Инсултът е бичът на съвремието, силно смъртоносен остър съдов инцидент,

...
Инсултът е бичът на съвремието, силно смъртоносен остър съдов инцидент,
Коментари Харесай

Първа помощ при инсулт

Инсултът е бичът на съвремието, мощно гибелен изострен съдов случай, при който всяко закъснение може да докара до съдбовен край. Разпознаването на признаците на инсулта и вярната ни реакция при него може да разреши да бъдат избегнати трайни нарушавания и инвалидизиращи последствия от удара или даже да избави човешкия живот.

По-често инсултът се предизвиква от тромб, запушил кръвоносен съд в мозъка, а по-рядка причина за появяването му е скъсване на кръвоносен съд с следващ кръвоизлив в мозъчната празнина. И в двата случая признаците са сходни, а разпознаването им е лесна задача с няколко елементарни теста.

Помолете потърпевшия да се усмихне, да каже едно цяло изречение и да вдигне двете си ръце. Ако забележите, че лицето е накриво и усмивката е дисхармонична, в случай че речта е неразбираема, завалена или невъзможна, в случай че индивидът не може да повдигне едната си ръка, прекомерно евентуално е да претърпява инсулт.

Други постоянно срещани признаци са неочаквана уязвимост, причерняване, мощно главоболие, повръщане, показва actualno.com. Най-доброто нещо, което може да извършите, е неотложно да се обадите на 112, а до идване на незабавната помощ може да предприемете следните стъпки, с цел да спасите живота на потърпевшия.

1. Постарайте се да не местите болния, с цел да не аргументите спомагателни контузии. Най-добре е да остане в легнало състояние.

2. Не се опитвайте да му давате вода или медикаменти. Някои медикаменти са извънредно противопоказни при инсулт и могат да причинят гибелта му. От друга страна, от време на време инсултът протича и със усложнения в преглъщането, заради което даването на течности или храна може да задуши потърпевшия.

3. Запомнете часа, в който сте забелязали признаците. Това е значимо, защото ще помогне на незабавния екип да приложи най-адекватното лекуване съгласно изтеклото време от острия случай до идването им.

4. Не позволявайте на болния да заспива, макар мощната отмалялост, която нормално усещат претърпелите инсулт.

5. Ако забележите проблем с дишането и сърдечната активност, приложете сърдечен масаж до идване на лекаря. Навреме разпознатите признаци на инсулта и в точния момент оказаната здравна помощ ще спомогнат за бързото излекуване на потърпевшия, по-краткия болничен престой и ще минимизират трайните увреждания след прекарания удар.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР