Интересни факти около Световното по футбол 2022

...
Най-голямото и престижно футболно състезание в света ще се проведе
Коментари Харесай

Най-голямото и престижно футболно състезание в света ще се проведе в Близкия изток за първи път в историята, а Катар е страната домакин на тази дългоочаквана надпревара. Емблематичната нация на Близкия изток ще бъде домакин на едномесечния футболен спектакъл, като турнирът ще започне на 21 ноември и ще завърши на 18 декември 2022 г.

Феновете на най-великата игра вече тръпнат в очакване на Мондиала, който започва само след броени седмици. Онлайн платформите за залози също се подготвят да приемат прогнозите за Световно 2022, което се очертава като едно от най-коментираните и вълнуващи първенства. С какво обаче ще се отличава Мондиалът в Катар?

Първото зимно световно първенство в Северното полукълбо

Това издание на състезанието ще бъде първото зимно световно първенство в Северното полукълбо. По принцип Мондиалът се провежда през лятото, но по това време на годината температурите в Катар достигат до цели 50 градуса по Целзий. При такива условия домакинството на подобно събитие е почти невъзможно.

Ето защо, за да се преодолеят предизвикателствата на атмосферните условия в Катар, Световното първенство по футбол беше преместено от обичайния си летен слот за зимния. С тази промяна обаче се наложи смяна в графика на другите големи международни първенства, което не се хареса особено на феновете на футбола.

Второто световно първенство в Азия и първо в Близкия изток

Катар ще бъде първата страна от Близкия изток, която ще бъде домакин на Световно първенство. И не само това - в цялата си дългогодишна история престижното състезание ще се проведе едва за втори път на азиатския континент. Първият беше през 2002 г., когато Япония и Южна Корея бяха съвместни домакини на събитие на FIFA за първи път в Азия.

Тази промяна в обичайната локация на домакините ще благоприятства преодоляването на културните различия между Близкия изток и останалата част от света и ще отвори нови врати в отношенията между различните държави и култури.

Най-скъпата световна купа

Друг интересен факт за предстоящото световно първенство през 2022 г. в Катар е сумата, която страната-домакин похарчи за подготовка на събитието. По последни изчисления Катарската държава е похарчила над 200 милиарда щатски долара за инфраструктурни проекти, които включват изграждането на стадиони, пътища, хотели, транспортна мрежа и др. Въпреки че по-голямата част от инвестициите са дългосрочни, похарчената сума прави тазгодишното първенство най-скъпото в историята.

Все пак голямата сума и бързите темпове на мащабното строителство предизвикаха смесени чувства и станаха повод за много слухове и спекулации относно условията, при които Катар си завоюва домакинството на Мондиала. Тези митове обаче бяха развенчани след 2-годишно разследване.

Най-малко стадиони за домакинство на Световната купа

Друг уникален факт за предстоящото световно първенство в Катар е броят на стадионите. Само осем стадиона са подготвени от Катар за домакинство на FIFA 2022, което е най-малкият брой места за световно първенство през последните години. Единствено Аржентина е домакинствала на Световното първенство с по-малък брой стадиони през 1978 г.

Всъщност от осемте съоръжения в Катар, само едно беше напълно реновирано и това е стадионът Khalifa, докато останалите седем бяха построени от нулата. Удобството в случая е, че стадионите са разположени на сравнително близко разстояние един от друг, както и от ключови локации в столицата Доха, което се дължи на малката площ на града.

Стадиони с климатик

Макар и едва осем, чисто новите стадиони в Катар ще компенсират със своя ефектен дизайн, разположение и уникална по рода си климатична инсталация. Всички осем стадиона в Катар ще бъдат напълно климатизирани, осигурявайки комфортно изживяване на феновете и достатъчно добри условия за играчите на терена.

Въпреки модерната инсталация не е сигурно дали всъщност тя ще бъде необходима след промяната в графика на турнира. Мондиал 2022 ще се осъществи в месеците ноември и декември, когато температурите в държавата рядко надвишават 30 градуса.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР