Институтът за пазарна икономика публикува анализа Видимите и невидимите ефекти

...
Институтът за пазарна икономика публикува анализа Видимите и невидимите ефекти
Коментари Харесай

Само 30-ина процента от стоките в търговските вериги са вносни

Институтът за пазарна стопанска система разгласява разбора „ Видимите и невидимите резултати от навлизането на модерната търговия в България ". Ето някои от изводите в него:

Секторът става все по-конкурентен, като предлага на клиентите си достъп до магазини от всички ценови сегменти – хипермаркети, супермаркети, дискаунтъри и кеш-енд-кери формати, показват създателите на изследването.

През последното десетилетие броят на обектите и оборотът на компаниите за съвременна търговия в България пораства. Въпреки това тази наклонност няма съвсем никакъв резултат върху обичайна търговия. Оборотите в обичайна търговия остават де факто непроменени сред 2012 и 2015 година, а при профилираните магазини даже се следи растеж. През 2015 година делът на компаниите с над 250 заети (които значително се припокриват с модерните търговски формати) в търговията на дребно е 26%. Останалата част от пазара продължава да се държи от компаниите в обичайна търговия.

Често срещана теза е, че навлизането на модерните формати вреди на локалните производители, защото веригите оферират най-вече вносни артикули. Стоките от български снабдители обаче съставляват почти 60-70% от общия размер на стоките, продавани в магазините на комерсиалните вериги. Повечето съвременни търговски формати построяват дълготрайни връзки с локални снабдители – фермери, млеко- и месопреработватели и други, като им помогат да внедрят европейски и интернационалните стандарти и да излязат на външния пазар. По този метод, позитивните резултати върху българските производители от работата им с модерните търговски формати се простират надалеч оттатък пласмента – редуциране на веригите на предложение посредством елиминиране на прекупвачите, повишение на конкурентоспособността, въвеждане на високи стандарти за качество и директни вложения в произвеждане.

Търговските вериги правят съществени вложения в страната – към края на 2015 година директните задгранични вложения в търговията на дребно са 2,6 милиарда лв. или 5,8% от общите ПЧИ с струпване към този миг. От значение е и въздействието на модерната търговия по линия на изсветляване на стопанската система – огромните търговски вериги оказват помощ за повишението на събираемостта на налозите, обявление на покупко-продажбите с бързооборотни артикули и съблюдаване на трудовото и осигурителното право. По приблизителни оценки, за 2015 година те са внесли Данък добавена стойност на стойност към 1,4 милиарда лв. и налози върху труда на стойност към 170 милиона лв..

Един от митовете към модерните търговски формати е този за всеобщите банкрути на дребни магазини и загуба на работни места. Всъщност статистиката демонстрира, че сред 2005 и 2015 година заетите в търговията на дребно нарастват с към 12%. Този растеж демонстрира, че навлизането на модерните търговски формати на процедура води до чисто нарастване на заетостта в бранша.
Освен това комерсиалните вериги оферират сензитивно по-високи заплати на своите чиновници – междинната брутната месечна заплата в тях е била 976 лв. през 2015 година или над два пъти по-висока от тази в най-малките компании с до 9 заети (449 лева). Трудът в най-големите компании в бранша е и доста по-производителен – в случай че междинната годишна добавена стойност на един чиновник при тях е 22,2 хиляди лв., то при дребните компании тя е едвам 5,1 хиляди лв..

Разпространението на модерната търговия се отразява позитивно и на потребителския избор. Различните съвременни формати оферират сред 2 000 и 20 000 продукта, което е непостижимо за по-малките магазини. Методите им за узаконяване и надзор, както и насрещните условия към доставчиците покачват качеството на продукцията, предлагана на крайния консуматор.
Не на последно място, комерсиалните вериги въздействат и на обществената среда в страната. Част от тях оферират курсове и специализации и вземат участие в пилотни стратегии за дуално обучение.

От значение е и обвързването им с разнообразни дела – от опазването на околната среда и културното завещание, през разнообразни стратегии за дарителство до финансиране на начинания на гражданското общество.
В по-общ проект, анализът сочи, че навлизането и разширението на активността на веригите за съвременна търговия има удобен резултат върху стопанската система на страната като цяло.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР