Интерконекторът България- Гърция най-вероятно до ноември ще бъде завършен, но

...
Интерконекторът България- Гърция най-вероятно до ноември ще бъде завършен, но
Коментари Харесай

Мартин Владимиров: Газът от интерконектора няма да е достатъчен, трябва и общо купуване с Гърция и Румъния

Интерконекторът България- Гърция най-вероятно до ноември ще бъде приключен, само че няма да ни даде изцяло нужното количество газ, трябват още спомагателни доставки . За това от „ Центъра за проучване на демокрацията “ настояваме България да се разбере за общо закупуване на природен газ с Гърция и Румъния, тъй че поради по-голямото ползване и търсене, които трите страни ще осъществят, ние да можем да договорим един преференциален дълготраен контракт за доставка на природен газ с някои от най-големите снабдители. За тази цел би било добре да се извърши търгов механизъм за доставка на газ, само че в дълготрайна вероятност “. Това съобщи в изявление Мартин Владимиров, шеф Програма енергетика и климат към „ Центъра за проучване на демокрацията “ за БГНЕС.

Да се надяваме, че първи октомври е финалната дата за стартирането в употреба на интерконектора и приемането на Акт-16. През годините сме следили редица обещания и финални дати, в действителност още на 1 януари 2021г. това трябваше да се случи, само че виждаме по какъв начин в никакъв случай нещата с плана не се случват както са планувани, съобщи Мартин Владимиров.

Изпълнителният шеф на компанията и Булгаргаз и разнообразни енергийни министерства без значение в кое държавно управление, дават обещания, само че без резултат. Според мен е необичайно по какъв начин от българските институции, в това число и ДНСК, декларират, че интервалът ще отнеме толкоз доста време, като Турски поток беше издигнат за 1 година и процедурата по неговото узаконяване не беше даже оповестена и ставаше въпрос за няколко дни. Тоест необичайно е по какъв начин българската страна за следващ път не засилва нейните институции да работи интензивно и в действителност този основен план за доставка на газ за България , да не бъде приключен “, разяснява още Владимиров.

Относно вчерашната среща на служебния районен министър арх. Иван Шишков с участниците в строителството на Междусистемната газова връзка и заявката на министър Шишков, че строителите ще се употребяват с всички привилегии на страната, с цел да може интерконекторът да бъде приключен оптимално бързо, и на въпрос на БГНЕС дали такава съгласуваност е липсвала преди, Мартин Владимиров съобщи, че от десетилетия енергийният бранш в страната е превзет от съветски ползи и по тази причина най-вероятно не се е давал ход на завършването на плана.

На въпрос какъв е най-хубавият вид за снабдител на природен газ за страната, енергийният специалист съобщи, че за момента азерският газ е най- на ниска цена, защото цената е индексирана към цената на суровия петрол. Владимиров посочи, че през 2020г. е било противоположното, защото суровият петрол се е търгувал на котировки, доста по-високи от природния газ и съветския газ е бил по-добра опция в сравнение с азерският.

В идващите 2-3 години такава вероятност не се чака и азерският газ ще си остане по-добрата опция от съветската страна. За в този момент обаче е значимо да бъде издигнат интерконекторът и даже след 1-ви ноември по него да протече газ, тъй като в случай че ние получаваме газ при сегашните цени и останалите количества ги купуваме месец за месец, както до в този момент, от май месец насам, то цената ще е прекомерно висока и ще се усети тежестта от българските консуматори “, разяснява още Владимиров.

Във връзка с възраженията на „ Напоителни системи “, противопожарна защита и Министерството на околната среда и водите против строенето на интерконектора, Мартин Владимиров съобщи, че е необичайно по какъв начин в страната е ориентирана огромна част от вниманието върху интерконектора, в сравнение с върху други газови планове, обслужващи съветски ползи. „ От години изпълнителните организации се употребяват като средства за напън, които целят да задоволят олигархични съветски ползи, тъй че съгласно мен тези възражения в този момент са пресилени “ , съобщи Владимиров и продължи: Нека да не забравяме, че интерес от възпрепятстване на заработването на интерконектора имат освен Русия, само че и самият Азербайджан, тъй като сега страната има интерес да продава газ на по-високи цени. В резултат отвред има бойкот против интерконектора и нашите политици би трябвало да пазят националния интерес, с цел да може газовата връзка да се осъществя “, прикани той.

Енергийният специалист дефинира думите на Теодора Георгиева , изпълнителният шеф на IGGB, че интерконекторът ще обезпечи 3 милиарда куб. м газ , което е еквивалент на потреблението на България, като подвеждащи.

„ Капацитетът на интерконектора е 3 милиарда куб. м, само че действително контрактувани са милиард и половина, като за сигурни доставки можем да приказваме единствено за контракта на „ Булгаргаз “ за 1 милиарда куб. м, който е от 25 години. Останалите милиард и половина са запазен потенциал от страна на гръцката компания „ ДЕПА “- тя има интерес да продава в България, само че в тази несигурна обстановка евентуално ще приоритизира доставките в Гърция, в сравнение с в България, тъй че тези 3 милиарда куб. м газ надали ще доближат до България, в случай че не се измисли различен механизъм за замяна на природен газ “, означи той и посочи, че ще имаме потребност от спомагателни доставки на газ.

От основно значение е „ Булгаргаз “ да подписа дълготраен контракт за доставка на полутечен природен газ. Офертата, която е предложила американската компания “Cheniere ” е на доста висока цена, само че в случай, че ние нямаме опция е по-добре да приемем тази оферта. Трябва да работим взаимно с Гърция за реализиране на съглашение за взаимност, с което да се дефинира режим и график на приемане на природен газ на терминала Ревитуса край Атина, защото сега България няма запазен потенциал на терминала и действително не може да получава контрактуваните количества. Така че без контрактувано съглашение с Гърция, няма да можем да вкараме тези 7 танкера от Съединени американски щати “, акцентира още той.

Газовото ползване на България обаче е прекомерно малко, с цел да договорим доставки на газ на добра цена. За това от „ Центъра за проучване на демокрацията “ още от 24-ти февруари, след началото на войната в Украйна, настояваме България да се разбере за общо закупуване на природен газ с Гърция и Румъния, тъй че поради по-голямото ползване и търсене, които трите страни ще осъществят, ние да можем да договорим един преференциален дълготраен контракт за доставка на природен газ с някои от най-големите снабдители. За тази цел би било добре да се извърши търгов механизъм за доставка на газ, само че в дълготрайна вероятност “, поучава още енергийният специалист.

На въпрос за това какви биха могли да бъдат другите възможности за доставка на спомагателни количества газ, Мартин Владимиров изясни, че в Атлантическия океан се реферира към доставка на газ за Европа и посочи, че има огромен набор от танкери с полутечен газ, които могат да бъдат пренасочени към България при рационални цени и условия.

Проблемът е регулаторен , обвързван със запазването на потенциала по терминалите на полутечен газ, освен в Гърция, само че и в Турция. В момента доставките в Турция са невъзможни поради неналичието на съглашение за междусистемно свързване сред България и Турция, което да разреши вноса на полутечен природен газ от турските терминали. Трябват сделки с Турция, само че по-скоро постоянен кабинет ще може да извърши тази функционалност “, означи Владимиров, като посочи, че обект на договаряне би трябвало да бъдат общите доставки за целия район, защото България сама мъчно би била клиент. Експертът акцентира, че би трябвало да се ангажират повече търговци в обезпечаването на сигурността на доставките за България.

„ В момента „ Булгаргаз “ монополизира пазара и вноса на различни доставки- частните търговци не могат да се конкурират с държавната компания, тъй че би трябвало да се освободи повече място за деяние от тяхна страна, съобщи още той и продължи, казвайки, че „ Булгаргаз “ би трябвало да бъде оптимално транспарантен при своята работа и да се извади политическият детайл от договарянето на природен газ, тъй като от 30 години това е коствало доста пари.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР