Инвеститорите предложиха 2,6 пъти повече пари на първата малка компания,

...
Инвеститорите предложиха 2,6 пъти повече пари на първата малка компания,
Коментари Харесай

Млада технологична компания предизвика фурор с дебюта си на БФБ

Инвеститорите предложиха 2,6 пъти повече пари на първата дребна компания, която дебютира днес на Българската фондова борса, в сравнение с тя целеше да набере, оповестиха от БФБ.

Технологичната компания Biodit, която направи първично обществено предложение през днешния ден, искаше да притегли от вложители 1 млн. лева, с цел да финансира разширението на активността си в чужбина. Инвеститорите са създали записвания на обща стойност 2,6 млн. лева, като тези, които ще получат акции са по-рано създалите записвания. Очаква се към март месец акциите на компанията, които бяха продавани на номинал от 1 лева, да стартират да се търгуват и на вторичния пазар.  

Общият брой на подписаните покупко-продажби е е 167, т.е. всяка е със междинна стойност от 6000 лева. 

Компанията създава датчици за засвидетелствуване на идентичност, като пласира най-вече от своите артикули под формата на устройства за обезпечаване на достъп посредством пръстов отпечатък в хотели или индустриални бази.

Това е първото IPO на пазара за напредък на дребни и междинни компании BEAM на Българската фондова борса, който беше разгласен предходната година. Към момента публично друга компания не е подала документи за листване на борсата посредством пазара за напредък BEAM, оповестиха от БФБ, като се надяват сполучливия първи план да бъде добра реклама за него.  

Пазарът за напредък разрешава при набиране на до 6 млн. лева капитал процедурата да е доста по-облекчена за фирмите. Най-важното преимущество е, че не е належащо Комисията за финансов контрол да утвърждава проспект на компанията. Именно Biodit, основана през 2016 година има горчив опит във взаимоотношенията си със КФН. Тя беше единствената компания, която през 2019 година кандидатства за ваучерите, с които страната планираше да поема разноските на фирмите за първично обществено предложение на борсата. Biodit обаче по този начин и не съумя да се възползва от ваучера, тъй като КФН отхвърли техния проспект. Тогава регулатора счете, че цената на патентите за софтуерните решения на Biodit са прекомерно огромна част от капитала на компанията. След този отвод нямаше други искащи за ваучери и до края на интервала за кандидатстване нито една компания не съумя да се възползва от ваучерите за излизане на БФБ.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР