Интернет пространството става все по-опасно и всяка година броят на

...
Интернет пространството става все по-опасно и всяка година броят на
Коментари Харесай

Най-честите опасности за децата в интернет - тормоз от връстници и порнография

Интернет пространството става все по-опасно и всяка година броят на децата, жертви в обществените мрежи се усилва. 80 случаи на деца, жертви на педофили онлайн, са регистрирани в ГДБОП единствено за предходната година. Затова неправителствени организации и ГДБОП участваха в първия за България наставнически конгрес - " От нас зависи ". Целта му е да осведоми родителите за заплахите в мрежата и да предложи препоръки по какъв начин по-лесно да поддържаме връзка с децата. Форумът е част от съпътстващата стратегия на българското европредседателство и означи финала на първото издание на Дните на дигитално-медийната просветеност в България.

Опасностите за децата в интернет най-често са тормоз от връстници, порнография или в по-екстремните случаи контакт с педофил. Експертите настояват, че в случай че се сблъскат с нещо сходно, децата първо споделят на приятелите си, по-късно на преподавател, а най-сетне на родителите си.

Деян Благоев, основател на приложението „ Protect Your Kid “: Най-добрият вид е да бъдат открити и да са подготвени да чуят всичко, което детето им каже. И да не се пробват да съдят детето. Детето усети ли поддръжка и че може да показа във всяка една обстановка всичко, то ще продължи да споделя. Георги Апостолов, координатор на Национален център за безвреден интернет: Когато детето за първи път влезе в интернет, родителят би трябвало да е квалифициран и да знае, че детето рано или късно ще попадна на порнография онлайн и би трябвало с него да е извършен диалог, с цел да се избегне шокът, който 60 % от девойките, които попадат за първи път на онлайн порнография, получават подобен прочувствен потрес, че това им държи с месеци. Защото с тях не е говорено.
В България към този момент има и гратис приложение за отбрана на децата в интернет. " Protect your kid " разрешава на родителите да настроят всевъзможен тип ограничавания на телефона на детето им.

Деян Благоев, основател на приложението „ Protect Your Kid “: Преди да се конфигурира едно такова приложение, без значение дали ще е това или някое друго, родителят би трябвало да поговори с детето си. Това не е наказване, това е метод то да бъде защитено. И това би трябвало да се изясни. Истината е, че тези отбрани са годни за деца до към 12-годишна възраст, тъй като младежите усещат по друг метод свободата си.
От ГДБОП също организираха акция за цифрова просветеност на децата от 2-ри до 6-ти клас в учебни заведения в цялата страна.

комисар Явор Колев, шеф на отдел „ Компютърни закононарушения “, ГДБОП: Това, което споделиха децата е, че в действителност множеството от тях са били обект на интерес, нездравословен интерес от страна на по този начин наречените педофили и в действителност те са реагирали в множеството случаи съответно.
До 7 годишна възраст 50 % от децата у нас са в интернет. Експертите са безапелационни, че в цифровата епоха всеки родител носи отговорност да отбрани детето си от тъмната страна на онлайн мрежата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР