„Институтът за сребро (Silver Institute) публикува преглед на световния пазар

...
„Институтът за сребро (Silver Institute) публикува преглед на световния пазар
Коментари Харесай

Среброто ще продължи да учатва активно в производството на фотоволтаици поне още 10 години


„ Институтът за сребро (Silver Institute) разгласява обзор на международния пазар на сребро, квалифициран по поръчка на компанията Thomson Reutters, осведомиха наскоро непознати медии.

Глобалното търсене на сребро дълго време се колебае на задоволително ниски диапазони и през последните две години се намира под междинното значение за десетилетието. През 2017 година потреблението е било на едно от най-ниските равнища за последните години. Цените на метала, съгласно данните за 2017 година, са били да вземем за пример два пъти по-ниски от пиковото равнище през 2011 година

Най-голям консуматор на сребро, съгласно данните за 2017 година е фотоволтаичната слънчева енергетика. Тя е потребила 94,1 млн. унция (2926 тона) сребро, което е с 18,7 % повече от година по-рано.

Делът на фотоволтаиците в международното ползване на сребро през 2017 година е достигнал до 9,2%, което е най-високият индикатор за целия проследен интервал до момента.

При производството на слънчевите кафези се употребяват сребърнопроводими пасти, които са направени от прахообразно сребро. Дела на среброто в модула при актуалните цени се прави оценка на към 1 американски цент на ват. При цена на безоблачен панел от 35 цента за ват, среброто в него е 1/35 част.

Любопитно е, че прахообразното сребро, употребявано в слънчевите панели се създава общо - взето единствено в три страни – Япония, Съединени американски щати и Китай.
Освен това Китай, която е най-големият производител на слънчеви модули в света (и третият по величина производител на сребро в света) изцяло покрива потребностите си от сребърна паста за противоположната страна на слънчевите детайли, само че единствено 20% от пастата за фронталната страна. Съответно се допуска, че производството на прахообразно сребро ще пораства. В същото време използването на сребро в слънчевите кафези понижава и съгласно последните данни, към 2028 година то може да спадне двойно до 50 mg на клетка.

В допълнение би трябвало да се означи, че се работи по внедряване в производството на слънчеви панели със подмяна на среброто, главно с мед, само че заради механически проблеми процесът тече доста постепенно.

Според упованията, освен това състояние, през идващите 10 години среброто ще остане незаместим съставен елемент в производството на слънчеви модули. Към сегашния миг, също така пазарът на сребро не оказва въздействие върху развиването на слънчевата енергетика. Фотоволтаичният пазар също не оказва въздействие върху развиването на пазара на сребро.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР