата и занапред по този въпрос към този момент би трябвало да стартира да се мисли. Как ще се уреди законодателството и нормативната рамка във връзка със зареждането на електрическите автомобили, по какъв начин ще става връщането на сила в мрежата, кой и по какъв начин ще фактурира. Това са въпроси, на които електроразпределителните компании към този момент стартират да търсят решение, само че е време и регулаторът да стартира да взима отношение.
„ Убеден съм, че енергийният бранш в света ще преживее една от най-големите промени “, изрази убеденост Карел Крал. Той обърна внимание на смисъла на либерализацията на електроенергийния пазар и от тази позиция, в това число и смисъла на новите умни измервателни уреди и несъмнено, нови цени. „ Електроразпределителните предприятия влагат и чакат възвръщаемост “, заключи още районният управител на ЧЕЗ за България.

Тази година ЧЕЗ Разпределение към този момент реализира в разнообразни области на Западна България – монтирането на отдалечено обслужвани електромери.

След прелиминарен обширен разбор са определени местата за създаване на автоматизираната система, тъй че тя да донесе оптимален резултат за повишение на качеството и сигурността на електрозахранването на клиентите и процеса на обслужването им. Според Виктор Станчев, основен действен шеф на „ ЧЕЗ Разпределение България “ това е съвременен метод към мрежата, който ще даде опция за взор в действително време върху потреблението. По думите му по този метод компанията ще има доста по-голям надзор. „ Този доста по-стриктен надзор ще ни даде опция да реагираме неотложно при потребност. Така тази система внезапно ще ограничи и кражбите, а това ще увеличи сигурността на електрозахранването на правилните клиенти “, кза той. Очакването е, че внедряването на тази технология директно ще повлияе на упованията от страна на клиентите. През 2018 година в устройства и монтаж по плана ЧЕЗ Разпределение ще влага 6 млн. лева, като ще бъдат инсталирани 186 000 електромера.

Холоковски от своя страна обърна внимание и на стартиралият през тази година план съфинансиран от стратегия LIFE на Европейската комисия за отбрана живота на застрашени типове птици, породена от токови удари и конфликт с въздушни линии. В момента текат теренни изследвания, в който специалисти ще обхождат рискови за птиците електропроводи. Стойността на плана е 2,6 млн. евро, като ЧЕЗ Разпределение взе участие със съфинансиране в размер на 800 хиляди евро.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР