Интересът към банковите кредити не е стихнал, независимо от икономическата

...
Интересът към банковите кредити не е стихнал, независимо от икономическата
Коментари Харесай



Интересът към банковите кредити не е стихнал, независимо от икономическата обстановка

Интересът към банковите заеми не е сподавен, без значение от икономическата конюнктура , в която се намираме.

Това съобщи пред БНР финансовият съветник от портала „ Моите пари “ Иван Стойков.

По думите му няма спад в интереса както при потребителските, по този начин и при ипотечните заеми . По данни на Българска народна банка за миналата година и единият, и другият тип заеми са се нараснали, като размерът е повишен с 10-15%, уточни специалистът.

Процес на повишаване на лихви има, само че корекцията на лихвените равнища не е толкоз изразена, както при финансовата рецесия от 2008-2009 година, отбеляза  Стойков.

Ако сега решим да теглим заем, какъв % от приходите си следва да можем да заделим?

„ Когато се кандидатства за заем, това в никакъв случай да не е на ръба на опциите на клиента „, посъветва Стойков и посочи:

„ Месечните разноски по обслужването на заема не би трябвало да надвишават 25-30% от приходите . “

Ако можем да си позволим избран оптимален размер на вноската, да не го вършим безусловно, тъй като това подлага на риск изплащането в бъдеще , добави той.

Коригиращите в посока нагоре лихви по депозитите банки са релативно дребни или междинни по величина банки , разясни още Иван Стойков.

По думите му те са по-активни на пазара и с по-видими стъпки трансформират лихвите по депозитите , до момента в който при огромните банки това към момента не е явна стъпка, с цел да кажем, че е почнал развой по повишаване на лихвите по депозитите.

Хората, които могат да заделят средства, не престават да го вършат и масивите от спестявания също порастват , по тази причина при този ритъм на повишаване банките не регистрират потребност от привличане на още средства, с цел да подвигат лихвите, заключи Стойков.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР