Институтът за пътна безопасност сигнализира главния прокурор Иван Гешев за

...
Институтът за пътна безопасност сигнализира главния прокурор Иван Гешев за
Коментари Харесай

Институтът за пътна безопасност сезира Гешев за нарушения от регионалния министър

Институтът за пътна сигурност алармира основния прокурор Иван Гешев за хипотетични нарушавания в дейностите и бездействията на районния министър Иван Шишков. Според тяхната оценка вредите, които Шишков може да нанесе на държавния бюджет, могат да доближат няколко милиарда лв..

От институтът сезират за осъществяване на справедлива и всестранна инспекция на дейностите и бездействията на министъра на районното развиване и благоустройството и на назначения от него Управителен съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “. Сред сигнала са контракти за зимно поддържане, превантивно и настоящо поддържане,както и ремонтно-възстановителни работи на републиканските пътища.
" Министър Шишков не е одобрил финансовата рамка и поименния лист на обектите изграждани от АПИ през 2022г., като с това косвено е разрешил безсистемно и субективно заплащане от страна на УС на АПИ. Считаме че заради безучастие и безмълвно утвърждение на противозаконното строителство от страна на министър Шишков през 2022 година по тези контракти е изпълнено. При заобикаляне на Закона за публичните поръчки и в нарушаване на Закона за държавния бюджет със единодушието на министър Шишков са приключени предоставените от държавното управление на Борисов над 100 броя противозаконни обекти под формата на превантивни поправки според приложения №3 и №4 от подписаните спомагателни съглашения по тези контракти по време на преходното служебно държавно управление.

" Министър Шишков е упълномощил на УС на АПИ да утвърди заданията за осъществяването на нови 11бр. обекти/в това число ремонт на мостово оборудване над р. Янтра при гр. Полски Тръмбеш/ под формата на настоящи поправки. Не е упражнил надзор по отношение на управлението на АПИ и е позволил да бъдат разплатени изборно на избрани компании изпълнените съществени поправки под формата на превантивни такива ", гласи още сигнала.

" Министър Шишков е разрешил разплащаното на главния ремонт на общински пътища, намиращи се на територията на ОПУ-Благоевград, ОПУ-Пазарджик и ОПУ-Перник, предоставен през тези контракти със съглашения сред АПИ и съответната община на съображение чл.59-чл.61 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, с които се заобикаля Закона за публичните поръчки и тези съглашения имат дарителски темперамент. С това е допустимо да е ощетен държавния бюджет с към 70 милиона лв. за тези поправки ", показват още от Института.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР