Интервю на Юлия КУЛИНСКА- Г-жо Емилова, как виждате ролята и

...
Интервю на Юлия КУЛИНСКА- Г-жо Емилова, как виждате ролята и
Коментари Харесай

Вяра Емилова: ДУМА трябва да бъде стандарт за левия печат

Интервю на Юлия КУЛИНСКА

- Г-жо Емилова, по какъв начин виждате ролята и мястото на вестник ДУМА като част от медийния пул на Българска социалистическа партия и за популяризирането на политиката на партията?

- ДУМА е главният рупор на левицата в последните десетилетия. Емблема на левия щемпел у нас. А дружно с другите печатни издания и младата Българска свободна телевизия навреме осведомят обществото и разпространяват главните тези на Българска социалистическа партия в медийното пространство.

Медиите на Българска социалистическа партия изнасят главните борби в медийното пространство по налагане на левите хрумвания и тези измежду обществото. Уверявам ви, че в очите на управлението тези старания на нашите медии се ценят изключително високо.

- Поредните промени в управлението на вестника породиха разнообразни мнения. Напоследък излязоха информации за идни промени във вестник ДУМА. Доколко те са правилни?

- Верни са дотолкоз, доколкото вестник ДУМА би трябвало да реализира преход към потребностите и условията на новия век. Съвремието постанова нови стандарти освен в общуването сред хората, само че и в метода на поднасяне информацията в медийното пространство. Съвременната ера изисква да се движим с доста бързи крачки, с цел да догоним развиването на технологиите, на опциите, които те оферират, а с тях - и извънредно високите условия към медиите през днешния ден. Налага се нов ритъм, смисъл и значение на журналистическата специалност. По целия свят, както и у нас. Всички ние, читателите на ДУМА, желаеме да забележим нашия вестник като водач в тази нова осведомителна среда.

- От вестника бяха освободени знакови публицисти за левия щемпел. Защо?

- Те не са освободени, а авторските им контракти са изтекли още през 2020 година. От почитание към тяхната персона и професионализъм ние продължихме да работим с тях. Както и до момента, вестникът постоянно ще бъде отворен за техните публикации и мнения. Беше основано ненужно и безпричинно напрежение.

- Какво, съгласно Вас, би трябвало да се промени в списването на вестника, с цел да стане той по-интересен и мечтан освен от социалистите?

- Като главната печатна лява медия у нас упованията към ДУМА са доста високи. Хората се нуждаят, с изключение на от бърза, точна и вярна информация, да разполагат с нея когато и да е посредством мобилните си устройства. От друга страна - обичайните читатели на ДУМА още чакат своя вестник в пощенските си кутии или на будките. Нещо, което сега не можем да им осигурим в цялостна степен. Причините за това са справедливи и субективни.

Печатното тяло на всички вестници сви както размера си, по този начин и тиражите си през последните 10 години. Някои огромни вестници като " 24 часа ", " Стандарт ", " Сега " и други развиха мощни осведомителни платформи в засилена конкуренция с известните уеб сайтове. Те все по-малко разчитат на хартиените си издания, с цел да стигнат до своите читатели. ДУМА също разви своя уебсайт в последните няколко години, само че той би трябвало да ускори своето въздействие в интернет.

- Част от издръжката на вестника се реализира с парите от реклама. Какво би трябвало да се усъвършенства в тази тенденция?

- Прякото следствие от стеснения пазар е неналичието на реклами, които биха облекчили тежкото финансово положение на вестника. Всеки рекламодател търси огромни тиражи, лъскави издания, само че най-много търси благоприятни условия за интернет реклама - където всеки лев се умножава по 1000 при реализацията на продукцията. Това постанова вземането на незабавни ограничения за подобряването на качеството на самия вестник, отварянето му към новото забързано време, с нови тематики и водачи на публичното мнение, които вълнуват обществото през днешния ден. И които ще съберат нови читатели за нашия вестник.

Не може да разчитаме единствено на лоялната аудитория. Длъжни сме пред обедняващия ни народ да разтеглим проникването на левите хрумвания за ръководството на България в медийната среда. Длъжни сме да осведомяваме хората, че има излаз от рецесиите и това е лявата политическа платформа.

- Смятате ли, че сегашният екип на ДУМА е кадърен да се оправи с провокациите на медийния пазар?

- Не можем да продължаваме да тъпчем на едно място и да укоряваме разпространителите и читателите за неналичието на интерес. Вестникът би трябвало да крачи паралелно с духа на новата ера, в случай че не може да я изпревари. Това би трябвало да се промени. Не можем да вършим едно и също нещо, а да чакаме друг резултат. ДУМА би трябвало да се върне на будките, само че преди този момент би трябвало още веднъж да завладее мозъците и сърцата на хората.

- Как си представяте актуалния ляв вестник?

- Така, както и майсторите на публицистиката си го показват - свободна и професионална публицистика, настояща политическа и друга журналистика, необятен кръг от създатели с разбори и мнения по тематики, които касаят цялото ни общество. Една платформа за показване на левите хрумвания и за градивна партийна полемика.

Но посоката, в която вървим, е значима. Затова, първо, би трябвало да назовем нещата с същинските им имена, да си създадем равносметка и да набележим жалони по новия път, по който ще поемем. Нямаме време, другите към този момент са набрали сериозна преднина. Затова би трябвало да върнем спортния дух в екипа на ДУМА, който да се пребори за своето място под слънцето. За страдание, то на никого в този свят не е обезпечено по рождение или пък по право.

- Като партийно печатно издание обаче вестникът може да падне жертва на напълно пазарен принцип на финансиране.

- Ръководството на Българска социалистическа партия в никакъв случай няма да изостави ДУМА, изключително в този сложен миг. ДУМА е емблема на левия щемпел у нас и партията ще продължи да устоя вестника, каквото и да коства това. Но ние сме длъжни да създадем даже и невъзможното, с цел да спечелим място измежду водачите на медийния пазар. Затова са нужни модерните технологии и способи на поднасяне на информацията и надлежно - задълбочените разбори и мнения на горещите събития на деня. Много медии пробиха с журналистически следствия, с настоящи изявленията, с публично значими репортажи. Там би трябвало да се насочат напъните на креативния екип на вестника.

Колкото до рекламата - увеличим ли интереса на обществото, и по-специално на дейните хора, към нашето издание, имаме късмет да притеглим интерес от рекламодателите.

- Какво бихте споделили и поискали на екипа на ДУМА?

- Желая на всички здраве, креативно ентусиазъм и мощ, с цел да преодолеем дружно провокациите на новото време.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР