Инструментът SELFIE на Европейската комисия за дигитализацията в образованието съдържа

...
Инструментът SELFIE на Европейската комисия за дигитализацията в образованието съдържа
Коментари Харесай

SELFIE пита учениците от кой пол са с 4 възможни отговора

Инструментът SELFIE на Европейската комисия за дигитализацията в образованието съдържа въпроси, които са идентични за всички страни и е създаден от Европейска комисия. Ние сме популяризирали инструмента в над 900 учебни заведения, които вземат участие в тази самокритика за цифровата подготвеност на учебните заведения и тя е значима за тях, сподели пред публицисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в коментар за публикуваната в българските учебни заведения анкета, която се попълня от учениците над деветгодишна възраст, като в нея те би трябвало да отбележат и пола си.

Вариантите в анкетата са четири - момче, момиче, друго и избирам да не споделям. Анкетата е част от платформата SELFIE на Европейската комисия и е за всички 28 страни от Европейски Съюз, а у нас се популяризира от Министерството на образованието и науката.

" В никакъв случай задачата на инструмента не е да дефинира половата принадлежност. Това, което получихме, като първична неофициална информация, е, че повода да има и подобен вид за отговор е, тъй като някои страни са възприели, нормативни, в това число решения. Не е наложително те да бъдат основани на правилото на самоопределение. В Германия, това е по медицински аргументи, има такава опция ", разяснява още министър Вълчев, представен от Българска телеграфна агенция.

Той съобщи, че не един път е казвал, че " не поддържа проповядването на джендър идеология в учебно заведение - и като министър, и като родител ".

Министър Вълчев посочи, че този въпрос не може да се отстрани от графата в анкетата, тъй като той е един за всички, не е преведен даже от нас.

" Може само Европейска комисия, по наша молба да го направи и ще отправим такава ", сподели просветителният министър. Той посочи, че не е забелязал да има публично напрежение в тези 900 учебни заведения, има единствено един сигнал от родител до медиите.

На 29 ноември 2018 година инструментът SELFIE беше показан пилотно у нас. Целта на създадената анкета е да направи диагностика и проучва всички детайли на просветителната среда. Обхваща шест основни за цифровото обучение области - преподаване и учене, учебно ръководство, инфраструктура и съоръжение, професионално развиване, практики за оценяване и цифрова подготвеност на учениците. Чрез SELFIE би трябвало да се възнамерява бъдещата цифровизация на образованието ни. Някои възпитаници към този момент са попълвали анкетата, други още не са. Всички отговори в анкета са анонимни, а попълването лишава сред 20 и 30 минути.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР