Институтът за пазарна икономика (ИПИ) изготви анализ на динамиката на

...
Институтът за пазарна икономика (ИПИ) изготви анализ на динамиката на
Коментари Харесай

До края на 2023 г. средната заплата в София ще стане 2000 лв.

Институтът за пазарна стопанска система (ИПИ) изготви разбор на динамичността на пазара на труда в София през последните пет години с прогноза за идващите пет. Публикуваме резюмето му от седмичния бюлетин на ИПИ. Заглавието е на " Дневник ". Пълния текст четете на страницата на Столичната общинска организация за приватизация и вложения.

София е първенецът по развиване на трудовия пазар последните пет години – столицата беше измежду най-бързо възстановилите се след икономическата рецесия общини и продължава да основава доста нова претовареност даже и на фона на забавянето в доста елементи на страната. В това показване преглеждаме по едно и също време обособените знаци, включени в по-широкия разбор, както и прогнозите за бъдещото им развиване.

Във фокуса на разбора предстоящо е заетостта в столицата и нейните разнообразни измерения, като се преглеждат данни за тримесечната динамичност.

В другите тримесечия на 2018 година заетостта в София се доближава до оптималните си вероятни стойности, надхвърляйки 75% в някои от тях. По тази причина даже и оптимистичната прогноза за развиването на заетостта (Графика 1) не допуска общия брой на заетите в столицата да надвиши 750 хиляди души, а песимистичната, учредена на стопански проблеми идващите години, предвижда сензитивно стесняване съвсем до следкризисните равнища.

Графика 1: Сценарии за динамичността на заетите в София, 2013-2023 година
 До края на 2023 година междинната заплата в София ще стане 2000 лева
© Национален статистически институт, калкулации на ИПИ

Интересна е просветителната конструкция на заетите в София, защото за разлика от множеството области, където доминират заетите със приблизително обучение, от 2014 година насам в столицата висшистите са болшинство. През 2017/18 година пък се следи растеж даже и в групата на заетите с главно и по-ниско обучение, което ненапълно може да се изясни с изчерпването на по-квалифицираните фрагменти, което притиска бизнеса да приспособява критериите си за наемане. Допълнителен фактор е и растежът на строителството след 2015 година – един от секторите, които обичайно наемат висок дял хора с по-ниско обучение.

Възрастовата конструкция на заетите в столицата също се трансформира – в интервала сред 2013 и 2018 година главният растеж на заетостта е концентриран във възрастовите групи сред 50-54 и 60-64 години, по-малко при 25-29 и 35-39-годишните. Прогнозата на ИПИ (графика 2) сочи забележителен растеж на заетите измежду най-възрастните, а спад единствено при най-младите.

Графика 2: Възрастовата конструкция на заетите в София в оптимистичен сюжет, II и IV тримесечие на 2013 и 2023 година (прогноза), хиляди души
 До края на 2023 година междинната заплата в София ще стане 2000 лева
© Национален статистически институт, калкулации на ИПИ

В структурата на заетостта по стопански действия единствено търговията и опазването на здравето губят заети в София през последните години, само че все пак комерсиалният бранш остава с най-вече заети – съвсем 140 хиляди души към края на 2018 година На второ място обаче са осведомителните и информационните технологии, а те дружно с аутсорсинга на бизнес процеси и услуги прибавят най-вече нови работни места последните години. По-чувствителен растеж се следи и при някои от по-малките действия – финансовите и застрахователни, както и при интервенциите с недвижими парцели. Прогнозата не допуска доста изменение на профила на заетите през идващите няколко години (графика 3), само че сензитивно нарастване на броя на заетите както в ИКТ и в аутсорсинга и промишлеността.

Графика 3: Прогноза за отрасловата конструкция на заетите в София, 2013 - 2023 година, хиляди души
 До края на 2023 година междинната заплата в София ще стане 2000 лева
© Национален статистически институт, калкулации на ИПИ

София е непроменяемо региона с най-високите хонорари. Наблюдават се обаче обилни разлики в заплащането сред обособените стопански действия. Няколко действия водят сензитивно пред останалите – ИТ, държавното ръководство и аутсорсингът, а даже през 2018 година земеделието, хотелите и заведенията за хранене не са достигнали приблизително брутно месечно заплащане от 1000 лв. в известна степен и вследствие от към момента забележителния сив бранш.

Според прогнозата на ИПИ (Графика 4) до края на 2023 година междинната заплата в столицата ще доближи 2 хиляди лв. и съвсем два пъти по толкоз за водещия бранш. Двата отрасла, в които се регистрират експортноориентираните аутсорсинг компании, ще задминат държавното ръководство, а само в туризма заплатите ще останат под 1000 лв..

Графика 4. Прогноза за динамичността (лява скала) и цената (дясна скала) на заплатите в София, 2013 - 2023 година, брутно лв. месечно
 До края на 2023 година междинната заплата в София ще стане 2000 лева
© Национален статистически институт, калкулации на ИПИ

Постепенното привършване на свободните трудови запаси в столицата проличава много ясно от динамичността и положението на безработицата. Към края на 2018 година броят на безработните лица е намалял до едвам 13 хиляди, а безработни висшисти съвсем няма. Изменение има и във възрастовата конструкция на безработните, като делът на хората под 44 години понижава. Ако столицата ще уголемява доста заетостта си в близко бъдеще, то няма да е за сметка на актуалните безработни, а посредством привличане на служащи от други области или активиране на хора, които сега са отвън работната мощ.

Анализът на работната мощ на София взема поради и промените на структурата на образованието в града. Въпреки че даже и през 2018 година " Бизнес и администрация " остава най-широко застъпеното направление (Графика 5), все по-голям интерес има към информатиката и техническите специалности, което от своя страна значи, че студентите последователно се приспособяват към изискванията на пазара на труда. Увеличава се ползата и към професионалното учебно обучение в региона на високите технологии.

Графика 5: Разпределение на приключилите през 2018 година студенти по области на образованието в София
 До края на 2023 година междинната заплата в София ще стане 2000 лева
© Национален статистически институт

Въпреки отрицателните демографски трендове и застаряването на популацията прегледът на актуалната и предстоящата динамичност на трудовия пазар на София дават мотиви за сдържан оптимизъм. Липсата на квалифицирани свободни фрагменти, както и несъответствията в уменията остават измежду значимите провокации, които би трябвало да бъдат преодолени, само че наподобява че столичната стопанска система се приспособява към новите условия релативно сполучливо, като в същото време съумява да поддържа забележителен растеж на приходите и стандарта на живот на наетите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР