Интересен анализ за бъдещето на Северна Македония представи Ставрос Цимас

...
Интересен анализ за бъдещето на Северна Македония представи Ставрос Цимас
Коментари Харесай

Анализ в един от най-известните гръцки вестници: Бъдещето на Северна Македония не е розово

Интересен разбор за бъдещето на Северна Македония показа Ставрос Цимас в гръцкия вестник " Катимерини ". Основното му умозаключение - има сериозна заплаха страната да се върне към краен шовинизъм. Ето какво написа Цимас:

На 22 декември Северна Македония навлезе в ерата след Заев. В малко изказване той разгласи, че е подал оставката си като министър-председател пред ръководителя на Народното събрание на страната Талат Хафери. Решението изненада неговата партия, опозицията и интернационалните съдружници на Заев. Анализаторите не бяха уверени, че същинската причина за оставката му е тежкото проваляне на неговата Социалдемократическа партия на локалните избори през октомври предходната година.

В демократичните страни локалните избори не са предопределени да избират държавни управления и министър-председатели. В края на краищата, споделят скептиците, Заев е имал повече от две години пред себе си, с цел да в профил проблемите в своята администрация. Много наблюдаващи са съгласни, че Заев просто не е могъл да издържи повече на натиска - пояснение, което беше препоръчано и от президента на страната Стево Пендаровски. Запознати настояват, че Заев от дълго време е усещал, че нищо не върви по неговия проект.

По-важното е, че той се е чувствал зарязан от европейските държавни управления, които с право са го лишили от солидния дневен ред, от който се нуждаеше до края на мандата си, а точно интеграцията на Северна Македония в Европейския съюз. Заев може да остане в историята като слабоволев водач, който не съумя да прокара основни политически решения. Той обаче несъмнено беше най-проевропейският и (що се отнася до Атина) най-прогръцки настроеният водач в историята на Северна Македония.

Заев може би даже е най-значимият водач след Киро Глигоров, първият президент на тогавашната Бивша югославска република Македония (БЮРМ). Той беше министър-председателят, който имаше смелостта да организира немислими до тогава политики, като смяната на конституционното име на страната (по силата на Преспанското споразумение), признаването на албанския език за формален в цялата страна и Договора за другарство, добросъседство и съдействие с България от 2017 година
Екатерина Захариева: Правителството хвърля единствено нездравословни хрумвания в общественото пространство
От ГЕРБ нямат никакъв градивен разговор с ръководещите. Правителството хвърля единствено нездравословни хрумвания в общественото пространство. Това зая...
Прочети повече
Какво ще последва в този момент, откакто Заев си потегли? Управляващата социалистическа партия СДСМ избра млад технократ, някогашния заместник-министър на финансите Димитър Ковачевски, който да заеме мястото му до края на мандата. След два месеца на неустановеност, в неделя той беше определен за началник на съдружен кабинет от 62 депутати в 120-местния парламент.

В сенките, обаче, се спотайва балканският фантом на унгарския министър-председател Виктор Орбан. Въпреки обещанията на държавната коалиция, че има намерение да изкара остатъка от мандата си, спекулациите за предварителни избори се ускоряват. И поради бързия спад на известността на СДСМ, инерцията наподобява е в интерес на националистическата партия ВМРО-ДПМНЕ, която води по известност в последните социологически изследвания.

Анализатори в Скопие и Брюксел настояват, че европейците и американците ще поддържат политически нежното държавно управление на Ковачевски като преходна администрация, до момента в който върху ВМРО-ДПМНЕ не бъде извършен нужният подмолен дипломатически напън, който да подсигурява, че партията ще смекчи националистическата си изразителност, в случай че пристигна на власт, преосмисляйки въпросите за салдото на силите и стабилността на границите.

Северна Македония е обвързана със споразуменията, подписани от Заев, които се преглеждат като съществени стълбове на съществуващата геополитическа карта на Балканския полуостров. Всеки опит за тяхното анулиране би провокирал реакция от страна на Европа и (което е по-важно) на Съединените щати. Те не биха разрешили на ВМРО-ДПМНЕ или на който и да било различен да пусне духа на национализма от бутилката или да сложи под въпрос геополитическата ориентировка на Северна Македония. Това беше ясно декларирано на ръководителя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който стартира да смекчава остотата на реториката си.

Въпреки това да се насочи ВМРО-ДПМНЕ в умерена посока няма да е елементарно, като се има поради, че националните въпроси са смисълът на съществуването на партията. Тя назова Заев изменник поради подписването на съглашението за името с Гърция. В същото време партията е подкрепяна от унгарския националистически водач Орбан. Говори се, че тя е и финансирана от него.
Непрежалимата Македония (I част)
Това не е политически текст. Не е и исторически. Това е текст за истината. Доказаната истина за нас - българите. Истина, от която полит...
Прочети повече
За мнозина ВМРО-ДПМНЕ е върхът на орбанизма в Западните Балкани. Евентуална победа на Вътрешна македонска революционна организация би трансформирала Орбан в мощен състезател в района (разширявайки въздействието му оттатък Вишеградската четворка), за огромно отегчение на Брюксел и Вашингтон. Унгарски дипломатически чиновници помогнаха на идеологическия роднина на Орбан, Никола Груевски (бивш министър-председател на Северна Македония), да избяга от присъда за корупция. Сега режимът укрива наказания дезертьор в Будапеща, откъдето той наподобява приготвя метод да бъде освободен от обвиняванията, в случай че ВМРО-ДПМНЕ вземе властта.

Междувременно преди последните избори в Северна Македония унгарският водач изпрати обръщение за поддръжка на своето протеже Мицкоски, в което съобщи: " Тук, в Унгария, бихме желали да забележим победа на ВМРО-ДПМНЕ, защото по време на битката с миграцията изградихме партньорство, учредено на националната горделивост, с цел да защитим фамилиите си и свободата, което ни дава убеденост за консенсус по бъдещите въпроси. "

С напускането на политическата сцена Заев на процедура остави незавършени договарянията с България по отношение на ветото на София върху участието на Северна Македония в Европейски Съюз и няколко нерешени аспекта на съглашението за името от Преспа. Сега те или ще би трябвало да бъдат уредени от слабото държавно управление на Ковачевски - което е доста малко евентуално, защото неговата политическа легитимност ще бъде сложена под въпрос - или ще би трябвало да бъдат решени от ВМРО-ДПМНЕ, в случай че тя пристигна на власт. В подобен случай положителният (и най-вероятният) сюжет би бил поврат от страна на ВМРО-ДПМНЕ, който би разрешил договаряния със София. В противоположен случай България ще продължи да блокира европейските упоритости на Северна Македония, а формалните лица в Атина ще бъдат разочаровани всякога, когато Мицкоски стартира парламентарна тирада с изказването " Да живее Македония ".

Превод: БГНЕС

Заглавна фотография: Християн Мицкоски

Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР