Интересен казус доведе до прекратяване на обявения в началото на

...
Интересен казус доведе до прекратяване на обявения в началото на
Коментари Харесай

Без търг КРС разпредели 5G честотите

Интересен проблем докара до преустановяване на оповестения при започване на февруари на три блока от по 100 мегахерца в радиочестотния бранш, нужни на мобилните оператори за развиването на 5G мрежите им. Вместо конкуренцията, която трябваше да се организира на 15 март и да стартира от 4 млн. лева със стъпка над началната цена от 100 хиляди лева, Комисията за контролиране на известията (КРС) е излязла с решение, съгласно което всеки от телекомите – " Виваком ", А1 и " Теленор ", получава по един откъслек. Това обаче не се приема от притежаващата " Виваком " БТК. Тя апелира решението да получи най-ниските честоти и това сигурно ще забави даването на честотния запас и същинското въвеждане на 5G технологиите в България.

Обявеният от КРС търг беше за три разрешителни за национално покритие за прилагане на ленти 3500-3600 MHz, 3600-3700 MHz и 3700-3800 MHz, със период от 20 години.

От взетото на 10 март от комисията решение за прекъсване на търга излиза наяве, че заявки за присъединяване в него до посочения период – 25 февруари, са подали и трите оператора. БТК е декларирала интерес и към трите слота, до момента в който А1 е поискала единствено честотната лента 3600-3700 MHz, а " Теленор " – единствено отрязъка от 3700-3800 MHz. След приключването на периода за кандидатстването обаче, на 8 март, БТК поискала промяна на честотния запас, само че от КРС не показват каква.

Експертната комисия по провеждането на търга не приема това заявление, тъй като е подадено след периода.

И тук се забърква проблем, в резултат на който честните запаси се разпрееделят административно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР