Интересни са данните, защото на фона на стръмно растящата заболяемост

...
Интересни са данните, защото на фона на стръмно растящата заболяемост
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Вълната от COVID-19 е налице навсякъде в Европейския съюз

Интересни са данните, тъй като на фона на стръмно растящата заболяемост и брой на новорегистрираните случаи в България, няма коренна смяна в класацията ни в Европейския съюз, което значи единствено едно - вълната е налице на всички места. Това изключително доста важи за страните от Централна и Източна Европа и за Балканския полуостров, което ще ви показвам и с числа - 14-дневната заболяемост за изтеклите две седмици в България е сега 380 на 100 000, което ни отрежда 16-то място в Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство, надлежно 5-то място на Балканския полуостров. На процедура няма огромна разлика с предходната седмица. Само като илюстрация са вчерашния ден, когато в България бяха регистрирани 2776 нови случая, броя на новите случаи в Гърция беше 3200, а в Сърбия - 4300. Това изясни по време на брифинга в Министерски съвет основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

" По отношение на разпределението в страната не престават да се резервират забележителните разлики, като на фона на тази междинна заболяемост водещи са Плевен с 553, Кюстендил с 538, Враца - 500, Бургас - 496, София - 486, Шумен - 456 и Перник - 392 на 100 000. Изброените области са тъкмо тези, които през вчерашния ден взеха решение за налагането на местни спомагателни ограничения, които малко се разграничават в същността си и засягат на първо място прекосяването в електронна среда на образование в учебните заведения над 4-ти клас, носенето на маски на открити пространства, когато има скупчване на хора, ограничение на работното време на заведенията с един час и ограничение активността, в някои градове, на обособени посоки - спортни прояви, фитнес зали, друг вид образования. За мен за момента това е безусловно целесъобразно, тъй като на другия полюс са няколко области с ниска заболяемост - Търговище с 41, Видин - 92, Кърджали - 106, Разград - 107 и Добрич 169 на 100 000 ", сподели още Кунчев.

" Искам да кажа, че с изключение на абсолютния брой, заболяемостта е натоварен индикатор, който не се въздейства от това какъв брой се е изследвала. Спомнете си, че преди две седмици ние започнахме с % на позитивните проби под 4, сега сме над 20%, в обособени случаи даже и по-висок индикатор. По отношение на няколко образеца, които илюстрират зад тези числа какво стои, ще си разреша да ви дам единствено няколко - доста рецензии имаше както, несъмнено, и поддръжка за това, че изнасяме в електронна среда огромна част от учениците, желая да ви кажа, че сега в страната има учебни заведения в един регионален град, където по едно и също време са заболели 13 преподаватели. Имаме детски заведения, в които по едно и също време са заболели двама до трима подслужители и в същото време имаме един доста забавен образец, който си заслужава да бъде показан, на старешки дом, в който сега има епидемиологичен гърмеж и 17 от настанените хора са заболели, част от тях тежко заболели, всички те отказали имунизация преди месец. Същевременно те живеят в безусловно стеснен контакт със стотина други хора, които са си създали имунизацията - измежду тях няма нито един инфектиран. Така, че от този по явен образец каква е ролята на имунизацията и до какво ще докара обгръщането на все по-голпм българи, мисля, че не може да имаме никакви подозрения ", съобщи доцентът.

" По отношение на броя на направените проби се приближихме компактно до цифрата 1200 на милион, което ни подрежда в средата на Европейския съюз и значи, че данните, с които разполагаме, са безусловно представителни и дават информация за това какво протича в страната ", приключи Кунчев.
https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/731693107504898
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР