Интересът на Сърбия да купи руска въздушна отбранителна система и

...
Интересът на Сърбия да купи руска въздушна отбранителна система и
Коментари Харесай

Американски изследователи: На сръбска територия се създава руска военна база

Интересът на Сърбия да купи съветска въздушна отбранителна система и да открие център за корекция на съветски хеликоптери е равностоен на основаването на съветска военна база на сръбска територия, счита проучвателен екип на американския Конгрес, оповестява белградският вестник " Новости ".

Това е единствено един от изводите, до които наскоро е стигнала изследователската работа на американския Конгрес - орган, който дава разбори на комисиите и членовете на двете камари без значение от политическата им принадлежност, предава Българска телеграфна агенция.

В разбора се осветляват връзките сред Съединени американски щати и Сърбия и се преглежда ролята на Сърбия на Западните Балкани, договарянията й с Европейски Съюз и има специфичен фокус върху връзките сред Белград и Москва, написа вестникът. " Новости " прибавя, че специфичен акцент е подложен върху работата на съветския център в Ниш и поддръжката на Кремъл за " промосковските партии в Сърбия ".

Голям интерес у изследователския екип е привлякло военното съдействие сред Сърбия и Русия. Забелязва се и " паника " заради пазаруването на изтребители МиГ от Русия и оповестената доставка на още 30 бронирани коли, което ще затвърди връзките сред двете страни. В този подтекст се преглежда и ситуацията в целия район.

Особено дразнещо е плануваното разкриване на център за корекция на съветски хеликоптери в завода " Мома Станойлович ", написа " Новости ".

" Като цяло съглашението за пазаруване на оръжие от Русия може да ускори напрежението със прилежащите страни, изключително с Хърватия и Косово, и да задвижи конкуренция във въоръжаването ", написа в документа.

Прави се обзор на връзките сред Сърбия и Съединени американски щати, за които написа, че известно време са били " разтърсени " поради американската интервенция в споровете в Босна и Херцеговина и в Косово и признаването на независимостта на Косово, само че се установи, че наподобява тези връзки са се подобрили и през днешния ден наподобяват " сърдечни ".

Що се отнася до Косово, в разбора се отбелязва, че Сърбия продължава да изплаща към 900-милионния външен дълг на Косово към Парижкия и Лондонския клуб и Европейската банка за възобновяване и развиване, защото счита някогашната си област за своя територия. Дълговете са насъбрани в интервала от 1970 до 1990 година

Идеята на някои наблюдаващи е, че Белград ще откри метод да " възстановява " връзките си с Прищина без категорично да признава Косово, което би дало опция Косово да се причисли да вземем за пример към Юнеско.

В текста написа още, че мнозина наблюдаващи на обстановката в района считат, че Съединени американски щати би трябвало да възобновят тогавашната си страгегия на деен ангажимент на Западните Балкани, особено в връзките със Сърбия, написа " Новости ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР