Инвеститорите активисти имат няколко заплашителни търговски инструменти. На първо място

...
Коментари Харесай

Инвеститорите активисти позеленяват и посивяват

Инвеститорите деятели имат няколко заплашителни търговски принадлежности. На първо място е телефонното позвъняване, с което известяват шефа, че в книгата на акционерите към този момент има нови записани. След това има слайд презентация, изброяваща всички дефекти, за които се допуска, че шефът е виновен. Понякога езикът на тялото, когато хищникът и плячката се срещат за първи път, може да бъде най-обезпокоителният.

През 2015 година, когато Trian Partners, един от най-големите активистки фондове, купува акции за 2.5 милиарда $ в американския конгломерат GE, неговите създатели Нелсън Пелц и Ед Гардън носят костюми по поръчка - с маратонки - на първата си среща с Джеф Имелт, тогавашния началник на GE. " Тази нотка на неформалност усили тяхната мощ ", пишат двама кореспонденти на Wall Street Journal в неотдавна излязлата книга " Lights Out ". " Сред изящното изкуство, изложено в централата на GE, маратонките напомняха за техния суверенитет. "

Лесно е човек да се отнася цинично към такива изчислени прояви на мощност. Някои осмиват акционерите деятели и го виждат като игра на пушек и огледала, в която хедж фондове шумно приканват ръководителите да създадат това, което така и така ще създадат, а ръководителите употребяват деятелите като инструмент за прикритие за непопулярни ограничения като продажби на активи и редуциране на работни места.

Това е прекомерно незаслужено. Вярно е, че не всички акции работят, само че постоянно малко суровост оказва помощ да се разклатят мързеливите управителни органи и да се подсигурява, че паричните потоци се изразходват по-добре. Въпреки че пандемията от Covid-19 е понижила броя на активистките акции, две огромни международни трендове подсигуряват, че те ще се възстановят. Единият е растежът на индексните фондове. Такива пасивни вложения могат да отърват мениджърите от отговорността за неприятно представяне; корпоративните деятели оказват помощ това да бъде поправено. Второто е изменението на климата, което принуждава фирмите да премислят дълготрайните си тактики с евентуално големи последствия за възвръщаемостта. И двете трендове се отразяват на бързия напредък на вложенията в региона на околната среда, общественото ръководство (ESG) - и дружно с това на ESG активизма.
Най-успешният
От тази нова порода акционери деятели към този момент никой не е постигнал повече от Engine No.1, активистки фонд от Сан Франциско. Основан е едвам предходната година, само че преди малко сполучливо вкара трима шефове в борда на ExxonMobil с аргумента, че американският петролен колос не се приготвя достаъчно добре за бъдеще с чиста сила. Това е внушаващ благоговение героизъм ( " supercool ", както го дефинира един ветеран) и повдигна и съществени въпроси. Дали акционерните деятели са се трансформирали в борци за климата? Дали ориентираният фокус върху възвръщаемостта ще бъде сменен от формалности? В заседателните зали старомодни консверватори ще седят ли измежду деятелни екологични воини? Изненадващо, даже самите деятели на ESG спорят за това коя от техните тактики е по-ползотворна за акционерите или климата.

Ако не друго, огромните активистки хедж фондове стават все по-дружелюбни, тъкмо когато новодошлите стават враждебни. Бившите,,зверове " като Elliott Investment Management, чийто създател Пол Сингър в миналото е бил разказан от репортерите на Bloomberg като " най-страховитият вложител в света ", наподобява са омекнали. Наскоро Елиът подписва мир с двама високопоставени изпълнителни шефове, Джак Дорси на обществената платформа Twitter, и Джон Станки от телеком колоса AT&T, макар че преди този момент е упорствал за тяхното премахване. Той има огромен дял в софтуерната компания Dropbox, само че до момента се въздържа да стартира обществена акция против нея. Колкото по-голям става и колкото по-големи са задачите му, толкоз повече се пробва да схване " държавнически " метод, в това число посредством понижаване на настойчивостта и неотсъпчивостта си. Въпреки че е почнал да ползва критерии за ESG в своите акции, както и други ветерани като The Children`s Investment Fund, хедж фонд с активи за 30 милиарда $, основан в Лондон, той към момента е фокусиран най-много върху увеличение на финансовата възвръщаемост.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР