Инцидентите, свързани с пресичането на жп прелези, заслужават специално внимание.

...
Инцидентите, свързани с пресичането на жп прелези, заслужават специално внимание.
Коментари Харесай

Инцидентите на прелези са около 30% от нещастните случаи в жп транспорта

Инцидентите, свързани с пресичането на жп прелези, заслужават особено внимание. Въпреки че съставляват дребна част от пътните произшествия (до 2% от пътните катастрофи), те възлизат на към 30% от нещастните случаи в железопътния превоз, оповестяват от национална компания " Железопътна инфраструктура ". 

Инцидентите могат да бъдат избегнати, като се съблюдават разпоредбите за придвижване и се ограничи рисковото държание на участниците в придвижването при прекосяване през жп прелезите и пространството  към тях.

Темата на Международния ден за безвредно прекосяване през жп прелезите (ILCAD), който се организира по самодейност на Международния съюз  на железниците (UIC) взаимно с железопътния и автомобилния бранш допълнително от 40 страни в света, тази година е обвързвана с психическите последствия от пандемията, посланието е “Разсеяността убива! ”.

Въпреки че железопътният и автомобилният трафик са  намалели фрапантно по време на наложените ограничавания, в доста страни по света са докладвани многочислени конфликти и жертви на железопътни прелези.

Последните месеци броят на влаковете стартира да се възвръща към по-близки до естествените равнища в интернационален проект, което съставлява риск броят на конфликтите и жертвите на железопътни прелези да нарасне, изключително откакто водачите и пешеходците са привикнали с много по-малко влакове през интервалите на локдаун. Допълнителен фактор за нарастване на случаите се смята, че е невниманието и други психически последици от изолацията.

В един съвършен свят железопътните прелези не биха съществували. Според Международния съюз на железниците по света има половин милион прелези. Общо 98% от конфликтите на транспортни средства на прелезите в международен мащаб са породени от предумишлено или инцидентно нарушение на разпоредбите за придвижване. Грешките при шофиране могат да бъдат породени от заплеснатост, а също и от превишена скорост.

В някои страни се усилва броят на конфликтите с пешеходци и колоездачи. Често те  носят слушалки или качулка на главата, което лимитира образните им и слухови усещания..

 

Разгънатата дължина на жп мрежа на България е 6 454 км 

На територията на страната има 758 прелеза, стопанисвани от Държавно дружество " Национална компания " Железопътна инфраструктура “.

На 313 прелезни устройства са конфигурирани шосейни светофари с трета бяла постепенно мигаща светлина. Бялата бавно-мигаща светлина демонстрира на водачите на пътни транспортни средства, че автоматизираното прелезно устройство е изправно и към прелеза не доближава жп возило.

Системи за видео наблюдаване са инсталирани на 49 броя прелези.

Независимо от дейното присъединяване на НКЖИ с разнообразни акции през годините в Международния ден за безвредно прекосяване през жп прелези (ILCAD), от началото на 2021 година до 6 юни 2021 година са се случили 10 катастрофи на жп прелези, породени от нарушение на разпоредбите за сигурност от водачите на пътни транспортни средства.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР