Инвеститорите от цяла Азия определиха нарастващите нива на общински заеми

...
Инвеститорите от цяла Азия определиха нарастващите нива на общински заеми
Коментари Харесай

Ето кои са най-големите инвестиционни рискове в Азия

Инвеститорите от цяла Азия дефинираха възходящите равнища на общински заеми в Китай като финансов риск номер едно в района тази година в изследване, което класира най-големите им опасения.

Механизмите за финансиране на локалното държавно управление в Китай, или LGFV, са най-често цитираният главен риск в изследване на Bloomberg измежду 53 икономисти, мениджъри на пари и стратези във финансови институции, вариращи от държавни капиталови фондове до банки и пенсионни фондове.

Натоварванията на държавния дълг на граничния пазар също са измежду най-високите опасности за Азия, следвани от обезпечени с ипотека облигации и заеми, съгласно изследването, извършено на 9-15 май.

Японските банки бяха обект на многолюден спор, защото техните купчини задължения на развитите пазари накараха някои вложители да се тормозят от вероятностите.

Анкетата предлага моментна фотография на класовете активи и географските области, които занимават мозъците на играчите на финансовите пазари, натоварени да направляват в уязвимостите на света.

Тъй като световната стопанска система се бори и пазарите залагат, че лихвените проценти наближават пика на настоящия цикъл, маркираните слаби връзки демонстрират къде могат да зародят разтърсвания през остатъка от тази година.

Други терзания, произлизащи отвън Азия, като капацитета за по-нататъшни покачвания на лихвените проценти от Федералния запас и продължаващите разногласия за тавана на дълга на Съединени американски щати, също участваха мощно в радарите на интервюираните.
 Новият максимален паралия на Азия желае да победи Coca-Cola и Pepsi
Новият максимален паралия на Азия желае да победи Coca-Cola и Pepsi

В най-населената страна в света към този момент се води пазарна война при безалкохолните питиета

Ето един изчерпателен взор върху някои от главните опасности, подчертани в анкетата, с някои съпътстващи основни индикатори за наблюдаване: LGFV С множеството данни, показващи, че икономическото възобновяване на Китай се забавя, фокусът още веднъж се насочва към проблематичните точки във втората по величина стопанска система в света.

В един неотдавнашен образец заплащане на облигации в последната минута от компания, благосъстоятелност на локално държавно управление, акцентира отслабването на обслужването на дълга, което заплашва да популяризира паниките оттатък търговците на заеми в страната и на други пазари.

Този жанр капиталови средства са основен способ за финансиране на обществената инфраструктура на Китай, както и на пазара на парцели. S&P Global Ratings дефинира общия дълг на LGFV на повече от 46 трилиона юана (6,5 трилиона долара) в края на предходната година.

От тях оншорните облигации с падеж през 2023 година са на рекордно високо равнище от към 4,3 трилиона юана. Goldman Sachs Group Inc. пресмята, че общият държавен дълг на Китай е към 23 трилиона $, цифра, която включва скритите заеми на хиляди финансови компании, основани от провинции, градове и държавни банки.

" Ние имаме вяра, че всяко нападателно държание от страна на Пекин във връзка с локалния дълг би засилило финансовата накърнимост на локалните държавни управления, застрашавайки прохождащото икономическо възобновяване ", сподели Карл Лиу, икономист в KGI Securities в Тайпе.

" Смятаме, че способността на LGFV за обслужване на дълга е слаба и наподобява, че LGFV разчитат на ново финансиране за обслужване на дълга, засилвайки риска от несъблюдение. "
 Проблемите пред стопанската система на Китай
Проблемите пред втората стопанска система в света

Засега упованията не се оправдават, какви са аргументите

Натискът за погашение на дълга се усили през последните години, защото междинният тенор на облигациите се съкрати. Броят на случаите на пропуснати заплащания тази година се чака да надвиши този от предходните години, защото пандемията послужи за изстискване на финансовите запаси на някои локални управляващи.

Борбата за доста LGFV към този момент е уловена на пазарите на облигации. Разходите за финансиране на LGFV в провинциите от Гуейджоу до Гуанси и Юнан са имали междинен ваучър през 2022 година над 5%, отразявайки техните проблеми с набирането на пари от финансовите пазари, съгласно Лаура Ли, анализатор в S&P Global Ratings.

Притеснението е, че неизпълнението на отговорностите по банкови принадлежности в сянка може да докара до утежняване на обществено търгуваните облигации, създавайки финансови опасности, които натежават върху така и така бавната стопанска система по-нататък.

Ипотечни облигации

Напреженията се популяризират в международен мащаб в задълженията, свързани с недвижими парцели. Разширяващата се разлика сред търговията с имотни задължения на ниски цени и други браншове е измежду основните индикатори за наблюдаване.

Но може би нито един район в света не е претърпял повече разтърсвания със заеми, подкрепящи бранша, в сравнение с Азия. Някои признаци се демонстрират доста преди пазарът на обезпечени с ипотека скъпи бумаги да бъде разтресен от банкрути на банки в Съединени американски щати, в това число Silicon Valley Bank, след което държавното управление нае BlackRock Inc. да продаде скъпите бумаги на рухналите кредитори.

В Китай рецесията с имотния дълг задържа пазара за издаване на задължения, обезпечени с ипотеки, дейно затворен за съвсем година и половина. Не е имало продажби на обезпечени с жилищни ипотеки скъпи бумаги в юани от февруари 2022 година, един от най-дългите сухи интервали в историята.
 Централната банка на Япония отхвърли да подвига главните лихви
Централната банка на третата най-голяма стопанска система в света отхвърли да подвига главните лихви

Прогнозата за растежа на Брутният вътрешен продукт за годината е намалена до 1,4%

А в Австралия неподходящата вероятност за лихвените проценти след покачването на централната банка през май може да докара до увеличение на просрочията по обезпечени с жилищни ипотеки скъпи бумаги там, пишат анализатори на Bloomberg Intelligence в неотдавнашен отчет.

" Заемите, получени през 2020-22 година, съдържат по-голям риск, защото лихвените проценти в този момент надвишават сензитивните равнища при утвърждение. "

" Обезпечените с ипотека облигации и заеми ще съставляват сериозен финансов риск за района, като се има поради възходящото напрежение на жилищния пазар, произлизащо от въздействието на повишаващите се лихви по ипотечните заеми ", сподели Лойд Чан, икономист в Oxford Economics в Сингапур, който избра тематиката за своя водеща риск.

" Уязвимостите евентуално ще бъдат остри в стопанските системи с семейства с висок ливъридж и бизнесмени на парцели " и където цените на жилищата понижават. Граничен пазарен дълг Инвеститорите на граничните пазари са изправени пред нараснал риск от обезценка на валута и банкрут на държавни облигации, защото възходящите разноски за импорт на горива и други съществени артикули през последните години изтощиха валутните запаси на нациите.

Нарастващите равнища на дълга като дял от брутния вътрешен артикул на страната са измежду един потребен индикатор за наблюдаване. Има 16 нововъзникващи пазара по света със върховен доларов дълг, който се търгува на затруднени равнища - рентабилност с повече от 10 процентни пункта над тази на държавните облигации с сходен матуритет, което може да значи, че вложителите имат вяра, че несъблюдение е действителна опция. Много от тях включват дребни гранични пазари.

Пакистан договаря с Международния валутен фонд за рестартиране на своя избавителен проект от 6,7 милиарда $, с цел да избегне банкрут. Властите се концентрират върху възобновяване на действието на валутния пазар, приемането на бюджет за фискална 2024 година в сходство с задачите на програмата и съответно финансиране.

Columbia Threadneedle Investments пресмята, че страната е изправена пред към 22 милиарда $ обслужване на външен дълг за фискалната година, започваща през юли, към пет пъти нейните запаси. Има и Лаос. Natixis SA пресмята, че нейните чисти външни заплащания тази година ще скочат повече от 12 пъти до 600 милиона $.

Това се равнява на към 55% от неговите запаси, измежду най-високите съотношения за граничните азиатски народи. Междувременно в Бангладеш Moody`s Investors Service понижи кредитния рейтинг на страната по-рано тази седмица, защото запасите понижават.

Въздействието върху вложителите може да продължи дълго след несъблюдение. BlackRock и Pacific Investment Management Co., измежду тези, които претърпяха загуби от несъстоятелност в Шри Ланка през 2022 година, настояват, че притежателите на вътрешни задължения би трябвало да споделят милиарди долари от тези загуби.

Проектно финансиране Проектното финансиране на недвижими парцели в Южна Корея, употребявано за финансиране на строителния взрив в страната, беше в основата на дълговата рецесия в Южна Корея предходната година, откакто бизнесмен, подкрепян от локалното държавно управление, ненадейно пропусна заплащането на дълга.

Въпреки че националният пазар на облигации се стабилизира, откакто управляващите дадоха обещание милиарди долари в поддръжка предходната година, някои напрежения остават в лицето на депресирания пазар на парцели, който следи скок на непродадените жилищни ресурси и спад в цените на жилищата.

Корейските банки и други финансови компании имат към 140 трилиона вона (108 милиарда долара) експозиция към заеми за финансиране на планове към септември, съгласно Bank of Korea, един основен индикатор, който би трябвало да се следи.

Подчертавайки напрежението в промишлеността, коефициентът на просрочие на компаниите за скъпи бумаги по такива заеми набъбна с 2,22 процентни пункта по отношение на предходното тримесечие до 10,38% в края на предходната година, спрямо нарастване от 0,33 процентни пункта до 1,19% за финансовите институции като цяло.

Корея подхваща стъпки за ускорение на преструктурирането на проблематични активи, които включват финансиране на планове. Група от към 3000 финансови компании, участващи в такива планове, подписаха съглашение през април за бързи стъпки за преструктуриране на дълга.

Спадът на пазара на парцели може да докара до повече неизпълнения на заеми за финансиране на планове, а колапсът на всяка огромна финансова институция или строителна компания би довел до последователен проблем в стопанската система и финансовите пазари, сподели шефът на националния финансов наблюдаващ.

Японски банки Рисковете в японските банки влязоха в центъра на внимането след банкрута на няколко районни кредитора в Съединени американски щати и незабавното избавяне на Credit Suisse Group AG по-рано тази година.

Японските кредитори са огромни вложители в задгранични облигации, които се сринаха, защото централните банки по света покачват лихвените проценти за битка с инфлацията.

Трите най-големи банки в страната седят на книжни загуби от 2,4 трилиона йени (17,3 милиарда долара) от своите задгранични облигации към март. Това е спад спрямо предходните три месеца и Централната банка на Япония споделя, че банките са станали по-устойчиви на опасности от по-високи лихвени проценти, до момента в който ребалансират своите портфейли от активи.

По-високите лихви също покачват техните маржове по заеми в чужбина. И въпреки всичко, един основен риск е, че при сюжет, при който Фед би трябвало да поддържа лихвените проценти по-високи за по-дълго време, с цел да се бори с инфлацията, този стрес може да се популяризира, в случай че тези неосъществени загуби стартират да нарастват.

Стресът в световния финансов бранш също може да навреди на възвръщаемостта на акционерите. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. и Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. - двете най-големи банки в Япония - обявиха през май, че към този момент ще въздържат противоположното изкупуване на акции, даже откакто предвидиха огромни облаги през тази фискална година.

Междувременно японските банки са изправени пред противоположния проблем вкъщи, където лихвените проценти остават близки до нулата.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР