Интересни детайли за разследването на чекмеджето на бившия премиер Бойко

...
Интересни детайли за разследването на чекмеджето на бившия премиер Бойко
Коментари Харесай

1 евро и 101 спекулации в писмото на Гешев за чекмеджето на Борисов

Интересни елементи за следствието на чекмеджето на някогашния министър председател Бойко Борисов излизат от писмото на прокуратурата до комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент, с което " Сега " разполага. Освен че държавното обвиняване не дава отговор на главните въпроси - кой е правил фотосите и по какъв начин това, което се вижда, е попаднало в спалнята на държавната вила, лъсват очевидни несъгласия в прокурорската теза по случая. 

Установено е, че някогашният министър председател Бойко Борисов от 2009 година до май 2021 г. с къси интервали на спиране е живеел в правителствента вила в кв. Бояна. Установена е самоличността на хората, охранявали обекта, както и на чиновниците там като градинари, камериерки, поддръжка и водачи. " През интервала от неустановена дата до 12 май 2021 година в гр. София, неустановено по делото лице (лица) посредством потребление на техническо средство е направило фотоси и видеозаписи най-вероятно в жилището, населявано от министър-председателя Бойко Борисов. До момента не са събрани доказателства за това кой и по кое време е направил фотосите ", написа в ревюто.

Прокуратурата акцентира, че са разпитани камериерките правителствената вила, които са декларирали, че в никакъв случай не са виждали златни кюлчета и пари в чекмеджетата на нощните шкафчета. Освен това държавното обвиняване е изпратило въпроси за кюлчетата, които то от самото начало в писмото назовава " жълтите правоъгълни предмети ", на фотосите до Българската национална банка, с цел да научи продават ли се в страната златни кюлчета, дали се продават, опаковани в транспарантно фолио, и допустимо ли е да се отговори по кое време и на кого са продадени златни кюлчета от същата компания. " От постъпила информация от Министерството на стопанската система излиза наяве, че не е допустимо да се обясни дали са купувани и продавани златни кюлчета с откритите в експертизата идентификационни номера ", заключва прокуратурата. Също по този начин от организация " Митници " са дали отговор, че няма по какъв начин да се наблюдава дали откритите златни кюлчета са били внасяни или изнасяни от България.

Компютърно-техническата експертиза на снимките е открила, че " доколкото оценените файлове не са оригиналите, а копия от тях, не е допустимо да се откри тъкмо какво и по кое време е било снимано ". Експертите признават, измененията в имената и времевите характерности на файловете са прекомерно явни - допустимо е това да е, с цел да бъдат открити. Заключението на вещото лице не е безусловно, че фотосите са подправени, а че има подозрения за истинността им. Според него местоположението на предметите в чекмеджето на три разнообразни фотоси било еднообразно, макар че изображенията са били снимани в период от година и половина. Това изказване обаче си опонира със мнението на проверяващите, че няма по какъв начин да се откри точните дати на снимането, тъй като фотосите не са истинските.

Вещото лице също по този начин счита, че има несъответствия в цвета на водните знаци, холограмните стикери и светлосенките на предметите в чекмеджето. Най-озадачаващо е изказванието, че " има разлика в резолюциите на обособените банкноти на другите фотоси - доста добра резолюция на фотографията, съдържаща същинска банкнота, и размазани букви, числа на фотосите, съдържащи банкноти без серийни номера ". Това значи, че държавното обвиняване признава, че в чекмеджето на Бойко Борисов въпреки всичко е имало същинска евро банкнота.

" В две от изображенията е открит подробност, сочещ към евентуално съществуване на пари в черен полиетиленов плик, само че анализът открил, че резолюцията на детайла била друга от истинската банкнота на същата фотография ", акцентира още прокуратурата. Накрая държавното обвиняване отбелязва, че в хода на следствието не са открити банкноти и златни кюлчета, заради което не може да се направи съпоставяне с тези от фотографията, респективно дали същите са същински парични знаци и злато. Което още веднъж вкарва в несъгласие прокуратурата, която преди това написа, че на фотосите има " същинска банкнота " и " истинска банкнота ".

Разследващите въпреки всичко са си създали труда да опитат да разкрият кой е изпратил до медиите част от фотосите от спалнята на Борисов. " Проверен е бил електронният адрес на подателя, като е открито, че същият е краткотраен и е съществувал единствено 60 минути. IP адесът обвързван с сходна ел. пощенска кутия е IP адресът на мейл сървъра на доставчика на услугата ", изяснява прокуратурата. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР