Интересът към личността на Джорджа Мелони, 45-годишната лидерка на италианската

...
Интересът към личността на Джорджа Мелони, 45-годишната лидерка на италианската
Коментари Харесай

Мусолини и Толкин вдъхновяват Джорджа Мелони! А кой още?

Интересът към личността на Джорджа Мелони, 45-годишната лидерка на италианската партия " Италиански братя ", набъбна, откакто тя завоюва най-вече проценти на изборите в Италия, създадени в неделя.

Сега мнозина се питат каква е философията на Мелони и от кого са въодушевени концепциите й, написа dnes.bg.
Бенито Мусолини
В младежките си години Мелони хвалеше Мусолини, само че последователно позицията ѝ се промени, отбелязва Асошиейтед прес. В изявление през 2006 година тя съобщи да вземем за пример: " Мусолини направи разнообразни неточности: расовите закони против евреите, оповестяването на война, властническия режим. Но в исторически проект той направи други неща, които бяха положителни, това обаче не го избавя ". Днес Мелони е на същото мнение, което обаче някои свеждат до опростеното резюме: " Мелони се възхищава на Мусолини ", без да изчетат до дъно позицията й. Мнозина не престават да назовават партията на Мелони постфашистка и даже да упрекват Мелони във фашизъм. Самата Мелони споделя, че в случай че беше изкушена от фашистката идеология, щеше да го каже намерено. Тя твърди, че не храни носталгия по фашизма.  Неотдавна в изявление, обещано за английското издание " Спектейтър ", тя сподели: " Когато основахме " Италиански братя ", ние основахме тази партия като една десноцентристка мощ с високо вдигната глава. Когато аз съм нещо, аз го споделям намерено. Никога не го укривам. Ако бях фашистка, щях да кажа, че съм фашистка. Вместо това аз в никакъв случай не съм говорила за фашизъм, тъй като не съм фашистка ". По време на предизборната си акция Мелони разгласява и видео на три езика - испански, британски и френски, в което уверяваше европейските сътрудници на Италия, че страната е оставила фашизма в предишното.
Джорджо Алмиранте
Това е началникът на канцеларията на последното държавно управление на Мусолини. През 1946 година той основа Италианското обществено придвижване - една неофашистка или постфашистка партия. В нея Алмиранте притегля симпатизанти на фашизма и други представители на режима на Мусолини. В интервала 50-те-80-те години на предишния век придвижването си остава дребна дясна партия, като в допитванията и на изборите получава едноцифрени проценти. Но фактът, че оцелява десетилетия след Втората международна война и режима на Мусолини, е непрекъснато увещание за мощната привлекателна мощ, която биха могли да имат авторитаризмът и национализмът измежду студентите от южните италиански региони, измежду бедните в италианските градове и измежду най-ниските прослойки на междинната класа, предизвести преди време английският историк Пол Гинсборг, умрял по-рано тази година, напомня Асошиейтед прес.

Мелони става част от младежкото придвижване на тази политическа групировка, когато тя  е в развой на промяна и когато през 1995 година  под управлението на авторитетния политик Джанфранко Фини тя се трансформира в политическата мощ " Национален съюз ", която се дистанцира от постфашистките си корени и се показва като по-умерена защитничка на идеалите на националконсерватизма. В последна сметка и " Национален съюз " изчезва от политическия свят в Италия през 2009 година, когато се влива в тогавашния огромен нов план на Силвио Берлускони " Народ на свободата ", разпаднал се няколко години по-късно. Мелони затова се озовава в младежкото придвижване на една политическа мощ в миг, в който тя към този момент се дистанцира от постфашисткото си минало.

Всичко това обаче не пречи на критици на Мелони да я набеждават за пламенна последователка на Алмиранте, опитал се да съживи фашизма и расизма в Италия. Още повече, че логото на партията " Италиански братя "  включва трицветен пламък, едно време знак на  Италианското обществено придвижване ". Според анализатори под пламъка на логото имало фундамент, който символизирал гроба на Бенито Мусолини в Предапио, в Северна Италия, посещаван и до през днешния ден от десетки хиляди души годишно, показва Франс прес. Но за Мелони логото на партията, изключително пламъкът, няма нищо общо с фашизма, а символизира " признанието за пътя, извървян от демократичната десница през историята на републиката ". Тя добавя, че се гордее с това. На което редица италиански  политици и интелектуалци, измежду които и  сенаторката Лиляна Сегре, оживяла от нацистки концентрационен лагер, приканиха Мелони да промени логото си, а след това да изяснява, че няма нищо общо с фашизма.
Дж. Р. Р. Толкин
От десетилетия насам Мелони е буен обожател на бащата на фентъзи жанра в литературата Дж. Р. Р. Толкин. На тази нейна пристрастеност специфични публикации посветиха уеб сайтът на френската телевизия " Франс 24 " и американското издание " Ню Йорк таймс ". За пристрастеността си по Толкин Мелони приказва и в пространното изявление за " Спектейтър ", което даде през лятото. В други изявленията тя не престава също да хвали създателя. Мелони прочита за първи път " Властелинът на пръстените ", когато е на 11 години и незабавно се влюбва в тази творба, разказваща приключенията на дребните хобити, на елфите, на техния съдружник магьосника Гандалф.   " Мисля, че Толкин може да дефинира по-добре от нас полезностите на консервативния лагер ", споделя Мелони пред " Ню Йорк таймс ". Това изявление не е инцидентно.

Любопитното е, че трилогията на Толкин е асоциирана с една близка до крайната десница идеология, повече или по-малко неправилно. Според тази идеология борбата против орките да вземем за пример е сравнявана с битка против непознатите завоеватели, а привързаността на хобитите към света на Графството отразявало едно консервативно разбиране на създателя, съгласно което би трябвало да се съхранява светът против декадентството на модерността, отбелязва " Франс 24 ". Самият Толкин постоянно е твърдял, че книгите му нямат политическа конотация.

Привързаността на крайната десница в Италия към книгите на Толкин датира от 70-те години.  В увод към италианския превод на книгата философът Елемире Дзола споделя, че трилогията на Толкин е израз на отхвърлянето на модерния свят от страна на създателя. Тази трактовка се харесва на крайнодясната юноша в Италия, която търси опция на остарялата идеология на Италианското обществено придвижване, с помощта на която тя ще може да се трансформира в противотежест на набиращите тогава скорост юношески леви и крайнолеви придвижвания.

Така приключенията на занимания Фродон против злия Саурон се трансформират в обединител на част от крайнодясната юноша в Италия. До степен, че в края на 70-те години се появяват даже " хобит лагери ". Това са годишни събирания на италианската неофашистка юноша, замислени публично като събрания на млади представители на всички политически течения, запалени по трилогията на Толкин. Но на тези срещи, проведени през лятото, бързо нещата се трансформират във " фашистки Уудсток ", където за Толкин съвсем не се приказва, а се приказва доста за политика и различна музика. Тези лагери завършват през 1981 година, когато Мелони е едвам на 4 годинки. Но през 1993 година тя участва на събирането " Хобит 93 " в Рим, което се въодушевява точно от духа на " хобит лагерите ". Именно на това мероприятие тя открива, че съществува и мощно политизиран прочит на трилогията на Толкин, като в същото време се любува на осъществяванията на групата " Компаня дел`Анело " (чието име в превод от италиански значи: " Задругата на пръстените ", което е и заглавието на първия том от трилогията на Толкин). През 1977 година тази италиански група точно основава една от най-популярните измежду италианската неофашистка юноша ария, наречена: " Утрешният ден принадлежи на нас ".

Според политолога Пиеро Иняци от университета в Болоня демонстрираната от Мелони обсесия или маниакално удивление от творчеството на Толкин й разрешава да си сътвори имиджа на една не толкоз нападателна персона с културни ползи, които всеки може да разбере, да показа и да одобри. Освен това обсесията й от творчеството на Толкин й разрешава да пренасочва диалога към тематики, разнообразни от Мусолини и фашизма, добавя Паоло Хейууд, антрополог от университета в Дърам, който проучва италианските фашистки придвижвания.
Роджър Скрутън
Мелони също по този начин не един път е споделяла, че се възхищава от английския закостенял мъдрец Роджър Скрутън. Малко прочут на необятната общност, той оставя у хората усещане за един пречистен интелектуалец и по този метод разрешава и на Мелони да оставя у хората усещането, че нейната философия не може да се свежда единствено до най-примитивен неофашизъм, показва Паоло Хейууд пред " Франс 24 ".

Скрутън е прочут с произведения, отдадени на естетиката в изкуството. Той става реакционер по време на студентските митинги във Франция през 1968 година Тогава той гледа младежите, които палят коли, издигат барикади, изтръгват павета и ги хвърлят по служителите на реда и си дава сметка, че е от другата страна на това, което той разказва като неконтролируема навалица. Тогава той осъзнава, че би желал да запази нещата, вместо да ги разрушава. В трудовете си Скрутън проучва и тоталитаризма, отличителните черти на последователите му, приказва за уредниците на революциите. В други свои писания приказва за половото предпочитание, за хомосексуалността, дефинирана в даден миг от него като перверзия.

В оповестената и у нас книга на Скрутън " Зелената философия " той показва една задълбочена, философска позиция към тематиките в областта на екологията и опазването на околната среда, като опълчва на модерния екоалармизъм един закостенял мироглед, почиващ на разбирането, че естествената обич на локалните общности към природата на родния край е най-хубавият тласък за нейното стабилно запазване за идните генерации.

Като оставим настрани всички тези въздействия върху Мелони, нейната философия, която ще е в основата на ръководството й, може да се открие в предизборната стратегия на десницата. Мелони пази НАТО, ще поддържа Украйна против съветската инвазия, антикомунистически настроена е, ангажирана е с процеса на европейската интеграция, само че приканва и за промяна на Европейски Съюз, тъй че съюзът да е по-политически и по-малко бюрократичен. Мелони не е за " Италекзит ", само че по време на предизборната акция тя предизвести: " Партито свърши. Италия ще стартира да пази националните си ползи, както вършат другите и след това ще търсим общи решения ", напомня Франс прес.

В стопански проект Мелони желае да се ревизира проекта за напредък на стопанската система на Италия след пандемията, тъй че задачите в него да бъдат приспособени към актуалните условия, цели и потребности на страната, с цел да може тя да не е болникът на еврозоната, смазван от грамаден дълг, от инфлация от 9 % и от спад в производството, спъващ непрекъснато икономическия напредък. Мелони аргументира желанието си за инспектиране на проекта с това, че Португалия е поискала същото от Европейска комисия, тъй че за какво Италия да не може да изиска същото, напомня Франс прес. Сумата по проекта е от към 200 милиарда евро.

В обществен проект Мелони брани консервативните полезности. Тя е за поощряване на раждаемостта, с цел да се понижи спадът на популацията, като приказва за безвъзмездни детски ясли, за детски ясли в фирмите, за данъчни облекчения за фамилиите с деца. Мелони се опълчва на сурогатното майчинство за хомосексуални двойки и на осиновяването на деца от такива двойки, само че споделя, че няма да се опълчи на към този момент прелюдия цивилен съюз за хомосексуалните. Но няма и да поддържа закон за узаконяване на еднополовите бракове. Мелони е в поддръжка на всичко, което е в отбрана на живота - т.е. тя е против евтаназията, против злоупотребите с дрога, опиати и алкохол. Тя не би трансформирала законодателството за абортите, което разрешава в този момент на дамите да вършат аборт в Италия, само че споделя, че би направила по този начин, че дамите да не би трябвало да прибягват до аборт, да не се усещат осъдени и финансово обременени поради това, че са решили да станат майки.

В по-общ проект Мелони и дясната коалиция имат желание да пазят историческите и културните юдеохристиянски корени на Европа.

Мелони е срещу битка с демографския спад чрез имиграцията и желае основаване на горещи точки за мигранти в страните на генезис на миграционните потоци, където ще бъдат обсъждани техните молби за леговище. Тя е и за блокиране на лодките с мигранти, опитващи се да прекосяват Средиземно море, като това би трябвало да стане в съглашение с управляващите на северноафриканските страни.

В битката с климатичните промени и в енергийната сфера Мелони счита, че е необходим дълготраен енергиен преход, увеличение на производството на сила от възобновими източници и прибягване до нуклеарна сила, от която Италия се отхвърли още предишния век. Тя дава обещание съблюдаване, само че и актуализиране на уговорките, поети от Италия към интернационалната общественост по отношение на климатичните промени. Но преди всичко Италия ще се бори за още по-голяма диверсификация на газовите източници, защото до момента тя бе мощно подвластна от Русия.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР