Интервю на председателя на Общественото обединение „Съдействие за развитие на

...
Интервю на председателя на Общественото обединение „Съдействие за развитие на
Коментари Харесай

Нагорни Карабах не е спорна територия. Това е територия на Азербайджан.

Интервю на ръководителя на Общественото обединяване „ Съдействие за развиване на азербайджанско-българска дружба” Мария Гусейнова-Атанасова





Г-жо Гусейнова-Атанасова, какво съгласно вас би трябвало да знаят вашите български сънародници за аргументите на арменско-азербайджанския нагорнокарабахски спор?

Нагорни Карабах не е противоречива територия. Това е територията на Азербайджан. Както исторически, по този начин и публично приета от целия свят, в това число Армения. Конфликтът сред двете страни от Южен Кавказ стартира през 1988 година, когато Армения предявява териториални искания към Азербайджан. В резултат на последвалата война арменските въоръжени сили окупират 20 % от територията на Азербайджан, в това число района Нагорни Карабах и седем околни области. Споразумението за преустановяване на огъня от 1994 година е последвано от мирни договаряния. Армения към момента не е изпълнила четири резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за изтеглянето на въоръжените си сили от Нагорни Карабах и близките области. Представете си, че прекратяването на огъня се нарушава от арменските въоръжени сили всеки ден, в страната има 1 милион вътрешно разселени лица. Минската група на ОССЕ със съпредседатели Франция, Русия и Съединени американски щати е основана през 1992 година за намиране на спокойно решение на спора, само че без резултат. Армения е окупирала освен района Нагорни Карабах, само че и 7 азербайджански района към него, от които Армения няма желание спокойно да се откаже през всичките тези години.

Войната не е на територията на Армения. Азербайджанската войска не се пробва да превземе територията на Армения или която и да е част от нея. Войната, почнала с окупацията на териториите на Азербайджан преди повече от 30 години и довела до окупацията на 20% от територията на Азербайджан, е освободителната, с цел да се върнат земите назад на Азербайджан и да се обезпечи връщането на един милион бежанци и вътрешно разселени азербайджански цивилни.





С други думи, в продължение на 30 години Азербайджан не е съумял да освободи своите интернационално приети земи от окупацията на арменските въоръжени сили? Как стана по този начин, че това не се е случило по-рано?

Азербайджан можеше да освободи териториите си преди 30 години. Имаше цели 30 години да го направи. Азербайджан има числено предимство на армията, числено и качествено предимство на техниката и въоръжението. И в случай че попитате за какво това не е направено преди, отговорът е, че вследствие на прекратяването на огъня през май 1994 година страните се задължават да разрешат спора по кротичък метод и да създадат това благодарение на медиатори - Минската група на ОССЕ. За страдание, през всичките тези години формален Ереван не е посочил политическата воля за спокойно избавление на най-малко 1 см от окупираната азербайджанска земя.

Как започнаха актуалните интензивни боеве, които могат да бъдат разказани като война?

Сутринта на 27 септември 2020 година, въоръжените сили на Армения откриват огън и нападат позициите на азербайджанските въоръжени сили, употребявайки оръжия от огромен диаметър, минохвъргачки и артилерия. В резултат на това има жертви измежду цивилните и военнослужещите в Азербайджан. Значителни вреди са нанесени на частните и обществените парцели и инфраструктура. Към днешна дата са убити 25 цивилни, в това число две деца. Петима от тях ca членове на едно семейство. 129 цивилни са тежко ранени. Унищожени са 56 цивилен обекта и 313 къщи.

Както разбирам, когато говорите за загуби, имате поради единствено цивилни?

Да. Искам да дам единствено един образец. Шахрияр Гурбанов, един от членовете на фамилията, умрял в Нафталан вследствие на обстрела на нашите селища от арменските въоръжени сили на 27 септември, е един от футболистите в тим UGIM (Нафталан) в Лигата U-11, проведен от Асоциация на азербайджанските футболни федерации (AFFA) през сезон 2017/2018. ФИФА изрази най-дълбоките си съболезнования на Азербайджан. Въоръжените сили на Армения обстрелват детска градина в района Тертер.





Защо сте толкоз сензитивна по този въпрос?

Ние, представителите на българската общественост в Азербайджан, призоваваме нашите сънародници да чуят същинския глас на Азербайджан. Независимо от националността или религията положителното отношение към всички общности в Азербайджан и взаимност, ни приканва към това заслужено желание. Българската общественост на Азербайджан постоянно усеща грижите на страната и благосклонността на обществото в своята активност. Наред с други общности, националната еднаквост на българската общественост и опазването на историческото и културно й завещание, както и популяризирането на езика постоянно е в центъра на вниманието. Благодарение на това внимание и грижи, членовете на българската общественост интензивно вземат участие в публичния и културния живот. Списанието " Акорд ", учредено от Общественото обединяване, разгласява информация за активността на българската общественост.

Второ, изрично не съм съгласна с представянето на тази война като война сред мюсюлмани и християни. Днес по брой почитатели християнството е втората необятно публикувана вяра в Азербайджан след исляма. Ландшафтът на тази вяра в Азербайджан е много разнороден и богат. Въпреки че католиците са класирани преди всичко, протестантите на второ място, православните вярващи на трето място измежду християнските конфесии в света, ландшафтът в Азербайджан е друг: най-голямата християнска конфесия тук е православието, показано от съветската и грузинската православни църкви. Както се вижда от тези обстоятелства, религиозно-етническата приемливост се трансформира в образцова форма на азербайджанското общество. Православната общественост на Азербайджан наброява към 200 хиляди души, което е 2,5% от популацията на страната.

Трето, фактът, че една група от българската общественост се е открила в региона покрай района, където арменските въоръжени сили правят военни провокации, изключително в град Гянджа, който е заплашен от сепаратистите, усилва безпокойството ми. Поради тази причина с огромно неспокойствие и напрежение следим дейностите на арменските въоръжени сили. Като Общественото обединяване „ Съдействие за развиване на азербайджанско-българска дружба”, ние, пожелаваме Република Армения да спре допустимо най-скоро провокациите си, незабавното и абсолютно да освободи района Нагорни Карабах и седем района на Азербайджан, окупирани от арменските въоръжени сили. Още един път изрично осъждаме акта на експанзия, осъществен от Армения против Азербайджан, и показваме решителния си митинг. От името на българската общественост на Азербайджан молим към нашите сънародници в България. Вярваме, че те ще поддържат нашия глас за заслужено решение на арменско-азербайджанския спор и че българските медии ще отразят обръщението ни в нашата родна България!
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР