Интервю на Живка Кехайова Г-н Николов, логичен ли беше вотът

...
Интервю на Живка Кехайова Г-н Николов, логичен ли беше вотът
Коментари Харесай

Ивелин Николов специално за Zonanews: При всичко, което чух в дебатите за вота, ПП и ИТН вече не са толкова обект на социолози и политолози, а по-скоро на Иван Гешев

Интервю на Живка Кехайова

Г-н Николов, логически ли беше вотът на съмнение към правителствато?

Абсолютно разумно и даже наложително за всяка съпротива е да се възползва от този инструмент. Очевидно ръководещите нямаха доверие, нямаха болшинство в този парламент. Още повече, че от известно време, от самите ръководещи разбирахме, че тяхната власт е съществено корумпирана. При това състояние съпротива просто няма различен излаз. Другото би било някакво задкулисие, или съучастничество.

Какво следва, съгласно Вас – ще се прави ли опит за държавно управление в границите на президентската рулетка?

Аз не виждам кои партии биха създали коалиция. Някои споделят, че това, което наблюдавахме до момента е някаква перверзия – обединението сред ДСБ и Българска социалистическа партия, и дори общата им манифестация, само че други като депутата Александър Симов от Българска социалистическа партия разясняват друго. Преди време той се обърна от парламентарната естрада към ДСБ, " Дай България " и така нататък с думите: " От вас аз не съм очаквал декларация против " 9 септември ", тъй като вашите родители са от някогашната номенклатура и тази вечер вие ще празнувате.

При това състояние обединението към този момент наподобява напълно разумна, само че ще им би трябвало асистент в лицето на Има Такъв Народ, или ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане " - което ми се коства невероятно. Не ми се коства допустима коалиция сред ГЕРБ и Политическа партия, тъй като който се свърже с такива партии, отправили си сходни взаимни обвинявания в корупция, би бил нещо като съизвършител.

Но има ли друга разумна формула?

Най-честно към гласоподавателите е да се отиде на нови избори, още повече, че съгласно социологическите изследвания има разбъркване в настройките на българите. Според всички ГЕРБ към този момент е първа политическа мощ. Ако завоюват, при положение, че не станем очевидци на нова изненада след машинния избор, би трябвало тогава да се мисли за ново държавно управление.

Те да поемат самодейността. Би трябвало Политическа партия да постои малко отвън властта, да разбере кои в редиците й са корумпирани, кои са рушветчии. Същото се отнася за Има Такъв Народ. При всичко, което чух в дебатите за вота на съмнение, тези партии към този момент не са толкоз обект на социолози и политолози, а по-скоро на господин Иван Гешев.

Важен и цивилизационен избор се оказа въпросът с РСМ. Особено откакто три от партиите в Северомакедонския парламент обявиха, че в случай че ръководещите одобряват френското предложение, те ще отдръпват поддръжката си, т.е. Правителството остава в малцинство и там.

Фактът, че там най-голямата опозиционна партия ДПМН, която има много мощни връзки в Кремъл, излезе на голям митинг и това, че тези дребни сътрудници заплашват с отдръпване, демонстрира, че предлагането е по-скоро преференциално за България.

Има, несъмнено, някои неща, които сигурно би трябвало да се доизработят, само че виждаме, че няма кой да го направи. Правителството на Кирил Петков с двойната си политика ни орезили – безусловно, пред нашите европейски сътрудници. Дори в чисто човешките връзки, Вие бихте ли разчитали на някой, който се държи като шизофреник? Днес ви споделя едно, на следващия ден – напълно друго. Днес разговаряте и ви дава обещание някакви сюжети подмолно – на следващия ден се срещате с негово друго аз, което ви споделя: " Не. Забрави! ".

Съответно това държавно управление на Кирил Петков реализира и най-лошите връзки сред България и РСМ, а доколкото си припомням дойде с претенцията, че предходните не са се справяли добре и той щял да усъвършенства разговора. Е, след разговора с него те към този момент не ни понасят. Друг е въпросът, че и сигналите, които ни пращат от там с тези манифестации на опозицията, обвързвана с Кремъл, със засечените там съветски сътрудници преди време, демонстрира какъв брой е мощно съветското въздействие. Това обаче би трябвало да го изясни някой, някой съответен политик.

У нас срещу са също проруските партии.

Факт, само че аз си мисля за друго – да не се окаже, че вкарваме в Европейски Съюз " троянски кон ". И в действителност би трябвало да сме безусловно съществени в условията си. Това, че европейските институции са се нагърбили с казуса е добре, само че въпреки всичко никой не ни е задължен – ние сме тези, които би трябвало да отстояват ползите си. Това, че ние нямаме държавно управление, а единствено някакви обикалящи по всички страни хора – видяхме какво направиха в Солун Кирил Петков и Лена Бориславова, е различен въпрос и отново наш.

Уж отидоха на среща, освен това тъкмо по този въпрос – Северна Македония, а ги видяхме в някакъв ресторант с посланика ни, а не на срещата с евролидерите. Така че, ние действително нямаме кой да ни отбрани ползите и това е също една от аргументите да се стигне по-бързо до предварителни избори. И нека българският гласоподавател да реши отпред на страната да имаме хора с по-предвидими позиции.

А като казахте за проруските партии у нас, поради държанието на Кирил Петков и неговото държавно управление, което апропо в един миг, в случай че си спомняте, самият Атанас Атанасов дефинира като пропутинско през април, проруското въздействие се усили.

На държавно равнище си разрешиха да пръскат дезинформация, в това число и във връзка с бежанците - разумно е проруските партии у нас да печелят от всичко това. Естествено, че ще доразвиват дезинформацията и ще печелят гласове. Открито проруските не са чак толкоз страшни, тъй като процентното им въздействие е може би десетина %. По-страшното, от което би трябвало да се проитесняват хората, е появяването на партии, които използват и експлоатират българския национализъм, след което ще стартират да извършват действително дилемите на кремълския шовинизъм.

Партии вид Янев, или още по-завоалирани?

Нещо от този вид. Той е задоволително завоалиран, само че ще е забавно по какъв начин ще се развият нещата. Всъщност изявлението му още при започване на войната беше ясно, а след това и апелите за неутралитет... Казвам " завоалирано ", тъй като макар, че е ясно, че доста българи имат благосклонности към Русия, в случай че някой попита: " Искате ли да напуснем Европейски Съюз? Няма да ходите на море в Гърция, а в Сочи – множеството ще отговорят: " Не. Русия ми е доста блага, само че избирам море в Гърция, екскурзии в Европа, опция за работа на Запад и европейски приходи ". Всъщност казусът у нас е тъкмо това – по-високите приходи.

Същото е и по въпроса с НАТО. Аз персонално също имам доста рецензии към НАТО. През годините Съединени американски щати използваха алианса за свои случки, само че да помислим разумно – излизаме от НАТО и отиваме къде? Дори част от същите тия проруски партии споделят, че България няма войска. Ами като нямаш войска, кой ще те пази? Не смеят да кажат непосредствено – Русия, тъй като нещата напълно ще лъснат, само че пък всички видяхме по какъв начин тъкмо Русия пази Украйна. Имам поради, че цената на отхвърли на Украйна от нуклеарно оръжие, бе гарантиране на териториалната й целокупност, вписано в интернационален контракт, подписан от гарантите Съединени американски щати, Русия и Англия.

Знаейки това, по какъв начин да се довериш на " поръчител " като Русия? Байдън това май не го знаеше и говореше нелепости, че не желал да се намесва, само че както и да е. Въпросът е, че като излезем, нямаме войска, не виждам някакви стотици хиляди българи да желаят да се запишат в доброволна, или да има наборна войска, оръжие нямаме – даже отказахме да подменим остарялото руско с ново натовско, каквато опция имахме като другите, които предоставиха оръжие на Украйна, кой тъкмо ще подсигурява сигурността ни?

Че на следващия ден един Ердоган също като Путин може да реши, че по никакъв начин не е неприятно Турция да стига до Варна, или Сърбия да реши да стигне до София.
Та всички искащи да излезем от НАТО, да вземат да предложат реален вид. Да си приказваме нелепости за приятелство в новия глобен блок е безумство. Е, в случай че това изберат – ще имаме купонна система, няма да имаме съвременни смарт телефони и въобще съвременна техника и така нататък - екстрите ги знаем от преди, а в този момент въпросният блок се връща отново натам.

Коя, съгласно Вас е оптималната управническа коалиция след изборите, в случай че резултатите са близки до посочените в този момент от социолозите, тъй като може да има изненади?

Предпочитам да не предсказвам. Резултатите в действителност може да са доста изненадващи и е по-добре да ги забележим, преди да мислим по този въпрос. Манифестациите в поддръжка, които видяхме като от Живково време, не бяха задоволително многочислени, макар опита на трите партийни малките екрани да ги показват за като всеобщи.

Предполагам, че част от партиите, които в този момент са в Народното събрание ще изчезнат. Други ще са на ръба...
Ще би трябвало да забележим и стратегиите, които ще бъдат показани. Сега в случай че забележим коалиция сред ГЕРБ и " Възраждане ", ще е неуместно напряко. Но пък в случай че видя коалиция сред " Продължаваме промяната " и " Възраждане " в идващия парламент, няма да е изненада.

Наистина ли?

Да. По време на митингите неотдавна, последователи на Демократична България и Политическа партия крещяха по депутатите на " Възраждане ": " Тук не е Москва " и това в действителност е странното. Защото кой отхвърли оръжие на Украйна - " Възраждане ", или Политическа партия и Демократична България? Ами тяхното държавно управление го направи. Кой не желае да изясни до ден сегашен какво се случи с парите за украинските бежанци. Част от тези пари отидоха за българските хотелиери – не непосредствено за бежанците, само че останаха едни 100 млн., за които нищо не знаем. В същото време излиза вицепремиерката и приказва против бежанците като характерен деятел на " Възраждане " с най-долни опорки: че имали искания за детски градини, за учебни заведения, за лечебни заведения наоколо...

Което са безусловно естествени условия, изключително за дами с деца, които няма по какъв начин да работят другояче.

Това, че ние възприемаме – част от нас, такива естествени неща като разкош, е наш проблем. А кой отбрани съветския нефт - " Възраждане ", или държавното управление? Уважаемите ни ръководещи пред медиите излъгаха, че ние не можем да обработваме различен нефт, с изключение на съветски. Не знам пред Брюксел какво са говорели. А знаем, имаме документите, Антон Тодоров ги е показвал десетки пъти, че рафинерията ни умерено може да преработва различен нефт, специалисти са го заявявали неведнъж.

Митрофанова какъв брой пъти прескочи границите на допустимото? Нарече ни евроатлантически подлоги. Премиера май назова служител и други сходни неприемливи за посланик квалификации. Защо не посмяха да я изгонят? Имахме всички учредения за това. Да ги попитам, в случай че изпратим някой по-остър в изрече си против Русия българин за дипломат в Москва, примерно Иво Инджев, ще се чудим ли за какво са ни го върнали незабавно? Има граници. Тази жена мина всички граници, само че те не посмяха да реагират.

Затова е неуместно ръководещите в оставка, измежду които е и Българска социалистическа партия да крещят на " Възраждане ": " Тук не е Москва! ". Сходството в ползите очевидно е задоволително огромно, тъй че за какво да не забележим и такава коалиция – нещо за националното избавление ще кажат, все ще измислят нещо.

Попаднах на една анкета, в която се чудеха проамериканско, или проруско е държавното управление, само че имаше и алтернатива " Безлично " и множеството бяха отбелязали третата алтернатива, а това е по-страшно от всичко. Най-важното е хората да схванат – обръщам се към тези над 60%, които не отидоха да гласоподават на последните избори – разбирам, че у тях има насъбрано голямо отчаяние, само че единствено с насмешки във Facebook и с " протеста ": " аз няма да гласоподавам ", нещата няма да се трансформират.

И още нещо би трябвало да е ясно, че който и да вземе властта, по-късно, което се случи през последната година, ни чака тежко време. Тежко време, предизвикано от Радев, тъй като той стои зад всичко – Кирил Петков е просто едно момче, което излъга за поданството си и ни го сложиха да се усмихва по малкия екран. Проблемът настъпи като му се наложи да приказва, тъй като тогава към този момент нанесе доста вреди, само че Радев е основателят на цялото нещо.

И всичко това ние ще го плащаме – и милиардите заеми за малко време, и милиардите изгубени. Сега разправят, че желали да останат на власт поради Прана за развиване. Абе, вие този проект от една година го вършиме – от служебните кабинети още. И го връщаха към този момент не знам какъв брой пъти. Не проект за развиване, проект за пътуването си до Солун не можете да извършите – да ви ловят по заведенията за хранене.

И неистини, и измами... Щели да вдигнат пенсии, заплати. Как ще стане това като свършат заемите, като нито една промяна не е направена. Имаме си отново 700 000 телка, отново са 900 000 нежелаещите да работят и да учат. Откъде ще идват парите, в случай че тези неща не се оправят?

От заеми, само че и заемите взеха да стават към този момент скъпи.

Заеми, заеми – няма по какъв начин да е дълготрайно. И аз мога да се разпищоля с кредитната си карта за няколко дни и да поживея, само че иска ми се наложи след това да връщам. Време е дивият популизъм да се спре малко. Ако пък българите не желаят популизма да спре и желаят да продължат да си имат вяра в месии – ще си плащаме. Но е добре да знаят, че в действителност ще плащаме и всички ще плащаме.

Какъв е съветът Ви?

Съветът ми е българите да спрат да имат вяра на такива, които дават обещание всичко на всички, тъй като би трябвало да са се уверили, че след това всички сме излъгани. И да са дейни! Да си седиш у дома и да не гласуваш, тъй като мразиш политиците, не е алтернатива. На политиците изобщо не им пука дали ги ненавижда някой, или не. Да не би на Кирил Петков унизително ниската поддръжка за партията му да попрече да вземе властта – унизително ниска, съизмерена с резултатите на партиите-победители, идвали преди този момент на власт.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР