Институтът за пазарна икономика за поредна година публикува свой алтернативен

...
Институтът за пазарна икономика за поредна година публикува свой алтернативен
Коментари Харесай

Държавата отново налива пари неефективно - в раздутата администрация

Институтът за пазарна стопанска система за поредна година разгласява собствен различен бюджет. Основните акценти в него са прекъсване на отрицателните трендове за увеличение на налози и осигуровки и действителни стъпки за понижението на данъчно-осигурителното задължение, да вземем за пример посредством унищожаване на някои налози като облагането на дивидентите, лихвите и застрахователните премии;

Алтернативата на Закона за държавния бюджет за 2020 година планува увеличение на заплатите в обществения бранш, в това число заплатите на педагогическия личен състав, само че и съществено преструктуриране на администрацията. Експертите означават, че през последните три години липсват каквито и да са ограничения за стесняване на обществения бранш.

Заложени са действителни осигурителни промени, които да дадат повече избор на хората – понижаване на пенсионните осигуровки с 2 пр.п. и прекачване на 2 пр.п. от здравните осигуровки към частни сдружения, с цел да се разбие монопола на НЗОК;

Свито е преразпределението през бюджета посредством ограничения за финансова децентрализация и обмисляне на остатък, който да направи бюджета по-прозрачен.

"Предложението на ИПИ е по-амбициозно от позиция на разноските, тъй като има нужда от повишение на успеваемостта на и понижаване на пилеенето на обществените разноски. Бюджетът е реформиран там, където е най-неефективен – в раздутата администрация и прехрана, дотациите към избрани браншове и дискреционните финансови разноски в края на годината. Преразпределението в Алтернативния бюджет на ИПИ е малко над 34% от Брутният вътрешен продукт, като се възнамерява и остатък в размер на 1549,8 млн. лева Наред с понижението на данъчно-осигурителното задължение и нараствания избор в осигурителните системи, алтернативата на ИПИ планува и действителни стъпки за финансова децентрализация посредством пренасочването на приходите от 2 процентни пункта от подоходното облагане към общините. Вярваме, че всички тези политики биха довели до по-бърз напредък, по-високи приходи и богатство на популацията. Те отключват капацитета на локално равнище и могат да засилят доближаването сред районите в страната ", показват от ИПИ.

Алтернативният бюджет на ИПИ залага действителни ограничения за финансова децентрализация, като преотстъпва 1/5 от приходите от подоходното облагане на общините. Това са 876 млн. лева, които биха постъпили в общинските бюджети от облагането на приходите на българските жители. В допълнение към това са направени някои промени в изравнителната дотация и дотацията за финансови разноски, като последните са ориентирани към дребните общини за сметка на огромните регионални центрове. Така общините ще имат повече личен запас, а държавните прехвърляния ще могат да бъдат ориентирани към по-малките и небогати общини и да реализират по-сериозен кохезионен резултат.

През 2020 година страната планува да даде прехвърляния на общините в размер на 4,2 милиарда лева, като от тях 3,7 милиарда лева са за делегирани от страната действия, 200 млн. лева дотация за финансови разноски и 350 млн. лева прехвърляния за локални действия. Данъчните доходи на общините през 2020 година ще бъдат в границите на 1 милиарда лева, т.е. над 4 пъти по-ниски по отношение на общите прехвърляния от страната. Това съответствие предопределя тежката взаимозависимост на общините от прехвърляния и дотации и постоянно води до отсрочване на обществени вложения на локално равнище. Прехвърлянето на 1/5 от приходите от подоходното облагане на общините ще направи локалните управляващи по-самостоятелни и ще им разреши да организират поредна и дълготрайна политика по отношение на потребностите на съответното обитаемо място.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР