Интересен концерт се задава в БНР. Стоян Дюлгеров, който е

...
Интересен концерт се задава в БНР. Стоян Дюлгеров, който е
Коментари Харесай

Концерт на Стоян Дюлгеров и Галина Апостолова

Интересен концерт се задава в БНР. Стоян Дюлгеров , който е и сътрудник, правил е предаване за столицата, само че на един стадий от живота си схваща, че неговото предопределение е пеенето, е подготвил една любопитна, малко еклектична и завладяващо нееднородна стратегия. Един от акценитете в нея са романсите на Габриел Форе - към неговата музика Стоян Дюлгеров има особени пристрастия, преди време е правил цялостен рецитал във Френския културен институт единствено с музиката на Форе, за която даже приготвя специфична брошура със стиховете, по които са писани романсите (все на огромни френски поети-символисти) - в оригинал на френски и с преводите на български (направени от него).

За концерта през днешния ден брошура с текстове няма да има, само че ще има водещ, който ще ги чете директно преди всеки романс - и това ще е Кирил Стоичков (също прочут радиочовек, един от гласовете на стратегия " Христо Ботев " ). В диалога ни се " завъртат " едни доста забавни истории за Форе  - и за музиката му, която е " мост сред салонното и камерното осъществяване и 20 век, в смисъла на френския шансон " (по думите на Галина Апостолова) и " идва от душата и отива право в душата на индивида " (определението, обещано от Стоян Дюлгеров); и за личността на огромния френски композитор, та до другарството му с 19 години по-младия Дебюси, с който дори са влюбени в една и съща жена (една напълно френска история).

 Габриел Форе Тембрите и нюансите, по този начин значими при интерпретирането на френската музика, разясняваме с нашите посетители, а Галина Апостолова споделя по какъв начин постоянно е имала афинитет към тази музика, има и публикуван диск, дружно с " еднс певица - франкофонка ", който носи заглавието " След един сън " (може би най-известния романс на Форе) и по какъв начин с наслада е приела поканата на Стоян Дюлгеров, който е " моторът " на цялото събитие. Галина Апостолова преподава в Националната музикална академия точно камерно пеене.

В програмата взе участие и хор " Бодра промяна " (има и още една забавна млада солистка), ще прозвучат и хорови песнопения, и една ария, обвързвана с британския рог. Една хубава концепция за сряда вечер...
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР