Инвеститори се отказват да наемат общински пространства в големите градове

...
Инвеститори се отказват да наемат общински пространства в големите градове
Коментари Харесай

Коледата невъзможна в големите градове

Инвеститори се отхвърлят да наемат общински пространства в огромните градове за коледни базари. Хората не припознават празнични изложби като място, на което да изпият чаша греяно вино, а като магазини за коледни играчки, демонстрира инспекция на „ Монитор “.

Най-популярният базар и през тази година е немският в центъра на София. В продължение на месец в градската градина столичани и посетители на града имат опция да се насладят на вкусни коледни сладкиши, топли питиета и греяно вино.

„ Базарът включа 36 къщички, като от тях 4 са за благотворителна активност, а от останалите 32 се прави комерсиална активност “, изяснява кметът на регион „ Средец “ Мария Ачкова.

Организаторът на ревюто ще би трябвало да заплати 26 784 лева за осъществяване на комерсиална активност върху 192 кв.м. В районната администрация обаче не водят статистика какъв брой души годишно посещават базара. За шеста поредна година и в „ Красна поляна “ се организира коледен базар. Там наемът на къщичките варира от 600 до 800 според от размера на постройките. Годишно се посещава от 10-12 хиляди души.

Столичната община бе планувала и базар на бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви “, само че по думите на кмета на „ Оборище “ Васил Цолов не се е състоял поради липса на интерес. Цените на къщичките и сергиите в София се дефинират от заповеди на районните кметове.

В Пловдив за пръв път от няколко година няма да се преведе немски базар пред общината. В Русе пък избират коледния базар в Букурещ. Повечето русенци вървят фамилно или с дребна компания, само че някои избират услугите на туроператорските компании, които оферират евтини еднодневни екскурзии за обиколка на града и извършване на покупки. В Стара Загора също не съумяха да провеждат базар, който да притегли интереса на жителите. Едва десетина дървени барачки бяха подредени в навечерието на Коледа посред централния градски парк „ Пети октомври “. В тях се продават топла скара и греяно вино, ръчно изплетени ръкавички и шапки, декорация за елхи и сувенири. Наемът на всяка от къщичките е 600 лева за месец, разясняват преборилите се на търга, разгласен от общината. Хората недоволстват заради съвсем цялостната липса на купувачи, повода е проточилият се ремонт на централната градска част, който кара пешеходците да заобикалят региона.

В Шумен пък се оказа проблем ветровитото време и извършването на покупки по интернет. Силното течение на пл. "Освобождение " и по продължението на бул. "Славянски " с присъединяване на интернет и онлайн търговията издухаха съвсем изцяло коледните базари от пейзажа на Шумен през последните години. Тази година пред постройката на Драматичния спектакъл към украсената естествена елха в зелените площи са сложени осем павилиона, като за единия от тях не са е е намерил наемател и е запълнен със сурвакници за украса. „ Базарът е по-скоро алегоричен, да сътвори някакво въодушевление, в сравнение с с обичайното си предопределение за предпразнични покупки “, изяснява зам.-кметът на Шумен по стопанските действия Росица Антонова.

И тази година във Варна коледно-новогодишен базар е централният площад „ Независимост “. Там общината е инсталирала 12 къщички, в които обичайно се оферират сувенири, храна и греяно вино. За потреблението на тротоари, площади и уличното платно за комерсиална активност навън, в това число и разполагането на маси, столове и витрини, във Варна се събират такси съгласно сезона и зоната на търговия. Градът е разграничен на 4 зони, като за сегашния зимен интервал в първа зона – център цената е 1 лев на кв. метър за ден и 19,10 лева за цялостен месец За втора зона – уголемен център се заплаща 0,96 лева на кв. м. за ден и 17,40 за месец, в трета зона – 0,90 лева за ден на кв. м. и 15,50 лева на месец. В четвърта зона - крайните квартали – 0,85 лева на кв. м. за ден и 14 лв. на месец. В случаите на разполагане на търговски обекти с по-голяма площ от оповестената и платена в общината или отвън утвърдената скица, търговците заплащат обезщетение в троен размер от таксата за тротоарно право.

Другият ни морски град е с два базара. Тържищата се намират на две основни места в центъра на Бургас и се организират всяка година. Първият Коледен базар е на площад "Тройката " и към този момент работи. Освен частните търговци, на площада има къщурка на общинското обществено дружество "Морски знаци ". Там се продават коледни сувенири и дарове, направени напълно от естествени материали. Наемателите заплащат по 25 лв. на кв.м месечно. Някои са платили за две седмици, други за месец, само че има и такива които ще останат до края на февруари. Общата наета повърхност от търговците е към 200 кв.м. Доста по-изгодни са наемите на втория коледен базар, който е ситуиран на площад "Св. Кирил и Методий ". Там търговците заплащат по 16 лева на кв. м от заетата повърхност. Там също са ситуирани 7 частни компании върху почти същата повърхност. В търновския парк Марно поле са изложени 25-те къщички, които оферират неповторими ръчно направени дарове, коледна декорация, играчки, сувенири, творби на художествените занаяти, сезонни артикули, захарни произведения, кулинарни изкушения, виновност, пелин и месни деликатеси. Базарът се провежда от Туристическия информативен център. Наемателите на къщичките заплащат 900 лева с Данък добавена стойност с цел да ги употребяват в продължение на месец. Не всички павилиони обаче се отдават против възнаграждение. Някои от тях са дадени безплатно за потребителите на обществени услуги и за осъществяване на благотворителни акции.

В Добрич коледните действия се реализират върху 9 места по 6 кв.м, 4 места по 12 кв.м и 10 места по 2 кв.м за търговия с картички и сурвакници, категорично посочени в скица на разполагане, одобрена от основния проектант на общината. Таксата за прилагане на мястото е 1 лева на кв.м дневно.

Базарът на Панагюрище е на централния площад. В петте дървени къщички, направени по сходство на павилионите в немските базари, от заран до вечер се оферират ръчно направени дарове бижута, коледна декорация, сувенири, играчки и др.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР