Интеграцията на ромите, тяхната заетост и активно включване в обществения

...
Интеграцията на ромите, тяхната заетост и активно включване в обществения
Коментари Харесай

Община Пловдив споделя опитa си в интеграцията на ромите с посланиците на Ирландия и Швейцария

Интеграцията на ромите, тяхната претовареност и интензивно включване в публичния живот, разискаха на среща кметът Здравко Димитров и посланиците на Ирландия и Швейцария у нас – Н.Пр. госпожа Мартина Фийни и Н.Пр. господин Раймунд Фурер. Заедно с госпожа Хайоне Серейхо- заместник-ръководител на задачата на Кралство Испания у нас, дипломатическите представители са на работно посещаване в Пловдив в качеството си на членове на неофициалната група GARI, занимаваща се с ромските въпроси. Групата сплотява посланици от Европейски Съюз, Англия и Съединени американски щати, а визитата в Пловдив е първото отвън столицата след двугодишно спиране поради пандемията.

„ Ромската интеграция е сериозен и виновен въпрос на локално и национално равнище. От дългогодишния си опит знаем, че този развой изисква доста запаси, средства и целенасочени политики “, сподели кметът Здравко Димитров и показа, че през годините е имал опция да се срещне и да работи с разнообразни неправителствени организации в поддръжка на ромската интеграция. „ Образованието и обгръщането на децата е основно в тези процеси. Общината поставя старания и в посока наемането на работа на тези хора, като трайно ги ангажираме в общинските предприятия, свързани с озеленяването и чистотата. Познавам измежду тях и изявени музиканти и преподаватели, също и хора, получили положително обучение в чужбина и работещи у нас “, добави още кметът.

Н.Пр. Мартина Фийни и Н.Пр. господин Раймунд Фурер – ръководители на групата, показаха задачите на визитата като изясниха, че групата им се интересува от политиките за ромите, които се създават на национално равнище и тяхното използване в локалния подтекст. Пловдив има богат опит в това отношение и разчитат дружно да бъде изведен и най-ефективният метод в тази посока.

Ирландия има опит с сходни общности и също поставя старания в процеса на интеграция. Нейно Превъзходителство госпожа Фийни добави, че работи в тясно съдействие с българската общественост, наброяваща близо 40 хиляди души и двете ни неделни учебни заведения в Ирландия.

По думите на заместник-кмета по обществената политика Георги Титюков комплексната работа и обгръщането на децата и техните фамилии е основен. Той показа и за напъните на Община Пловдив за по-добро обществено включване на ромите в два плана, които сега се осъществят. Те са свързани със основаване на Център на едно гише за интегрирани обществени и здравни услуги и реализирането им на пазара на труда. Културните събития са също неизменима част от комплексния метод.

Посещението на дипломатическите представители продължи със среща с просветителни и здравни посредници в образователния център към НУ „ Кирил Нектариев “, построен по българо-швейцарската стратегия за съдействие.

––––––––-

Групата на посланиците по ромските въпроси ГАРИ включва представители от следните посолства: Австрия, Белгия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария, Обединеното кралство и Съединени американски щати, както и УНИЦЕФ и Световната банка. ГАРИ се среща постоянно, с цел да разисква и координира ромските въпроси, взаимно с българското държавно управление и редица сътрудници от гражданското общество.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР