Инвеститорите подновиха интереса си към италианските държавни облигации, което доведе

...
Инвеститорите подновиха интереса си към италианските държавни облигации, което доведе
Коментари Харесай

Подновен интерес към италианския дългов пазар след слухове за нов опит за формиране на правителство

Инвеститорите възобновиха интереса си към италианските държавни облигации, което докара до намаление на тяхната рентабилност предвид на вяра за отбягване на предварителните избори на Апенините и за намаляване на политиката рецесия в страната.

Повод за това облекчение на напрежението дават спекулации, че антисистемното придвижване " Пет звезди " и крайно-дясната партия " Лига " са възобновили опитите за образуване на съдружно държавно управление, откакто преди дни италианският президент Серджо Матарела отхвърли препоръчаният от тях кабинет и най-много името на Паоло Савона - прочут евроскептик - за финансов и стопански министър на Италия.

Агенция Ройтерс цитира собствен източник от " Пет звезди ", съгласно който двете партии ще се опитат да намерят " други компромисно име " за стопански и финансов министър, като на Паоло Савона може да бъде препоръчан поста на външен министър. Също по този начин се заприказва, че възможната ръководеща коалиция може да стане даже трипартийна, като бъде привлечено още едно крайно-дясно придвижване в лицето на партията " Италианските братя ".

Подновените упования, че може да се стигне до съдружно ръководство, отслабват напрежението на финансовите пазари, защото вложителите наподобяват по-склонни да одобряват едно евроскептично италианско държавно управление, в сравнение с провеждането на предварителни избори, които могат да засилят в допълнение въздействието на тези партии, а самият нов избор да бъдат третиран де факто като референдум за бъдещето на Италия в или отвън еврозоната.

В началото на търговията в четвъртък доходността на краткосрочните двегодишни италиански бумаги се намалява с близо 100 базисни пункта към 0,86%, откакто единствено два дни по-рано тя удари дълголетен връх към 2,44%.

Доходността на 10-годишните облигации на Италия пък спада с 28 базисни пункта към 2,62%, откакто във вторник удари 4-годишен връх към 3,32%.

Лихвеният спред сред 10-годишните италиански и немски облигации пък се свива с 22 базисни пункта към 248 пункта (лихвата на 10-годипните бумаги на Италия е с 2,48% по-висока, от тази по немските книжа).

Подкрепа за почналото от през вчерашния ден насам усмиряване на италианския дългов пазар оказва и извършеният в сряда изненадващо сполучлив аукцион за издаването на нови 5-годишни и 10-годишни италиански държавни облигации. Въпреки ескалиралата политическа рецесия управляващите в Рим съумяха да пласират нови средносрочни и дълготрайни бумаги за 5,57 милиарда евро, достигайки покрай горния завършек на авансово плануваните продажби в размер сред 3,75 милиарда и 6,0 милиарда евро. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР