Интервю на "Новини.бг" за горещите муждуизборни събития през седмицата, за

...
Интервю на "Новини.бг" за горещите муждуизборни събития през седмицата, за
Коментари Харесай

Доц.д-р Татяна Буруджиева: БСП няма позиция на опозиция в местния вот

Интервю на "Новини.бг " за горещите муждуизборни събития през седмицата, за резултатите от вота на първия тур, за несъответствието сред мераците и опциите на леви и десни партии към властта, с доцент доктор Татяна Буруджиева, политолог, учител, някогашен народен представител от Българска социалистическа партия.

- Доц. Буруджиева, какъв е вашият коментар за първия тур на локалните избори – кои са спечелилите и кои победените?

- По принцип оценка на първия тур се прави по резултатите за листите на обособените състезатели за общинските препоръки. Фактите сочат, че съотношението при двете съществени политически партии ГЕРБ - Българска социалистическа партия е 2:1. Важни са обаче трендовете, видяни на всички места, които би трябвало да се разясняват, съгласно мен. Вярно е, че има известна отмалялост от дългото ръководство на ГЕРБ, само че пък с метода, по който организират своята акция и посредством държанието на техните претенденти, съумяха някак леко да преминат през локалните избори след евровота. Притежавайки цялата власт, със всичките проблеми, през които минават, те все пак съумяха да не изгубят своето въздействие измежду гласоподавателите, които още веднъж гласоподават повече за тях. Виж, при Българска социалистическа партия не е по този начин, за жалост. Обществото очакваше по-сериозен резултат от тях. В листите си те имат близо 40 000 гласа по-малко от постигнатите по време на евровота. Т.е. те не съумяха да прелеят сила от регистрираните триумфи по време на евроизборите към локалния избор и изгубиха. На някои места направиха лични пробиви, посредством своите партийни кандидатури, само че на доста други партията нямаше свои претенденти. В този смисъл поздравления би трябвало да насочат към хората на Българска социалистическа партия в Перник Русе и Разград, които са на балотаж с ГЕРБ.

- Как свадите, които тресат управлението на Българска социалистическа партия от много време, се отразиха на акцията, съгласно вас?

- Партията нямаше никаква национална акция. Ръководството на Българска социалистическа партия на тези избори отиде в другата прекаленост спрямо евровота, когато видяхме, че се държаха много нападателно и това им държание също докара до провали. Структурите по места не откриха никаква опора в центъра, в националното управление за акциите си. Българска социалистическа партия не сподели опция, разнообразни оферти за локалната власт, за „ промяна” в нея. Политиките би трябвало да се създават на „ Позитано”20, не е работа на хората по районите да го вършат. Ръководството е закрепено единствено върху вътрешнопартийните си крамоли - към момента изчакват да приключат изборите и да стартират с следващите кадрови кадрили в централата. Председателката Корнелия Нинова и нейният антураж са съсредоточени единствено върху това по какъв начин да приготвят преференциален за себе си конгрес. Българска социалистическа партия изцяло отсъства в решаването на национални и значими за хората проблеми.



- Може би, тъй като хората към този момент се дистанцират от политиката, от политиците, когато се бунтуват против властта във връзка на разнообразни проблеми и споделят: „ не желаеме да ни яхат политици”?

- Извинете, но кои са тези проблеми, които не изискват политическо решение, че не се сещам. След като се търсят решения и дейности от политиците, затова е обикновено всяка политическа партия да има отношение към проблемите на хората. Българска социалистическа партия обаче не оказа помощ с обяснение на всичко това в обществото. Не се напъна също по този начин да спре популизмите, че нямало било разлика при ремонтите на леви и десни тротоари и впрочем плочкаджийски фолклор. Защо обаче не изясни на хората по какъв начин се прави бюджета на една община, по какъв начин се разпределят техните средства, по какъв начин се връщат при тях и така нататък. Това е съществена неточност на управлението на Българска социалистическа партия, което от много време насам не предлага политики. Българска социалистическа партия няма позиция на съпротива.



- Обаче обилно предлага сеири. Вчера във Варна „ Българска социалистическа партия застана против БСП” като фракцията на локалния социалист Борислав Гуцанов застана против централата там и разгласи поддръжка за националиста Костадин Костадинов от „ Възраждане”, вместо за алената кандидатка проф. Анелия Клисарова. Защо?

- Ръководството на партията наруши и личния си правилник в сходни боричкания. Една партия основава собствен правилник, с цел да има прецизен правилник и да го съблюдава. Обратното значи, че всеки може да работи всячески и ражда напрежение. Колкото до апела, доколкото си припомням през месец май т.г. госпожа Нинова и въпросният претендент Костадин Костадинов, бяха на протест дружно и подписаха някакво съглашение. Тоест, един път той им е другар, повторно го назовават „ фашист” и така нататък. Впрочем сега следим сходна обстановка и в София - апелът на управлението на Демократична България към десните последователи да не гласоподават за никого другиго, щом техният претендент не бе определен. Това държание не е по-добро от случащото се във Варна.

- От кадрова отпадналост ли соцпартията стартира кандидатурата на напусналата ви колежка Мая Манолова? Тя срами ли се от Българска социалистическа партия, че не я загатваше в акцията дотук?

- Мисля, че нямаше синхрон сред Манолова и Българска социалистическа партия по време на акцията. Тя беше натоварена с това да е претендент на „ промяната”, искаше още на първия тур да отвори ветрилото към повече последователи, освен за твърдия електорат на партията. Това не сработи в София, само че Българска социалистическа партия нямаше по-добра кандидатура, зад която да застане. Липсата на синхрон и логичност в дейностите за акцията, докара до второ място за Мая.



- В неделя, съгласно вас, кое гласоподаване ще надделее – антивластта или антикомунизма?

- За така наречен „ достоверни десни” е значимо да покажат не себе си, а това, че са антикомунисти. „ Как да покажем, че сме герои, в случай че нямаме враг” – това е остаряла технология, явно не доста сполучлива до момента. Но този вид гласоподаватели са малко, вижте какъв брой хиляди са. Така че дали те ще излязат или не, няма да е толкоз решаващо за изборите. Важни са твърдите електорати. При Българска социалистическа партия – дали тези близо 40 000 ще излязат да пуснат бюлетина за Манолова. За ГЕРБ - дали ще притегли тези десни, които не са бетонирани от идеологизми.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР