Интензивното използване на земята за селскостопански цели приближава хората до

...
Интензивното използване на земята за селскостопански цели приближава хората до
Коментари Харесай

Интензивното земеделие увеличава риска от пандемии

Интензивното потребление на земята за селскостопански цели доближава хората до дивите животни , чиито хабитат се свива, и по този метод пораства рискът от пандемии, като тази от COVID-19, предава Франс прес.

Агенцията цитира изследване, оповестено в сп. " Нейчър ". Според него заболяванията, които се популяризират от дивите животни, стават по-лесно предаваеми на хората, когато е налице интензивно земеделие.

Според данни на Организация на обединените нации три четвърти от земите на планетата са били тежко наранени от човешката активност от началото на индустриалната епоха . Една трета от земите и три четвърти от питейната вода отиват за потребностите на селскостопанския бранш.

Екипът на Рори Гиб от лондонския " Юнивърсити колидж " в детайли е анализирал 6 800 екосистеми на планетата . От получените резултати станало видно, че животните, известни като преносители на патогени /прилепи, гризачи, птици/ са по-многобройни в условия на интензивно променената от индивида околна среда. Според учените това постанова човечеството да направи преоценка на метода, по който се употребяват земите на планетата,така че да бъдат понижени рисковете от бъдещи пандемии.

" Преобразяването на горите в обработваеми площи дава своето неподходящо отражение върху дивата фауна, при което някой типове изчезват, само че други остават и даже се усилват ", акцентира Рори Гиб.

По неговите думи получените резултати приказват за това, че оцеляващите типове в условия на интензивно земеделие са тези , които са най-склонни да бъдат преносители на рискови за хората инфекции.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР