Интензивното отделение в детската педиатрия заработва до 20 януари, обеща

...
Интензивното отделение в детската педиатрия заработва до 20 януари, обеща
Коментари Харесай

Ананиев даде срок за отваряне на детската болница, граждани и опозиция с призиви

Интензивното поделение в детската педиатрия заработва до 20 януари , даде обещание здравният министър Кирил Ананиев. Парламентът изслуша министъра по отношение на прекъсването на незабавния банкет в Детската болница в София.
Пред депутатите здравният министър за следващ път повтори обстоятелството, че през последните години положението на педиатрията в България е незадоволително. Сред аргументите е неналичието на многопрофилна детска болница.
Кирил Ананиев регистрира, че към деветмесечието болничното заведение няма просрочени отговорности. В лечебното заведение са разкрити 248 щатни бройки, освободени са 35 души и има 26 незаети места.
В момента текат предупреждения с четирима лекари – двама педиатри и двама анестезиолози. Проверката на „ Вътрешен одит “ е предложила на болничното заведение незабавно да пристъпи към привличане на експерти.
Ще се търсят оптимални разновидности да се компенсира дефицитът на фрагменти с лечебното заведение, само че какви не стана ясно.
Депутатът Лъчезар Иванов от ГЕРБ съобщи, че ръководещите са в дълг към обществото, тъй като не са съумели да изградят детско лечебно заведение.
От опозицията обявиха, че чакат от министъра съответни ограничения, а не да чете известни към този момент числа и статистика.
Системата на опазването на здравето има потребност от координиращата роля на Министерството, а не то единствено да е проверяващо, регистрира депутатът от левицата Георги Йорданов.
" Повод за настояването ни за чуване е гибелта на тригодишния Александър и съдебномедицинската експертиза за това. Причината за систематичните проблеми в българското опазване на здравето, бележещи негативна наклонност.
На първо място неналичието на връзка и координация с активността на обособените структурни звена в опазването на здравето, незабавна помощ, извънболнична и болнична помощ, сред обособените многопрофилни и извънболнични заведения “, изброи още Йорданов. Той уточни, че всичко това се е отразило на случая с тригодишното дете.
Случаи като този съставлява най-яркото опровергаване на тези здравни апологети, които при започване на прехода считаха, че приватизацията е панацеята и че се образува един пазар на медицински услуги, който ще образува всички връзки в опазването на здравето “, сподели още доцент Йорданов.
Друг народен представител от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов регистрира, че липсва държавническа визия в опазването на здравето.
След като министърът на опазването на здравето е стигнал персонално да търси двама анестезиолози значи нещата в системата са извънредно зле сложени, регистрира от своя страна доктор Нигяр Джафер от Движение за права и свободи.
" Уважаеми сътрудници, не знам господин министър дали знаете, само че да ви оповестя, че в оповестения държавен банкет по специалността " Анестезиология и реанимация " няма нито едно място, което страната ще заплати за такава специализация.
Има рецесия с анестезиолозите, с педиатрите и страната не афишира нито едно място за такава специализация за идната година с държавна поръчка ", сподели още доктор Джафер. Тя уточни още, че никой не приказва за персоналния доктор.
Припомняме, че детската болница „ Проф. Иван Митев ” спря приема на незабавни случаи до 5 януари 2020 година поради липса на задоволително експерти. Причината е напускането на анестезиолози и педиатри след трагичния случай с умрелия 3-годишен Алекс.
Спешният банкет на деца, при които е належащо провеждането на интензивно лекуване и дихателна реанимация, се реализира от „ Пирогов “, „ Александровска “ и Национална кардиологична болница.
Междувременно, в отворено писмо до всички политически представители, жители приканват " спрете публичната поръчка за преобразяване на зарязан остарял градеж в национална детска болница ".
Публикуваме позицията без редакторска интервенция
Уважаеми господин Радев,
Уважаема г-жо Караянчева,
Уважаеми господин Борисов,
Уважаеми госпожи и господа,
Спрете публичната поръчка за преобразяване на зарязан остарял градеж в национална детска болница!
Ние, представители на българските родители, лекари и медицински експерти, архитекти, инженери и данъкоплатци, се обръщаме към Вас с апел за отговорно отношение към здравето на децата.
Задължение на страната е да обезпечи допустимо най-високия постижим стандарт на здравни грижи за всички деца. България е единствената страна в Европейския съюз, която няма профилирана национална детска болница. Това забавяне коства години тествания за болните деца, техните фамилии и лекуващи лекари. Днес можем да използваме насъбрания международен опит и да създадем модерно лечебно заведение, което дава отговор на потребностите и стандартите за най-хубава грижа за здравето на децата от цяла България – единствено през 2019 година през Специализираната болница за интензивно лекуване на детски заболявания са минали 5569 деца, от които 2223 – от София, и 3346 – от страната.
Вместо това Министерството на здравеопазването афишира социална поръчка за дотъкмяване на рушащия се градеж на територията на Александровска болница и дефинира цена за осъществяване въз основа на експертиза с данни отпреди 12 години.
Министерството на здравеопазването предлага на обществото ни:
- порутен градеж, зарязан преди повече от 30 години и избран за унищожаване от Столична община през 2011 г.;
- постройка, която опонира на условията за земетръсна сигурност и на европейските стандарти за строителство;
- минимални или изчезнали условия за спешна сигурност, функционалност, енергийна успеваемост и енергийна самостоятелност, климатизация, инфраструктура, досегаемост, оздравителна среда за пациентите;
- сливане на неповторими за страната ни детски клиники в пространства, които не разрешават родителите да останат до болните си деца по време на тяхното лечение;
- разход от над 90 млн. лева от нашите налози за болница, която е морално и физически остаряла и негодна още преди да бъде издигната. Довършването на остарелия градеж ще погълне повече запаси от построяването на нова постройка. Условията на публичната поръчка предрешават скъпо и неприятно осъществяване, поправки на ремонтите и още по-голямо оскъпяване, високи разноски за прехрана на болничното заведение в бъдеще и рискова среда за пациентите и медиците.
Изискванията на Министерството на здравеопазването опонират жестоко на интереса на страната като възложител. Противоречат жестоко на публичния интерес.
Обществената поръчка съставлява неприемлив компромис с детското опазване на здравето и корист с публичното доверие.
Очаква се консорциумът, определен да извърши тази поръчка, да бъде разгласен на 20.12.2019 година, петък.
Спрете публичната поръчка!
Българските деца не заслужават остаряла, неуместна и рискова постройка вместо нова болница!
Настояваме избраните средства да бъдат вложени в построяването на съвременно лечебно заведение, отговарящо на стандартите за модерна детска медицина и характерните потребности на страната ни.
Настояваме за нова социална поръчка и за конкурс с ново задание, за чието правене да бъдат привлечени способени и опитни експерти от гилдиите на архитектите и инженерите, лекарите, медицинските експерти и медицинските технолози като гаранция за бистрота на процеса и качество на плана, както и да се вземе поради мнението на самите деца и родители като крайни ползватели на инвестицията.
Единствено по този начин страната ще удостовери заявената угриженост към здравето на децата.
Настояваме страната да построи нова, същинска детска болница, осигуряваща цялостна, сложна, модерна и пълноценна грижа за децата на България за генерации напред. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР