Интересът към българското вино расте, но пазараната ниша все още

...
Интересът към българското вино расте, но пазараната ниша все още
Коментари Харесай

Три семейни магазина за вино, знания и преживявания

Интересът към българското вино пораства, само че пазараната ниша към момента не е напълно устойчива. Собственици на магазинчета за българско вино в София пробват и да развива винената просвета, като оферират дегустации, мастър класове и още Те желаят да поддържат и разпространяват локалните производители, българските сортове и положителното вино.
Има два метода да си купим вино. Единият е безличният и бърз метод, когато просто сграбчваме бутилка от рафта на супермаркета, определена поради етикета, цената или сорта, който в миналото ни е допаднал.

Другият е да влезем в магазин за вино, където експерти със познания задават въпроси, с цел да научат желанията, мотива, храната, с която ще бъде съчетано виното, и да предлагат най-подходящата бутилка. И по този начин трансформират нещо на пръв взор рутинно и всекидневно в същински хубаво прекарване.

В София, несъмнено, има такива места и даже още по-специални - на идващите редове ще прочетете за три магазина в София. Обединява ги това, че са фамилни бизнеси, отдадени на качественото българско вино. Техните притежатели имат друг път и опит, само че са свързани от задачата да поддържат и разпространяват локалните производители, българските сортове, положителното вино.
Реклама
Това са места, в които клиентите купуват, само че и учат за виното. Там могат да се чуят забавни обстоятелства и диалози. Например, че рубинът се нуждае най-малко от няколко години в бутилка, с цел да разкрие положителните си черти, и не би трябвало да се бърза с отварянето на вино от по-нова годишна продукция. Че маврудът има два клона - единият е по-лек и пивък, а другият - по-плътен и мощен. Че врачанският мискет е остарял вид, характерен за България и Унгария, до момента в който санданският и варненският мискет са основани през 60-те и 70-те години с кръстоски.

И изключително значимият урок, че виното е напитка за храна. Както отбелязва притежателят на " Купаж ", " няма най-хубаво вино. Всяко вино е най-хубаво с съответно ядене ". Тези бизнесмени имат скъпа роля за повишението на винената просвета на публиката. Често провеждат за клиентите си дегустации, срещат ги с винари и енолози, описват им за сортовете, характерностите, съчетаването с храни. Местните български сортове за тях са особена пристрастеност, която предават и на туристите, които посещават София и които желаят да опитат и отнесат вкъщи нещо локално, типично и друго.

Тази отдаденост носи и бизнес изгоди. Много от тези дребни бизнесмени мъчно могат да оцелеят на още затворения към българското вино пазар, в случай че не основават добавена стойност за клиентите си. Като изключим добре развития онлайн канал на Apollowine, които образува оборот към милион лв., магазинчета като " Оренда " и " Купаж " имат продажби от порядъка на 50 - 100 хиляди лева годишно. В последните години ползата към българско вино сигурно нараства, изключително в София и огромните градове, поради ред фактори - растежа на приходите, появяването на от ден на ден качествени производители и нарасналото предложение, а и множеството събития - изложби, дефилета, фестивали, тематични празници и така нататък, които се провеждат все по-активно.

Въпреки това съгласно наблюденията на търговците пазарът още е доста надалеч от капацитета си. Ракията и бирата остават водещите питиета на българската софра. Но като образоват публиката и покачват знанията й за виното и съчетаването с храна, тези търговци лека-полека развиват и самия пазар и трансформират потребителите в ценители, които все по-често избират виното като съществена напитка на масата.
Реклама
Но оттатък практичната страна има и друга. Тези отдадени бизнесмени имат вяра в бъдещето на българското вино и локалните сортове, гледат на тях като на артикул на културното ни завещание и еднаквост и желаят да способстват за оцеляването и развиването на дребните производители на качествени виновност. Така будят и благосклонностите на потребителите, които от своя страна желаят да поддържат тези дребни, отдадени търговци, които вършат града по-пъстър и му продават съвременен образ със своя " крафт " метод.
В " Оренда " дребните производители са на фундамент
Магазинчето на Асен и Валя Цекови е място за бутикови български виновност, дегустации и събития
" Нашият фокус са дребните производители с високо качество. Това ни дава уникалност и известност ", споделят Асен и Валя Цекови от магазин за вино " Оренда " Фотограф: Цветелина Белутова
Когато търсят съответна бутилка от дребен производител, нещо рядко срещано, забавно или особено, или просто точното вино за вечеря, феновете на българското вино в София постоянно се насочат към " Оренда ". За десетте години от своето битие магазинчето на пл. " Руски монумент " 50А се утвърди като изключително комфортен дом за качественото българско вино.

Селекцията тук е богата и стилово разнообразна - с изключение на общоприетите бели, червени и розе има и пенливи виновност, десертни виновност, натурални и така наречен оранжеви виновност, както и дребна селекция специфични ракии - общо над 300 етикета от близо 50 винарни. Портфолиото на " Оренда " е напълно от дребни, бутикови мазета с фокус върху качеството , които не участват в супермаркетите и се срещат рядко даже и по рафтовете и по-големите профилирани магазини . Редом с това в дребната " Оренда " непрекъснато нещо се случва - дегустации, представяния, срещи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР