Институтът за пътна безопасност представи доклад относно пътен тунел Железница,

...
Институтът за пътна безопасност представи доклад относно пътен тунел Железница,
Коментари Харесай

Тунел Железница - предсрочно завършен, но неизползваем заради свлачища

Институтът за пътна сигурност показа отчет по отношение на пътен тунел " Железница ", откакто извърши на място инспекция на него и оборудванията към него, които са част от строителството на лот 3.1 от Автомагистрала " Струма ".

На 10 август ИПБ е открил, че т унелът е изпълнен предварително и е изцяло подготвен за въвеждане в употреба.

Двете тръби на тунела са общо над 4 км и са част от градежа на лот 3.1 от Автомагистрала " Струма ". Съоръжението е с всички нужни системи за енергоефективно осветяване, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, умна система за ръководство на трафика, спешни SOS кабини, електронна система за надзор на достъпа и т. н. Изграден е и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм град Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са надлежно 108 м и 18 м, подпорна стена и други, означават от Института.

Две доста съществени мостови уреди са построени и към северния вход на тунел " Железница ", с което се добавя картината на всичко, което инспектира ИПБ, добавя се в отчета.
 Свлачища ще забавят завършването на Автомагистрала
Свлачища ще забавят завършването на Автомагистрала " Струма "

Останалите действия се правят в оповестените периоди

От ИПБ прецизират, че всичко това е издигнато за година и половина от изпълнителя с европейски пари по стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура ".

Към днешна дата обаче всички тези уреди бездействат и не са въведени в употреба заради две свлачища, които се намират от двете страни на тунела. От Института акцентират, че за свлачищата се знае повече от година и половина, само че досега не са подхванати никакви ограничения за тяхното подсилване , с цел да може да се вкарат в употреба тунел " Железница " и всички останали уреди.

" Оказва се, че за година и половина строителите са построили най-дългия тунел в България, построили са четири мостови уреди, хеликоптерна площадка, обслужващ тунелен път и подпорни стени, а държавните институции в лицето на някогашните управления на Министерство на регионалното развитие и АПИ не могат да укрепят за същия период две свлачища ", обобщават от ИПБ.

Те показват, че " този фарс се разиграва заради пазарлъци за комисиони, към които се стремят длъжностни лица от някогашните управления на Министерство на регионалното развитие и АПИ ".
 Пускат едното платно на тунел Обновена
Пускат едното платно на тунел " Железница " през септември

Премиерът инспектира на място строителните действия

Отбелязва се, че към днешна дата от бившето управление на АПИ не са подхванати никакви дейности, с цел да стартират укрепителните действия на свлачищата, макар дадената поръчка за това през февруари от Гроздан Караджов.

Според източници на ИПБ това е по този начин, защото строителните компании отхвърлят да заплащат комисиони, а и доста от тях към този момент печелят поръчки в западни европейски страни и стават все по устойчиви на корупционен напън.

Крайният резултат от този фарс е, че жителите не могат да употребяват актуалните пътни уреди, които подсигуряват в оптималната степен пътната им сигурност заради корупционната жадност на висши служители от бившето управление на АПИ, акцентират от Института.

Според тях е чудноват и фактът, че някогашния ръководител на АПИ Тодор Василев не е посетил нито един път тези уреди , както региона на свлачищата, които попречват въвеждането в употреба на пътните уреди.

Институтът за пътна сигурност показва вяра, че новите управления на Министерство на регионалното развитие и АПИ ще вложат нужния запас и капацитет за подсилване на свлачищата, които възпрепятсват въвеждането в употреба на описаните нагоре пътни уреди.

От ИПБ приканват новите управления на Министерство на регионалното развитие и АПИ и да дадат отговор какво се случва с въпросните 200 милиона лв., платени в задатък още през 2019 година, и по какъв начин по този начин до този миг няма укрепено нито едно свлачище. Те питат и дали ще бъде потърсена отговорност на някогашния министър Гроздан Караджов и някогашния ръководител на АПИ Тодор Василев за бездействието им, както и дали бездействието е било подчинено на корупционна процедура и било ли е подтиквано с подобаващи комисиони.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР