Интервю на Нора СТОИЧКОВА- Как ще коментирате изборните резултати?- Нека

...
Интервю на Нора СТОИЧКОВА- Как ще коментирате изборните резултати?- Нека
Коментари Харесай

Проф. Димитър Денков: Вече няма единен български народ

Интервю на Нора СТОИЧКОВА
- Как ще коментирате изборните резултати?
- Нека да изчакаме окончателните резултати, само че почти наклонността е ясна. Почти повтаря резултатите от предходните избори, с тази разлика, че има разбъркване на водачите. Съвсем несъмнено ГЕРБ печели тези избори... 
- Как ще коментирате изборната интензивност?
- Избирателната интензивност е извънредно ниска. Доколкото знам, в Европа няма такива избори с толкоз невисок брой участващи. Вероятно се дължи на машинния избор, освен на отмалялост и скука за гласоподавателите. Вероятно се дължи на едно и също повтаряне на лицата, които се явяват като водачи. В този смисъл всичко е познато. И тази познаваемост стартира да става рискова, защото води до игнориране на интензивно присъединяване в политиката на огромни прослойки, освен възрастови, само че и професионални. 
- От друга страна, откакто се взема решение бъдещето на България, до каква степен оправдана е съгласно Вас тази незаинтересованост? Тук, в България приказваме, тъй като в прилежаща Турция тук-там имаше 90% интензивност.
- Тук ще влезем в доста комплицирани историко-политически разбори. Много пъти съм твърдял, че от дълго време към този момент няма обединен български народ. Има няколко български народа. Ако пуснете една линия от Свищов до Златоград и разделите България на 4 през Стара планина, ще видите огромни разлики сред Северозапада и Югоизтока, сред Североизтока и Северозапада, т.е. в България към този момент имаме разнообразни, освен демографски, само че и манталитетни, настройки.
Не бива да забравяме, че България принадлежи към едно изключително източно-балканско, източно-европейско пространство, където превъзходството на Турция е доста висока и таман затова, когато се разбра, че ще пада предходното държавно управление, турското държавно управление позволи да се пътува до Турция единствено с персонални карти, което улеснява това придвижване. В този смисъл интензивността на непозната страна е много огромна в тези избори.
Разбира се, можем да приказваме и за интервенция, само че не е някак политически правилно да се приказва в тази ситуация за интервенция. Става въпрос за дълготрайни стратегически ползи, които разчитат освен на турско по генезис население, само че и на мюсюлманизиране на огромна част на тези, които са българомохамедани или роми. В съвсем цяла Югоизточна България, както и в Североизточна, има всеобщо въздействие на сходен вид непряко изявени ползи на една непозната страна. 
- Очертахте границите на четирите Българии...
- А има и още една - тя е в чужбина.
- Тя е в чужбина, една България, която живо се интересува от изборите и там най-често трансформират резултатите, които се дават в страната. На какво се дължи разликата в манталитета на българите, които живеят в Северозапада, в Североизтока и така нататък?
- Възстановява се това, което е било в България през 30-те години на XX век. Политиката на Кимонгеоргиевото държавно управление и по-късно съвсем до края на Живковото ръководство със основаване на единна българска нация с в това число и с тежки намеси на страната, като се стартира със наложителната военна работа, напредването на работещи от един в различен завършек на страната по отношение на огромни индустриални планове, изключително по време на социализма.
По-голямата пъргавина на хората докара до това България, наред с просветителната и политическата теория, която се следваше по времето на социализма, да построи една много постоянна нация, която най-после, за жал, мазета в шовинизъм с така наречен Възродителен развой. Но въпреки всичко това се прекъсна и хората започнаха да се избавят поединично. Тук се намеси и мощното въздействие на локални корпоративни ползи. 
Искам да кажа нещо, което е значимо и за тези избори. Дали ще има или няма да има държавно управление е въпрос, който ще се сложи малко по-нататък. Но въпреки всичко - ползата на ГЕРБ, които държат огромните общини, е да прави всичко допустимо едни нови избори да се проведат преди локалните, защото това е значителен запас. Това е обвързвано и с фирмени ползи на локалния, на интернационалния бизнес. И с опита, който направи " Продължаваме промяната " да вкара един непознат корпоративен нрав, който среща мощната опозиция освен от страна на хора от ГЕРБ, само че и на други, които не одобряват хора, мотали се в чужбина, да дойдат и да ни дават ум. 
- Имат ли сили българите в действителност да заловен личното си бъдеще в ръце, гледайки резултатите?
- Не мисля. И то по няколко аргументи. Основната е икономическата, обвързвана с липса на сигурност в по-дългосрочен интервал. Това може да докара и до сформиране на държавно управление, защото в късия интервал, в който би трябвало да работи един парламент и да се оправи с тези засипващи ни компликации, може да се стигне до някакъв консенсус, даже до това да има единствено бюджет. Няма да се изненадам, в случай че се сформира кабинет, без значение от резултатите, които най-малко към този момент вършат съвсем невъзможна такава прогноза.
Що се отнася до българския народ, той е мощно разграничен и разпилян в политически групи, на такива, които гледат единствено своя персонален интерес и спасението в чужбина е може би най-лесният вид, или пък за справяне с планове за персонално благоденствие, които концентрират огромна част от хората в няколко огромни града. В това отношение България е доста особена страна, защото разликата сред столица и провинция, регионални центрове, по-малки градове, да не приказвам за селата, е голяма. Като се почне от обучение и опазване на здравето и се свърши с погребални услуги.
- Новото систематизиране на политическите сили носи ли рискове за възобновяване на остарелия модел " ГЕРБ-ДПС "?
- ГЕРБ с някаква безмълвна поддръжка, освен на Движение за права и свободи, само че и на други партии, биха могли да сформират държавно управление, освен идеологически, само че и с икономико-прагматични цели: евро-атлантизъм, ето в този момент има заплаха и от война, явно ще има доста по-тежка икономическа рецесия... Давайте в този момент да се спасяваме, да дръпнем малко обратно, да одобри някаква разумност и по тази причина изобщо няма да се изненадам даже тези, които заявяват твърдо безучастие, да се съберат по някакъв метод. 
- Каква коалиция се обрисува за ръководство в този момент?
- Натам отиват нещата. Ще стартират да злоупотребяват с това. България се намира в тежка рецесия - факт. Геополитическата обстановка е тежка и напрегната, страната ни има тежки задължения в Европейски Съюз и НАТО. Много допустимо е точно евро-атлантическите партии да създадат коалиция, да се сформира едно квазиекспертно държавно управление - с поддръжката, допускам, на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Демократична България, която към този момент се е заигравала.
За Българска социалистическа партия мисля, че най-малко към този момент е изключено, въпреки че в случай че си спомним времената на Тройната коалиция, на държавното управление на Орешарски, няма да се учудя да се отиде и натам. Но не мисля, че при сегашната обстановка това би било възможно от управлението на Българска социалистическа партия.
Но сигурно ще има хора от всички партии, които ще кажат: " Дайте да създадем държавно управление, да се спасим от рецесията ".
И другата заплаха, която тропа по нашите порти - от едно мощно военно вмешателство при решаването на сходни проблеми. Вече имаме сходно сред Русия и Украйна, такова тлее сред Косово и Сърбия, сред Гърция и Турция. 
- Как ще коментирате резултатите на Българска социалистическа партия?
- Те повтарят почти тези на предходните избори. Предполагам, че в някои регионални центрове и региони Българска социалистическа партия няма да вкара даже водачите на своите листи, другаде ще има малко повече гласове.
В самата Българска социалистическа партия тлеят напрежения, изключително в някои локални организации. Не бива да забравяме, че традицията на Българска социалистическа партия и на обвързваните със социализма партии е малко особена - отвън националния интерес доста хора избират да вземат решение своя партиен интерес. И таман заради тази причина ще се намерят задоволително учредения да се търси решение на партийни проблеми, а не на национални. Сегашното управление на Българска социалистическа партия се пробва да блокира сходен процес и да слага надпартийни проблеми, изключително обществени.
Със съкращения>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР