Интервю на 24 часа с Димитър Ганев Г-н Ганев, в

...
Интервю на 24 часа с Димитър Ганев Г-н Ганев, в
Коментари Харесай

Димитър Ганев: Да не мине вотът само удължава агонията. В България не може да се управлява с поддръжка от 121 депутати

Интервю на " 24 часа " с Димитър Ганев

Г-н Ганев, в сряда ще се гласоподава вотът не съмнение против държавното управление. Какъв очаквате да е резултатът?
Правителството загуби болшинството си в Народното събрание още преди две седмици. В Народното събрание към този момент има ново болшинство и то беше тествано при отстраняването на Никола Минчев. По тази логичност би трябвало вотът да мине. Друг е въпросът, че инструментът на политическия разбор не може да даде отговор каква група народни представители ще трансформират позицията си.

Ако бъде гласуван вотът на съмнение, следва оставка на кабинета. След това ще има опити за сформиране на ново държавно управление. Има ли опция съгласно вас да се сформира ново държавно управление в границите на това Народно заседание?

Не съм податлив изцяло да отчислявам подобен сюжет, само че ми се коства малко евентуален. Забележете, че Кирил Петков в последните няколко дни загатва за опит за сформиране на кабинет с първия мандат. Има се поради, че след сполучлив избор на съмнение президентът връчва още веднъж мандат на първата политическа мощ, с цел да опита да образува нов кабинет.

Ако има изобщо някаква опция за ново държавно управление в това Народно заседание, то може да бъде единствено към обединението, която управляваше до момента – Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и с избрана поддръжка от Има Такъв Народ. И то да бъде кабинет с ново съдружно съглашение, с нов министър-председател, евентуално и с нов финансов министър.

Всичко това, несъмнено, наподобява извънредно мъчно да се реализира поради мощно изострените връзки с Трифонов. Много тежки думи се споделиха в последните две седмици, бяха прекрачени доста линии и това безспорно минира пътя към сходен вид.

Но при всички случаи ще се направи нов опит да се отдели още някаква група от депутати на Има Такъв Народ. Колкото до възможна поддръжка от ГЕРБ – това ми наподобява прекомерно екзотично. Как Борисов ще изясни пред гласоподавателите си, че влиза в някаква форма на коалиция с тези, които преди няколко месеца го арестуваха?

А нов кабинет към ГЕРБ е изключен. Коалиция към ГЕРБ с кого? Някакъв съдружен Франкенщайн с Движение за права и свободи и " Възраждане " освен наподобява неосъществим, само че би бил и гибелен за участниците в него.

Да разбираме ли, че изборите са най-реалистичният вид по тази логичност?
Да. Но даже преди вота на съмнение да се събере някакво минимално болшинство или при първия мандат, това единствено ще удължи мъката с няколко месеца. В България не може да се ръководи със 121 мандата.

Помним каква тъга с кворума беше година и малко при Орешарски. Подобен процес на събитията ще купи няколко месеца живот на ръководството, само че няма да го зареди с нова легитимност и социална поддръжка. Напротив. И в последна сметка няма да промени крайната развръзка – предварителни избори ще има.

Какво да чакаме от нов предварителен парламентарен избор?
Неизвестното е едно – дали в изборите ще се върне хартиената бюлетина. Казвам това неслучайно, тъй като този фактор неизбежно ще повлияе върху изборния резултат. При редом машинно и хартиено гласоподаване изборната интензивност ще бъде малко повисока, тъй като пред урните ще се завърнат част от хората, които изпитваха терзание да гласоподават с машина.

Гласуването с хартиена бюлетина би подкрепило партии като Българска социалистическа партия да вземем за пример, тъй като част от техните гласоподаватели имат софтуерна преграда. ГЕРБ и Движение за права и свободи евентуално също биха спечелили. Петков и Василев влизат в полето на демократичното градско, само че губят всеобщия българин.

Отвъд това само незнайно социологическите изследвания от последните месеци демонстрират най-общо три групи обединения според от тяхната величина.

Първата група е на партиите и обединенията, които са най-близо до бариерата, само че въпреки всичко над 4-те %. Това са " ИТН ", новата партия на Стефан Янев и " Демократична България ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР